Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stanovnicima Vrbana iz Grada poručili: "Imate pravo, ne moraju se posjeći sva stabla"

Trenutno je u tijeku postavljanje limene ograde, a iako je jučer nije bilo na pola gradilišta, srušena su još tri stabla.
16. srpnja 2019. u 17:28 6 komentara 1754 prikaza
Marina Pečenko, jedna od osnivačica građanske inicijative
Foto: Jelena Pišonić Babić
Pogledajte galeriju 1/19

Vrtić da, uništavanje kvartovskog zelenila ne! – poručuju to stanovnici Vrbana, gdje je prošlog tjedna počela sječa topola i vrba na mjestu budućeg vrtića. A da su uzeli stvar u svoje ruke i nema šanse da odustanu, shvatili su i u Gradu.

stabla Ivana Šojat Krošnje od zraka

-Nemamo mi ništa protiv novog vrtića, dapače. Kvart je pun obitelji s malom djecom i naravno da nam je potreban. No, parcela na kojoj će se graditi jako je velika i vrtić neće zauzimati cijelu površinu, pa je nepotrebno i da posjeku sva stabla tamo, Uvidom u projekt jasno je da se planiraju porušiti sva stabla i na njihovom mjestu posaditi nova. To je besmisleno, ove vrbe i topole tu su godinama, zdrave su i lijepe – objašnjava Marina Pečenko, jedna od prvih koja je ustala na noge zbog, kako kaže, "masakra" nad kvartovskim zelenilom. Jedna je i od osnivačica građanske inicijative i istoimene Facebook stranice Zeleni Vrbani.

A nakon što su stanovnici Vrbana jučer urudžbirali i predali zahtjev za hitan sastanak Uredu gradonačelnika te Gradskom uredu za prostorno uređenje, Marina Pečenko se zajedno s Antonijom Jukić i Majom Pavičić iz inicijative Zeleni Vrbani danas ujutro u Gradskom poglavarstvu našla s pročelnikom Dinkom Bilićem.

Marina Pečenko, jedna od osnivačica građanske inicijative
1 / 24
Građani zagrebačkog naselja Vrbani jutros su na zelenoj površini pored ulice Vrbani, uz potok Vrapčak prosvjedovali protiv sječe šume i uništenja zelenih površina.

-Optimistični smo, sastanak je prošao u pozitivnoj atmosferi. Dobili smo na uvid Projekt krajobraznog uređenja, koji je dio Glavnog projekta, te je uočeno da su posječena neka stabla koja su prema projektu trebala ostati. Zaključeno je da treba sačuvati svako ostablo koje je moguće ostaviti – kazala je Marina Pečenko te dodala kako je dogovoreno da će se 23. ovog mjeseca naći i sa krajobraznim arhitektom te predstavnicima Ureda Grada Zagreba.

Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla KATEGORIJE PROSVJED Ostavite naše vrbe i topole, a vrtić gradite na livadi iza njih

Nakon sastanka lokaciju budućeg vrtića njima je obišao Vedran Crnoja, zadužen za radove na tome gradilištu. Zajedno su, objašnjava Marina Pečenko, obišli svako preostalo drvo te zaključili da nekoliko njih zaista ne smeta radovima i može ostati.

-Za sada se, kazali su nam danas, revidiraju okolnosti te će se provesti ponovna procjena. Što će biti, ne znamo, možemo se samo nadati najboljem – kazala je Marina Pečenko.

Podsjetimo, sve je počelo prošlog tjedna kada su u kvartovski park kao grom iz vedra neba došli radnici i krenuli piliti vrbe i topole. Nitko tada nije znao zašto i što se uopće planira tamo graditi. Upravo je naša sugovornica među prvima odlučila spriječiti uništavanje stabala. Istog dana navečer na ulaze susjednih zgrada nalijepila je letke i pozvala susjede da se okupe idući dan prije dolaska radnika kako bi spriječili radnike da sa zemljom sravne ostatak stabala. I u tome su uspjeli, jer radnici nisu imali nikakve papire, gradilište nije bilo označeno tablom ili ogradom, a jedno od posječenih stabala zamalo je zgnječilo parkirani automobil. Stigla je i policija, a upravo je nepoštivanje propisa Grada bio razlog da se radovi barem nakratko odgode.

Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla KATEGORIJE GRAĐANI SE BUNE Zbog izgradnje dječjeg vrtića na Vrbanima radnici posjekli stabla

Istog su dana nakon reakcije stanovnika Vrbana obavijestili Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka – jug da su krenuli pripremni radovi za izgradnju vrtića koji uključuju postavljanje table i ograde, iako je sječa stabala bez ikakve ograde i table na vidiku krenula još dan ranije. Gradnja novog vrtića koji bi trebao primiti dvjestotinjak djece, kazali su tada, trebala bi početi 22. srpnja, a svoja bi vrata trebao otvoriti za godinu dana. Trenutno je u tijeku postavljanje limene ograde, a iako je jučer nije bilo na pola gradilišta, srušena su još tri stabla.

-Ta tri stabla su smetala gradilištu i znali smo da će ih srušiti, ali isto tako mogu doći i srušiti ona koja tu mogu ostati. Borit ćemo se koliko treba, nekome četiri, pet stabala možda zvuči malo i nevrijedno ovakve borbe, ali kada bi svi tako razmišljali Zagreb bi ostao "ogoljen" – kazala je Marina Pečenko.

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • igorl:

  Vrbani 3 su betonjara gora od socijalisticke gradnje. Sad jos nekako izgleda jer je relativno novije, za 10 godina ce biti ruglo bez trunke zelenila s prenagruvanim zgradama i manjkom infrastrukture.

 • dvorskaluda:

  Ma daj zamisli! Ne moraju?! Pa lijepo da gradski službenici i dužnosnici za ooogromne plaće (cca 14.000,00 kn ) čitaju prosvjedne navode građana pa neke prihvate, a neke ne. Za tu plaću trebali bi napamet znati broj svih stabala u ... prikaži još! svakom kvartu kao i promisliti svaku sječu.

 • MARius:

  Glavni problem je sto se sve radi bez plana i programa. U Vrbanima III vrtic premal, pa placaju ZGgradnji najam, sada grade ovaj vrtic i oduzimaju zelenu povr. Da netko s osnovnom matemat. izracuna prirodni prirast takvog kvarta znao bi ... prikaži još! i konstruirao 1 vrtic za sve potrebe. Pa koliko se to naseg novca trosi ko da smo Svicarska da svakih par zgrada treba vrtic... Uzas sto i kako se radi i sto je najgore uz ovakve izuzetke, nikom nista.