Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTROV PRIJEDLOG NIJE PROŠAO

Malenica htio sucima uvesti nove norme, sve mu to srušio Vrhovni sud jer prijedlog nije obrazložio

Na šibenskom Veleučilištu otvorena 5. međunarodna konferencija "Izazovi današnjice"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
10.12.2021.
u 14:43

Suci od ministra Malenice traži da svaku novu stavku detaljno obrazloži kako bi se vidjelo zbog čega je predložena i kako bi se utvrdilo što se želi postići pojedinim mjerilom

Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave  u nekoliko je navrata najavljivao nova Okvirna mjerila za rad suca,  te je tvrdio da bi se uvođenjem novih tzv. sudačkih normi smanjio broj zaostataka te skratilo vrijeme odlučivanja u predmetima. Stoga je sucima na analizu poslalo dokument koji je to regulirao, te je sada dobio odgovor s Vrhovnog suda. A taj mu se odgovor vjerojatno neće svidjeti jer su suci ministrov prijedlog odbacili.

- Prema jednoglasnom stavu Proširene sjednice Vrhovnog suda RH, koju čine svi suci Vrhovnog suda Republike Hrvatske, po dva predstavnika viših sudova, te po jedan predstavnik svakog županijskog suda, Prijedlog Okvirnih mjerila za rad sudaca nije podoban za raspravljanje. Ne sadrži bilo kakvo obrazloženje, niti razloge zbog kojih je predložen - priopćeno je s Vrhovnog suda.

Suci od ministra Malenice traži da svaku novu stavku detaljno obrazloži kako bi se vidjelo zbog čega je predložena i kako bi se utvrdilo što se želi postići pojedinim mjerilom. Suci navode i da ministar nije objasnio zašto se stara mjerila s kraja 2019. mijenjaju, jer je po njihovom mišljenju period od dvije godine primjene vrlo kratak za objektivnu i cjelovitu analizu učinka na veliki sustav kao što je pravosuđe.

Ministar Ivan Malenica
Foto: Robert Anic/PIXSELL

 - Pri tome, protekle dvije godine su specifično razdoblje u kojem se rad sudbene vlasti odvijao u posebnim uvjetima uzrokovanim pandemijom te potresom u Zagrebu i na području Banovine. Okvirna mjerila imaju veliku važnost i presudan utjecaj na ocjenjivanje sudaca, a o tome ovisi profesionalni napredak ali i stegovna odgovornost svakog suca, zbog čega su od velike važnosti za stabilnost i djelotvornost sudbene vlasti u cjelini  - poručili su suci ministru Malenici.

Priča o sudačkim normama došla je u središte javnosti tijekom izbora sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda jer ga je predsjednik Trgovačkog suda na kojem je radio prijavio zbog neispunjavanja norme. DSV postupak protiv Dobronića nije riješio prije nego je imenovan predsjednikom Vrhovnog suda. On sam pak je govorio da nije isto rješava li neki sudac složeni ili manje složeni predmet te se zalagao da se način vrednovanja rada sudaca promijeni. 

 

Komentara 1

SE
serafin002
14:56 10.12.2021.

Svakome je jasno što je sa tim normama htio postići ministar, samo ne dijelu sudaca koja ne želi promijeniti svoj loš i neučinkovit ritam rada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije