Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVOSTI

Kupljeni specijalni kamioni za transport sječke

Foto: Hrvatske šume
1/2
19.07.2019.
u 23:45

Investicijski ciklus Hrvatskih šuma od 20 milijuna kuna

S nabavom osam specijaliziranih kamiona za prijevoz drvne sječke, Hrvatske su šume nastavile investicijski ciklus vrijedan više od 20 milijuna kuna, priopćili su jučer iz tog trgovačkog društva. Ističu kako je drvna masa jedan od najboljih i najstarijih izvora obnovljive energije.

No gotovo četvrtina te vrijedne sirovine dosad je u Hrvatskoj bila neiskorištena jer nije postojalo ekonomično tehnološko rješenje prerade drvnog otpada. Zato su kupili jedan od svjetski najnaprednijih modela iverača, koji je preduvjet za proizvodnju zelene energije i očuvanje okoliša, a kako bi se značajno povećala iskorištenost prikupljene drvne mase, kupljeni su i potrebni kamioni.

Predsjednik uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić kazao je kako se zahvaljujući investicijama u najmoderniju šumarsku tehnologiju Hrvatska svrstava među najnaprednije zemlje EU koje slijede šumarsku politiku očuvanja ekosustava i stvaranja kružne ekonomije kao jedine moguće za održivi razvoj.

Nabavkom kamiona za prijevoz drvne sječke te uz učinkovitije iskorištavanje drvnih resursa osigurani su pak i uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

– Za razliku od vjetro ili solarnih elektrana, novim strojevima HŠ-a upravljat će ljudi jer drvne ostatke treba najprije proizvesti, prikupiti, samljeti te dopremiti do krajnjih korisnika. Kvalitetnim iskorištavanjem preostalog šumskog otpada smanjuju se i rizici od nastanka požara kao i ovisnost o uvozu fosilnih energenata – kazali su iz HŠ-a. 

Komentara 5

DO
Dolac68
07:09 20.07.2019.

Bravo.

MA
marsovac
16:19 20.07.2019.

neki prave namijestaj od drveta,....neki ga sitno sijeku i prodaju posto poto,...ha, ha, ha,..........i kad sve posijecete ???????? ha, ha,...........

DU
Deleted user
13:59 20.07.2019.

Neka objave kolika je cijena tone sječke i koliki je gubitak po toni??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije