Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kupljeni specijalni kamioni za transport sječke

Investicijski ciklus Hrvatskih šuma od 20 milijuna kuna
19. srpnja 2019. u 23:45 5 komentara 1082 prikaza
Foto: Hrvatske šume
Pogledajte galeriju 1/2

S nabavom osam specijaliziranih kamiona za prijevoz drvne sječke, Hrvatske su šume nastavile investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna kuna, priopćili su jučer iz tog trgovačkog društva. Ističu kako je drvna masa jedan od najboljih i najstarijih izvora obnovljive energije.

Marina Pečenko, jedna od osnivačica  građanske inicijative GRADNJA DJEČIJEG VRTIĆA Stanovnicima Vrbana iz Grada poručili: "Imate pravo, ne moraju se posjeći sva stabla"

No gotovo četvrtina te vrijedne sirovine dosad je u Hrvatskoj bila neiskorištena jer nije postojalo ekonomično tehnološko rješenje prerade drvnog otpada. Zato su kupili jedan od svjetski najnaprednijih modela iverača, koji je preduvjet za proizvodnju zelene energije i očuvanje okoliša, a kako bi se značajno povećala iskorištenost prikupljene drvne mase, kupljeni su i potrebni kamioni.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić kazao je kako se zahvaljujući investicijama u najmoderniju šumarsku tehnologiju Hrvatska svrstava među najnaprednije zemlje EU koje slijede šumarsku politiku očuvanja ekosustava i stvaranja kružne ekonomije kao jedine moguće za održivi razvoj.

Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla KATEGORIJE GRAĐANI SE BUNE Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla

Nabavkom kamiona za prijevoz drvne sječke te uz učinkovitije iskorištavanje drvnih resursa osigurani su pak i uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

– Za razliku od vjetro ili solarnih elektrana, novim strojevima HŠ-a upravljat će ljudi jer drvne ostatke treba najprije proizvesti, prikupiti, samljeti te dopremiti do krajnjih korisnika. Kvalitetnim iskorištavanjem preostalog šumskog otpada smanjuju se i rizici od nastanka požara kao i ovisnost o uvozu fosilnih energenata – kazali su iz HŠ-a. 

Ivan Đikić
TEŠKE OPTUŽBE
Đikić žestoko prozvao Beroša: 'Zašto ne odgovorite tko je iz Vladina savjeta zaradio na testovima'
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema
  • marsovac:

    neki prave namijestaj od drveta,....neki ga sitno sijeku i prodaju posto poto,...ha, ha, ha,..........i kad sve posijecete ???????? ha, ha,...........

  • fred12:

    Neka objave kolika je cijena tone sječke i koliki je gubitak po toni??