Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi nalazi

Laboratorij ANT: Radnike Portun Ferruma ubio je smrtonosni fosfin!

\'18.09.2010., Jankomir, Zagreb - Ocevid u tvornici Portum Ferrum otrovala se i umrla dvojca muskaraca. Photo: Antonio Bronic/PIXSELL\'
Antonio Bronić/PIXSELL
28.09.2010.
u 18:45

– Iako su koncentracije plinova bile vrlo niske, instrument ih je ipak prepoznao – objasnio je Habuš koji je uvjeren kako su upravo oni prouzročili smrt dvojice zaposlenika. Dodao je kako instrument sigurno ne laže.

Zagrebački laboratorij ANT d.o.o. izašao je u javnost s podacima kako su dvojicu zaposlenika u podrumu tvrtke Portun Ferrum 18. rujna ubili plinovi fosfin i fosfor triklorid. Naime, mjerenjem kakvoće zraka iz ventilacijskih otvora tvrtke, treći dan od tragične smrti Slavena Oblizala i Branislava Markuša, instrumentom koji, kako tvrdi Zvonko Habuš, vlasnik ANT-a, samo njegov laboratorij posjeduje, u spektru zabilježenih plinova pojavili su se i fosfin i fosfor triklorid.

– Iako su koncentracije plinova bile vrlo niske, instrument ih je ipak prepoznao – objasnio je Habuš koji je uvjeren kako su upravo oni prouzročili smrt dvojice zaposlenika. Dodao je kako instrument sigurno ne laže.

Ipak, s njegovom analizom ne slaže se toksikolog Franjo Plavšić, ravnatelj Zavoda za toksikologiju, koji je još 18. rujna vršio mjerenja u tvrtki Portun Ferrum i oko nje.
– Fosfin je takav plin da bih se razrijedio u dodiru s kisikom, a nije ni dovoljno težak da bi se slegao u podrumske prostorije.Fosfor triklorid se pak razgrađuje u dodiru s vlagom – naglasio je Plavšić. Prema njegovu mišljenju, fosfin bi otkrili odmah jer ima intenzivan miris češnjaka i lako se "namiriše“, a fosfor triklorid ne ostaje u zraku.

– Fosfor triklorid izaziva trenutačnu smrt, ali ne gušenjem, od čega su najvjerojatnije umrli nesretni zaposlenici, nego nagriza i izaziva edem pluća. Na obdukciji bi se jasno vidio edem jer bi se pluća napunila vodom, a toga ni u jednog  od preminulih muškaraca nije bilo. I zaposlenik koji je preživio te dvoje policajaca potvrdili su kako su osjetili nadraživanje dušnika, ne nagrizanje – razjasnio je Plavšić.

I dalje ostaje pri svojoj tezi kako je nepoznati smrtonosni plin došao iz podzemlja, što su mu potvrdili i zaposlenici obližnje tvrtke Pionir, na čijem se zemljištu nalazi upitna šljunčara. Oni su mu opisali kako su u lokvama vode primijetili gejzire odnosno mjesta na kojima izvire plin, a jedan od njih čak je rekao i da mu je pozlilo u blizini lokve.

Podsjetimo, Plavšić je predsjednik povjerenstva sastavljenog po nalogu Ministarstva zdravstva koje će analizirati sve podatke prikupljene u slučaju smrti dvojice radnika, a prvi sastanak održat će sutra.

Ključne riječi

Komentara 9

DO
DoktorAmer
20:17 28.09.2010.

Interesantno koliko je netocnosti u ovom clanku: Fosfin je tezi od zraka, i moze se staloziti Fosfin smrdi po truloj ribi, a ne po cesnjaku [arsin smrdi po cesnjaku] Svega 6 do 8 ppm [to znaci miliontina] je dovoljno da ubije covjeka. Radio sam sa takovim plinovima i bojao ih sam se kao zivog vraga, usprkos zastiti, alarmima, senzorima itd. Ne znam sto se dogodilo ovim jadnim ljudima, da li je uzrok fosfin ili nesto drugo, ali znam da je fosfin smrtonosan u vrlo malim koncentracijama.

Avatar 123456
123456
20:52 28.09.2010.

Nešto je trulo u državi ovoj!

UK
Ugo Kajvez
19:25 28.09.2010.

Kao što rekoh u jednom drugom članku ... nešto je sigurno tamo zakopano što reagira kad podzemne vode narastu .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije