Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orban na udaru

Mađari prosvjeduju: Orban je ukinuo republiku!

mađarska, budimpešta,prosvjed (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
03.01.2012.
u 10:09

Sumrak demokracije: Fidesz uz pomoć većine u parlamentu donosi zakone koji se mogu usporediti sa zakonima iz najcrnjeg doba komunizma.

Deseci tisuća Mađara izašli su prvoga siječnja na ulice Budimpešte, ali ne kako bi proslavili Novu godinu, već kako bi prosvjedovali protiv novog ustava koji je s prvim satima 2012. stupio na snagu, a koji, prema njihovim tvrdnjama, predstavlja udar na demokraciju. Protekle dvije godine, od kada stranka Fidesz premijera Viktora Orbana ima dvotrećinsku većinu u parlamentu, Mađarska se, prema njihovim tvrdnjama, pretvara u totalitarnu državu kakva je bila u najcrnje vrijeme komunističke vladavine.

– Ovo je noćna mora. Ne znam što sad još možemo učiniti. Samo smo mogli bespomoćno gledati dok je Fideszova većina izglasavala promjene – kaže zastupnica u mađarskom parlamentu Timea Szabo.

Premijer u lisicama

Promjene koje je Orban počeo provoditi zgrozile su Mađare. Na ključna mjesta državnih i pravosudnih institucija poput državnog odvjetništva postavio je svoje poslušnike, a mandat im, prema novom ustavu, traje između 9 i 12 godina. Među starim je, neovisnim sucima načinio čistku spuštajući maksimalnu dobnu granicu za odlazak u mirovinu sa 70 na 62 godine, vijeće za medije popunjeno Fideszovim kadrom počelo je oduzimati koncesije neovisnim radijskim postajama. Čak je promijenjen i naziv zemlje pa se, umjesto Mađarska Republika, naš sjeverni susjed zove jednostavno Mađarska. Javne demonstracije protiv odluka vlade više nisu poželjne pa su, nekoliko dana prije Božića, aktivisti opozicijske Socijalističke stranke uhićeni tijekom javnih protesta, a s lisicama na rukama završio je i nekadašnji mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

– Orbanova autokracija ne tolerira više čak ni mirne prosvjede ni najmanju opoziciju – izjavio je Gyurcsany nakon izlaska iz pritvora.

Otvoreno pismo Orbanu

Prema tvrdnjama oporbenjaka, demokracija u Mađarskoj ne umire dekretom, preko noći, već u seriji malih, neprestanih promjena koje je Fidesz donosio u proteklih 18 mjeseci samovoljno vladajući parlamentom. Ove drastične promjene, okrunjene izmjenom ustava koji je prije nekoliko dana stupio na snagu, protekle su “ispod radara” svjetske javnosti i Europske unije, koja je bila zaokupljena spašavanjem eura.

– Javnost je shvatila što se događa tek nedavno, kada su se promjene razmahale. Sada i Europska unija i SAD traže od Orbana da revidira odluke, ali mislim da je kasno – kaže Zoltan Kreko iz Budimpešte. Upravo zbog tih promjena odnosi Mađarske i Bruxellesa na najnižoj su točki od kada je Mađarska postala članica EU, a svoju zabrinutost Orbanovom politikom izrazila je javno i američka državna tajnica Hillary Clinton. Sve je otišlo toliko daleko da je američka veleposlanica u Budimpešti napisala otvoreno pismo premijeru Orbanu koje je tiskano u tjedniku Heti Valasz. Prema ovome dopisu, “SAD je zabrinut zbog promjena u Mađarskoj te poziva vladu da ponovno razmotri promjene ustava i osigura nezavisnost demokratskih institucija”.

Komentara 87

OB
-obrisani-
14:59 03.01.2012.

hitlerov nacizam ponovo u punom zamahu....

JS
ja sam gladan
11:01 03.01.2012.

03.01.2012. u 10:50h mikrogrizzly je napisao/la: Ima li to sličnosti i s nama?

DU
Deleted user
10:50 03.01.2012.

Za one koji ne znaju, Orban ima 2/3 u parlamentu i može raditi što ga volja na temelju te većine. E sada, pitanje koje visi u zraku jest i do kada jer gnjev naroda nije za potcijeniti... U svjetlu te opasnosti, imajte na umu činenicu da je forinta oslabila preko 10 % za godinu dana i da nad gomilama obitelji visi mač kredita s deviznim klauzulama odnosno da je gospodarska kriza u Mađarskoj kakva se ne pamti. Tako da krvav obračun na ulicama ne bi bio čudo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije