Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tajne korone: Liječnik objasnio što se to događa 10. dana bolesti

- Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima, kao i posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne..., dodaje.
03. prosinca 2020. u 23:17 21 komentara 28290 prikaza
Foto: Screenshot RTL
Pogledajte galeriju 1/6

Doktor Bruno Baršić bio je dugogodišnji predstojnik intenzivne na Fran Mihaljeviću, a sada je voditelj Kriznog stožera KB Dubrava. Objasnio je što se to događa 10. dana bolesti i zašto se oboljelima naglo pogorša stanje. 

Pacijenti u varaždinskoj bolnici PIŠU PORUKE NA PAPIRIĆE Svjedočenja iz varaždinske bolnice: 'Pacijent je molio da ga uspavamo, nije mogao disati'

- Zato jer je to prirodni tijek bolesti kod srećom malog postotka bolesnika. Puno je zaraženih, pa je onda taj postotak veći. Tok bolesti ide tako da počne kao gripozni stadij. Oko 5,6 dana je prvo pogoršanje stanja, a tada je to upala pluća, potreban je kisik. Onima kojima treba od početka 14, 15 litara kisika, kod tih dolazi do nemogućnosti ulaska kisika u krv. Ono što je sljedeće pogoršanje je, kod jednog dijela bolesnika dolazi do oštećenja pluća. Proširuju se krvne žile... Prvo se ljudima pogorša plućna funkcija. Čak imamo ljude koji su otišli doma da su se vraćali opet s problemom, rekao je za RTL.

Rekao je da još uvijek nisu sigurni zašto se to događa mladim ljudima. 

- Nismo pametniji da znamo zašto se to događa i mladim ljudima. Možda je stvar u količini virusa. Ako primite manju količinu virusa, vjerojatno ćete imati blažu sliku. Zato su tu maske, da nas štite... Onda i genetske predispozicije... Puno je teorija... On se ponaša kao super antigen, istaknuo je doktor Baršić.

Ivana Šmit i Tomislav Franić u emisiji 'ČUDE ME GRAĐANI' Ivana Šmit: Pokapamo ljude za koje znamo da ne bi umrli

Rekao je da i ovakav tok bolesti još nisu vidjeli. 

- Ovakav tok bolesti nismo vidjeli. Vidjeli smo svinjsku gripu, bila je nova bolest za nas. Ali ovako dugotrajne promjene na plućima, kao i posljedice za koje ne znamo koliko će biti dugoročne..., dodaje. 

VIDEO: Mogu li se simptomi koronavirusa pojaviti i odmah nestati?

 

 

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Avatar šoferčina
  šoferčina:

  nekada je večernji bio najčitani list a vidi danas jad nad jadom

 • Deleted user:

  Kad pomisliš da ove novine ne mogu biti gluplje, one dokažu suprotno 1000 % na sat ! Samo naprijed. Dno novinarstva. Baš je objasnio !

 • Deleted user:

  I što je on sada objasnio?