Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantno u KBC-u Split

Izvanredno stanje: Pokvarila se dva CT-a, ljuti pacijenti napadaju sestre i liječnike

KBC Split
Ivo Cagalj/PIXSELL
08.08.2019.
u 08:05

Šef Radiologije moli onkološke bolesnike za razumijevanje i strpljenje

Na Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split u samo dva dana pokvarila dva MSCT uređaja. Pacijenti koji trpe i pate su ljuti. Neki čak i psuju, viču, napadaju sestre i liječnike. Bolnički djelatnici nisu u mogućnosti svima uvijek izići u susret te su zato izloženi neugodnostima. Situacija je izvanredna, upozoravaju iz KBC-a.

– U ponedjeljak nam se pokvario MSCT uređaj na Firulama, koji se nalazi u podrumu Hitnog kirurškog prijama i koji nam je od najvitalnijeg značenja za rad u ljetnim mjesecima, kada imamo puno hitnih pacijenata. Uređaj je star 10 godina, dnevno se na njemu obradi 70-ak pacijenata, te je bez njega gotovo nemoguće koliko-toliko organizirati normalno funkcioniranje službe. U srijedu nam se pokvario i drugi MSCT uređaj, i to onaj star oko dvije i pol godine, koji se nalazi na Križinama i koji dnevno "obradi" 25 do 30 pacijenata – ispričao je za Slobodnu Dalmaciju  doc. dr. Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja KBC-a Split i predstojnik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Split.

Tako su u splitskoj bolnici u ovom trenutku u kvaru dva od četiri MSCT uređaja.

To je izvanredna situacija, ne samo za splitsko, nego i za kompletno hrvatsko zdravstvo. Pola Hrvatske je sada na Jadranu, a mi imamo za rad samo dva ispravna MSCT uređaja, stara dvije i 14 godina. Očekujem da će pokvareni aparat s Firula biti popravljen do petka, a za ovaj s Križina danas bismo trebali znati o kakvom se kvaru radi – kaže . dr. Dolić i dodaje kako je u splitskoj bolnici sve veća navala na CT pretrage, u prvom redu onkoloških pacijenata, kojih, nažalost, ima sve više.

Osim samih pacijenata koji pate i trpe, najgore je bolničkim djelatnicima koji nisu u mogućnosti svima uvijek izići u susret.

– Neki su pacijenti prijetili, vikali, psovali i gotovo fizički nasrnuli na djelatnice Centralnog upisa, koje su na "prvoj liniji fronte" i koje su prve izložene neugodnostima. To je bilo toliko ozbiljno da smo bili prisiljeni poslati zaštitare. Potom su neki pacijenti, koji nisu mogli dobiti akutni termin, jer ih jednostavno nema, došli na Radiologiju i tamo prijetili, vikali i gotovo se fizički obračunali s djelatnicima Radiologije. Ružno je to gledati, a mi smo nemoćni – priznaje doc. dr. Dolić.

Važno je napomenuti da su već prije šest mjeseci bili popunjeni svi termini za MSCT pretrage u KBC-u Split, dogovorene s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Usprkos tome, u bolnici "izmišljaju" tzv. prioritetne termine, i to najviše za onkološke bolesnike.

Komentara 19

DB
drako_barbic
08:48 08.08.2019.

Kupili smo mostarcima par ct-a pored obnove cijele bolnice pa splićani mogu tamo.

Avatar niwrad
niwrad
09:12 08.08.2019.

Egzistencijalne javne usluge poput zdravstva su u problemima zato jer političari poreznim novcem financiraju neprofitne gospodarske djelatnosti, stotine agencija za prelijevanje iz šupljeg u prazno, desetine tisuća uhljeba na izmišljenim radnim mjestima, profi štancere djece, kupce privatnih stanova, privatne biznismene kojii sade pšenicu i krumpir, civilne udruge koje provode privatne interese, radno sposobne siromašne kockare, i razne druge stvari koje nemaju nikakve veze sa javnim dobrima i uslugama koje su nužne za svakodnevni život građana. Da tragokomedija bude veća, sad će Plenki, kako najavljuje, još subvencionirati i privatne zrakoplovne kompanije, te posredno biznismene u turizmu, a sve stoga što nam zbog bahatosti i pohlepe potonjih stranci okreću leđa.

DU
Deleted user
08:53 08.08.2019.

Što će nam CT-i ? Pametnije je davat jamstva brodogradilištima :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije