Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje pokazalo

Kritično bolesni pacijenti oboljeli od koronavirusa sporo se bude nakon respiratora

Odjel Opće bolnice Sisak na kojem se liječe oboljeli od COVID-19 od kojih je deset osoba na respiratoru
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
17.03.2022.
u 08:31

Pacijentima koji su doživjeli najviše epizoda nedostatka kisika trebalo je najduže da povrate svijest, izvijestili su znanstvenici u časopisu Annals of Neurology.

U usporedbi s prosječnom brzinom buđenja pacijenata nakon 'skidanja' s respiratora, kritično bolesnim osobama s koronavirusnom bolesti često je potrebno mnogo dulje da povrate svijest, utvrdili su znanstvenici.

Američki znanstvenici pregledali su podatke o 795 pacijenata hospitaliziranih s teškim oblikom covida-19 u tri medicinska centra tijekom prva dva vala pandemije. Svi su bili na respiratorima najmanje šest dana, tijekom kojih su bili u komi.

Nakon uklanjanja s respiratorne potpore 72 posto se na kraju osvijestilo, ali 25 posto njih je trebalo najmanje 10 dana da se probudi, a 10 posto 23 ili više dana da se oporavi. Pacijentima koji su doživjeli najviše epizoda nedostatka kisika trebalo je najduže da povrate svijest, izvijestili su znanstvenici u časopisu Annals of Neurology.

- Naši nalazi sugeriraju da se za pacijente s teškim covidom odluka o prekidu održavanja života ne bi trebala temeljiti samo na produljenim razdobljima nesvijesti, jer bi se ti pacijenti na kraju mogli oporaviti - rekao je dr. Jan Claassen s Medicinskog centra Irving Sveučilišta New York-Presbyterian/Columbia u priopćenju.

- Ovi nalazi nam daju točnije informacije za usmjeravanje obitelji koje odlučuju hoće li nastaviti terapiju za održavanje života kod pacijenata s covidom-19 bez svijesti - naveo je u priopćenju Classenov kolega dr. Brian Edlow iz Opće bolnice Massachusetts.

VIDEO Kako izgleda jedna noć u podrumu rodilišta u Ukrajini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije