Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić uvodi kontrolu: Na jesen će se u svim bolnicama nadzirati tko koliko i što radi

Uključeni i liječnici i medicinske sestre Rješenje omogućuje raspolaganje trenutačnim elektroničkim podacima o organizacijskoj strukturi
09. kolovoza 2019. u 18:35 5 komentara 2781 prikaza
Ilustracija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Koji je liječnik imenom i prezimenom napravio koliko pretraga, zahvata, pregleda u bilo kojoj bolnici, Ministarstvo zdravstva pratit će u realnom vremenu. Uspostava ranije najavljenog Centralnog upravljačkog sustava (CUS) kao pilot projekt napravljena je u bolnicama u Zadru i Koprivnici, a iste funkcije trebao bi imati krajem jeseni u svim bolničkim ustanovama te zavodima za javno zdravstvo u zemlji.

KBC Split Alarmantno u KBC-u Split Izvanredno stanje: Pokvarila se dva CT-a, ljuti pacijenti napadaju sestre i liječnike

Obuhvaća i zavode

Konačno je to informatičko i sustavno rješenje za praćenje konkretnog rada ne samo liječnika nego i svog medicinskog osoblja u svim bolnicama te zavodima. Cijela priča krenula je još unazad dvije godine kada se, podsjetimo, uz praćenje Svjetske banke krenulo u, kako je formalno nazivano, uspostavljanje upravljanja zdravstvenim sustavom u realnom vremenu. Uslijedilo je prvo, kako objašnjavaju u Ministarstvu, uspostavljanje upravljanja organizacijskom strukturom u zdravstvu te spajanje na sustav Fine čime su preuzeti podaci o zaposlenima i organizacijskim strukturama bolnica u CUS.

– Danas prvi put raspolažemo trenutačnim elektroničkim podacima o organizacijskoj strukturi svake bolnice i zavoda za javno zdravstvo, zaposlenima te njihovu radu – zaključak je iz nadležnog Ministarstva koje će pak s vremenom odlučiti hoće li i koje konkretno od prikupljenih podataka učiniti dostupnima javnosti.

SUSTAV TREBA PROMJENE Smiješno male kazne sigurno neće zaustaviti nasilnike

Osim s Finom, ovaj je kontrolni sustav zdravstva povezan s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje i učinkovitost rada svakog pojedinca u javnom zdravstvenom sustavu prati se upravo kroz fakturiranje obavljenog posla, a pilot-projekti odrađeni su u koprivničkoj i zadarskoj bolnici. Uz sve obavezne podatke kada bolnica ispostavlja račun za bilo što odrađeno, zahtijevaju se i imena i prezimena zdravstvenih djelatnika koja se potom kroz CUS dalje “šalju” u baze podataka i izvješća. Naime, u CUS-u je, da tako kažemo, cijeli niz podrubrika, točnije njih više od stotinu. Tako se kroz fakturiranje, osim što je tko i koliko radio u bilo kojoj bolnici u zemlji, “izvlače” podaci i o obavljenim pretragama, zahvatima, stanju kadrova itd.

– Ministarstvo zdravstva iz CUS-a će dnevno dobivati podatke o stanju u sustavu i moći će aktivno raditi na unapređenju njegova rada. Ukida se dosadašnje ručno izvješćivanje koje je rađeno u različitim tablicama i kasnilo se s informacijama. Svaka zdravstvena ustanova moći će vidjeti sva izvješća te se usporediti s nekom drugom zdravstvenom ustanovom – objašnjavaju u Ministarstvu zdravstva.

Osim kontrole nadležnog Ministarstva te mogućnosti uspoređivanja rada među bolnicama, neki podaci koji će biti javno objavljeni trebali bi dati pregled rada bolnica i samim pacijentima, da vide gdje se, primjerice, zahvata i pretraga koje ih konkretno zanimaju najviše obavlja i sl.

Robotska operacija na klinici za urologiju KBC-a Zagreb Novo radno vrijeme Zatvaraju bolnički odjel jer imaju manjak sestara

Prijem i otpust već spojen

U ovom trenutku na pojedine mogućnosti CUS-a spajaju se sve bolnice, a na neke su već spojene; konkretno – na informacije o prijmu i otpustu pacijenata. Tako se sada u realnom vremenu zna kad je neki pacijent zaprimljen i otpušten iz neke bolnice u zemlji, a na temelju čega se, među ostalim, zna i raspoloživost kapaciteta konkretnog odjela u nekoj bolnici. Od CUS-a se također očekuje da posluži i za planiranje u zdravstvenom sustavu poput planiranja potrebnih specijalizacija kada sustav pokaže gdje se najviše, da tako kažemo, zakazuje ili gdje nedostaje i koliko liječnika ili medicinskih sestara.

HZZO nabavio 100 novih inzulinskih pumpi

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je izvan mjesečnih proračuna bolnica nabavio 60 inzulinskih pumpi za djecu i 40 za odrasle, a određena je količina i nove generacije. Nabavu je proveo KBC Zagreb. Medicinske prioritete za ugradnju inzulinskih pumpi za osigurane osobe iz cijele Hrvatske utvrđivat će, kao i prethodnih godina, referentni centri Ministarstva zdravstva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes te za šećernu bolest. Pri provođenju postupka javne nabave HZZO je osigurao inzulinske pumpe po povoljnijim cijenama, a za sve je plaćeno 1,5 milijuna kuna. 

Ana Tenžera

Trčanje
STIŽE PRAVA ZIMA
Što napraviti da trčanje ostane aktivnost u kojem uživamo, a ne noćna mora
 • Avatar krile11
  krile11:

  Opetovano prodavanje magle i pokusaj spasavanja ministra zdrabstva.Vec nwkoliko godina postoji BIS u bolnicama u kojem se biljezi svaki pregled,vodjenje pacijenta ,opracijski zahvat i to za svakog tehnica ,sestru ,lijecnika ,da li je operater ,asistent ,uputnice i koje ,ordinirani lijekovi ... prikaži još!i ,doznake ,kompletni racun ...znaci li to da ce kirurg biti bolje placen od dermatologa ?Ne.Znaci li to da ce kirurg koji napravi vise operacija,slozenije zahvate ,vise amb.prwgleda biti placen vise od onog koji napravi manje ?Ne.Stoga cemu to sve?Samo da se drze podaci kako bi se moglo po potrebi nekoga ucijeniti.Fuj.Slijedi novi val iseljavanja.A novinari ne zele ili ne znaju objaviti kako su place do 15 %manje jer nije potpisan kolektivni ugovor pa se obracunava po sustavu koji ke rezultirao milijunskim tuzbama..vjerodostojno

 • dvorskaluda:

  Tko o čemu....Danas čekam u jednoj ZG bolnici, uredna narudžba, uputnica, prijava na šalter, dolazak pola sata ranije....Ali nećeš; upadača koliko hoćeš, uglavnom u pratnji med.sestara i liječnika s drugih odjela te bolnice. Kuc-Kuc pa prek reda. Ukratko - 1 ... prikaži još! i pol sat nakon termina koji mi dadoše. Sitnica? Je, ali da je samo to....

 • skokinica:

  G L U P O S T na kvadrat! Ovo će biti u redu samo ukoliko se uzme u obzir da naplata rada ne može biti mjerna jedinica. Pri tom, naplatom podrazumijevam posljednji korak u zbrinjavanju pacijenta pa kad ga ... prikaži još! pozdraviš sa doviđenja, isporučiš i račun HZZO-u. Ocjena liječnikove uspješnosti ne zasniva se na broju "radova" nego na sasvim drukčijem vrednovanju učinka. Primjerice, imate dermatologa koji će odstraniti jedan madež ili bradavicu za što mu treba cca lokalni anestetik i 20 minuta posla u najtežem slučaju i imate neurokirurga koji operira multiformni glioblastom mozga, otorinolaringologa koji ugrađuje umjetnu pužnicu i kardiokirurga koji presađuje srce. Tko ima uopće obraza usporediti ova zadnja tri sa prvim koji onda dnevno može imati i 15 pacijenata u odnosu na ove koji mogu imati jednog do dvoje maksimalno.