Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKUSNA IMPLEMENTACIJA

Kujundžić uvodi kontrolu: Na jesen će se u svim bolnicama nadzirati tko koliko i što radi

Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/2
09.08.2019.
u 18:35

Uključeni i liječnici i medicinske sestre Rješenje omogućuje raspolaganje trenutačnim elektroničkim podacima o organizacijskoj strukturi

Koji je liječnik imenom i prezimenom napravio koliko pretraga, zahvata, pregleda u bilo kojoj bolnici, Ministarstvo zdravstva pratit će u realnom vremenu. Uspostava ranije najavljenog Centralnog upravljačkog sustava (CUS) kao pilot projekt napravljena je u bolnicama u Zadru i Koprivnici, a iste funkcije trebao bi imati krajem jeseni u svim bolničkim ustanovama te zavodima za javno zdravstvo u zemlji.

Obuhvaća i zavode

Konačno je to informatičko i sustavno rješenje za praćenje konkretnog rada ne samo liječnika nego i svog medicinskog osoblja u svim bolnicama te zavodima. Cijela priča krenula je još unazad dvije godine kada se, podsjetimo, uz praćenje Svjetske banke krenulo u, kako je formalno nazivano, uspostavljanje upravljanja zdravstvenim sustavom u realnom vremenu. Uslijedilo je prvo, kako objašnjavaju u Ministarstvu, uspostavljanje upravljanja organizacijskom strukturom u zdravstvu te spajanje na sustav Fine čime su preuzeti podaci o zaposlenima i organizacijskim strukturama bolnica u CUS.

– Danas prvi put raspolažemo trenutačnim elektroničkim podacima o organizacijskoj strukturi svake bolnice i zavoda za javno zdravstvo, zaposlenima te njihovu radu – zaključak je iz nadležnog Ministarstva koje će pak s vremenom odlučiti hoće li i koje konkretno od prikupljenih podataka učiniti dostupnima javnosti.

Osim s Finom, ovaj je kontrolni sustav zdravstva povezan s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i učinkovitost rada svakog pojedinca u javnom zdravstvenom sustavu prati se upravo kroz fakturiranje obavljenog posla, a pilot-projekti odrađeni su u koprivničkoj i zadarskoj bolnici. Uz sve obavezne podatke kada bolnica ispostavlja račun za bilo što odrađeno, zahtijevaju se i imena i prezimena zdravstvenih djelatnika koja se potom kroz CUS dalje “šalju” u baze podataka i izvješća. Naime, u CUS-u je, da tako kažemo, cijeli niz podrubrika, točnije njih više od stotinu. Tako se kroz fakturiranje, osim što je tko i koliko radio u bilo kojoj bolnici u zemlji, “izvlače” podaci i o obavljenim pretragama, zahvatima, stanju kadrova itd.

– Ministarstvo zdravstva iz CUS-a će dnevno dobivati podatke o stanju u sustavu i moći će aktivno raditi na unapređenju njegova rada. Ukida se dosadašnje ručno izvješćivanje koje je rađeno u različitim tablicama i kasnilo se s informacijama. Svaka zdravstvena ustanova moći će vidjeti sva izvješća te se usporediti s nekom drugom zdravstvenom ustanovom – objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Osim kontrole nadležnog Ministarstva te mogućnosti uspoređivanja rada među bolnicama, neki podaci koji će biti javno objavljeni trebali bi dati pregled rada bolnica i samim pacijentima, da vide gdje se, primjerice, zahvata i pretraga koje ih konkretno zanimaju najviše obavlja i sl.

Prijem i otpust već spojen

U ovom trenutku na pojedine mogućnosti CUS-a spajaju se sve bolnice, a na neke su već spojene; konkretno – na informacije o prijmu i otpustu pacijenata. Tako se sada u realnom vremenu zna kad je neki pacijent zaprimljen i otpušten iz neke bolnice u zemlji, a na temelju čega se, među ostalim, zna i raspoloživost kapaciteta konkretnog odjela u nekoj bolnici. Od CUS-a se također očekuje da posluži i za planiranje u zdravstvenom sustavu poput planiranja potrebnih specijalizacija kada sustav pokaže gdje se najviše, da tako kažemo, zakazuje ili gdje nedostaje i koliko liječnika ili medicinskih sestara.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je izvan mjesečnih proračuna bolnica nabavio 60 inzulinskih pumpi za djecu i 40 za odrasle, a određena je količina i nove generacije. Nabavu je proveo KBC Zagreb. Medicinske prioritete za ugradnju inzulinskih pumpi za osigurane osobe iz cijele Hrvatske utvrđivat će, kao i prethodnih godina, referentni centri Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes te za šećernu bolest. Pri provođenju postupka javne nabave HZZO je osigurao inzulinske pumpe po povoljnijim cijenama, a za sve je plaćeno 1,5 milijuna kuna. 

Ana Tenžera

Komentara 5

Avatar krile11
krile11
18:57 09.08.2019.

Opetovano prodavanje magle i pokusaj spasavanja ministra zdrabstva.Vec nwkoliko godina postoji BIS u bolnicama u kojem se biljezi svaki pregled,vodjenje pacijenta ,opracijski zahvat i to za svakog tehnica ,sestru ,lijecnika ,da li je operater ,asistent ,uputnice i koje ,ordinirani lijekovii ,doznake ,kompletni racun ...znaci li to da ce kirurg biti bolje placen od dermatologa ?Ne.Znaci li to da ce kirurg koji napravi vise operacija,slozenije zahvate ,vise amb.prwgleda biti placen vise od onog koji napravi manje ?Ne.Stoga cemu to sve?Samo da se drze podaci kako bi se moglo po potrebi nekoga ucijeniti.Fuj.Slijedi novi val iseljavanja.A novinari ne zele ili ne znaju objaviti kako su place do 15 %manje jer nije potpisan kolektivni ugovor pa se obracunava po sustavu koji ke rezultirao milijunskim tuzbama..vjerodostojno

DV
dvorskaluda
21:20 09.08.2019.

Tko o čemu....Danas čekam u jednoj ZG bolnici, uredna narudžba, uputnica, prijava na šalter, dolazak pola sata ranije....Ali nećeš; upadača koliko hoćeš, uglavnom u pratnji med.sestara i liječnika s drugih odjela te bolnice. Kuc-Kuc pa prek reda. Ukratko - 1 i pol sat nakon termina koji mi dadoše. Sitnica? Je, ali da je samo to....

Avatar zajutrak
zajutrak
18:45 09.08.2019.

Ima liječnika , u manjem broju i sestara, koje ne zarade ni pola svoje plaće.., znano davnih godina .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije