Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMANITARNA KRIZA

Kobalt: otrovno blago tehnoloških divova koje u rudnicima iskapaju djeca za 2 dolara dnevno

storyeditor/2023-01-20/Kongo7.jpg
Hrvoje Ivančić
31.01.2023.
u 19:18

Na društvenim mrežama pojavile su se slike iz rudnika kobalta u Kongu koje prikazuju nehumane uvjete u kojima radnici, među kojima su djeca i žene s novorođenčadi kopaju ovaj otrovan materijal. Kupci su tehnološki divovi koji ga koriste u proizvodnji mobitela, laptopa i električnih automobila

Izviru fotografije iz rudnika kobalta u Demokratskoj Republici Kongo od kuda dolazi 90% svjetskih zaliha tog metala. Slike prikazuju nebrojene radnike, među kojima su djeca i žene s novorođenčadi u rukama kako rade u nehumanim uvjetima kopajući ovaj otrovan materijal. Etičnost poslovanja divovskih kompanija, Microsofta, Applea i Tesle, koje kobalt koriste u proizvodnji uređaja poput mobitela, laptopa i električnih automobila mogla bi doći u pitanje. Istovremeno, one tvrde da posluju samo s proizvođačima koji poštuju najviše standarde etike i odnosa prema radnicima. Kobalt je kemijski element koji se koristi pri proizvodnji gotovo svih uređaja napajanih litijskim baterijama. Pametni telefoni, tableti i laptopi sadrže nekoliko grama, a električni automobil čak 10 kilograma piše Daily Mail

Na slikama iz rudnika bogatih kobaltom koje su se pojavile na društvenim mrežama moguće je vidjeti rijeke bezbrojnih radnika kako u nehumanim uvjetima i izloženi otrovnim kemikalijama kopaju u potrazi za ovim mineralom. U rudnicima se koristi i rad djece, isto tako izložene opasnim tvarima i majke s novorođenčadi u rukama. Prema informacijama Siddhartha Kare, predavača na Harvardu koji je tijekom proteklih nekoliko godina proučavao situaciju u rudnicima, radi se i o humanitarnoj krizi koja zahvaća tisuće najsiromašnijih ljudi na svijetu. Dnevnica radnika iznosi 2 američka dolara, ali težak (i opasan) rad za tu cijenu moraju prihvatiti jer je to jedini izvor prihoda koji ih spašava od gladi.

Eskalacija ovog problema, prema stručnjaku s Harvarda, izvor ima u potražnji električnih vozila. Što bi dalo zaključiti da "odabrati zeleno rješenje" za jedan dio svijeta, ne znači isto u drugom dijelu. Način na koji se kopa u Kongu, nehumanim iskorištavanjem siromašnog stanovništva u nepropisnim uvjetima, uparen je s otrovnošću materijala. Dulje izlaganje može uzrokovati respiratorna oboljenja, gluhoću, a sumnja se i poremećaje kod novorođenčadi te karcinom.

Velike kompanije tvrde da nastoje smanjiti korištenje kobalta u proizvodnji uređaja bez kojih se dnevno funkcioniranje suvremenog zapadnog svijeta može činiti gotovo nemoguće, ali istovremeno ističu da su rudnici u vlasništvu i pod kontrolom Kine, pa stoga nemaju odlučujući utjecaj na način njihova poslovanja. Istovremeno, Tesla potpisuje višegodišnje ugovore za kupovinu 6 tisuća tona kobalta britanske kompanije Glencore protiv koje su obitelji devetnaestero djece umrle u rudnicima, 2019. podnijele tužbu za kršenje ljudskih prava. "Odgovornost leži i na onom tko pokreće potražnju" kaže Kara.

Premda Apple i Tesla već dvije godine izlažu planove za promjenu procesa proizvodnje baterija, činjenica ostaje da je potražnja za kobaltom i dalje visoka i potražnja za uređajima u čijoj se proizvodnji koristi ostaje visoka, a tlo Konga sadrži 3.6 milijuna tona tog elementa.

>> VIDEO: Višegrad: Tone smeća iz tri zemlje plutaju Drinom

Komentara 10

LE
LeonardoGoldman
21:04 31.01.2023.

Najpoznatiji filantrop zasigurno razvija cjepivo protiv oboljenja od kobalta!

AM
amorphius
19:51 31.01.2023.

i to sve da bi se gica vozila u tesli

Avatar SamoUProlazu
SamoUProlazu
20:49 31.01.2023.

Aha, i to je opravdanje za otimanje i kupovinu djece?! Znaci u redu je da gradjani bogatijih drzava dolaze u HR, kupuju otetu djecu i kazu: djeca u toj zemlji ionako nemaju buducnost jer je drzava trula i korumpirana! To je za dobrobit djece, to nije trgovina djecom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije