Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U KINI VOZE AUTE

Kinesko izdanje GQ-a povučeno zbog članka o 'zlatnoj mladeži'

kineski GQ
Foto: GQ
1/3
27.07.2010.
u 21:16

Broj GQ-a za srpanj 2010. bio je samo jedan dan na kineskim kioscima i onda nestao. Razlog za povlačenje naklade je članak o pekinškoj bogatoj djeci u luksuznim autima

Sporni članak zvao se "Super djeca voze luksuzne aute" i opisivao je pekinški Sports Car Club i njegove članove, dajući portret šest bogatih omladinaca iz kineske elite i opisivao njihove opsesije novcem, modom, brzim autima i drugim statusnim simbolima, te glavnu preokupaciju: razmetanje čiji tata je bogatiji; uvjet za članstvo u klubu je ili najnoviji Porsche ili eksluzivni modeli Lamborghinija.

Takve priče su "šaka u oko" narodu u još uvijek nominalno komunističkoj Kini, koja je u vrtoglavom i neravnomjernom putu od maoističkog "uspavanog diva" do industrijski najjače zemlje svijeta mnoga otvorena pitanja propustila odgovarajuće riješiti i brojne kontroverze zagurala pod tepih. Poput izjave 22-godišnje manekenke Min Na da bi "radije plakala u BMW-u nego se smijala na biciklu", i detalji iz članka u GQ-u kao da su smišljeni da izazovu bijes i zgražanje. Mnoge je to podsjetilo na slučaj iz prošle godine kad je jedan bogati "tatin sin" koji se bavi uličnim utrkama pregazio svog siromašnog vršnjaka i za to osuđen na samo tri godine zatvora.

Jedan od šestorice članova kluba opisan je kao tip kojem se svidjela zgodna cura, ali je odmah izgubio interes za nju kad je vidio da ona vozi pet godina star model Porschea a novim pločicama, i rekao za nju da je "rabljena roba".

Cijela naklada broja navodno je povučena na zahtjev predsjednika i osnivača Sports Car Cluba Zhanga Kuana, koji nije znao da se izjave njega i njegovih članova snimaju. Ironijom sudbine, kad se srpanjski GQ ponovo pojavio na kioscima, na mjestu kontroverznog članka našao se – članak "Djeca srednje klase". Iz redakcije GQ-a i njihovog izdavača Conde Nast, koji pokretanjem kineskih verzija svojih magazina pokušava nadoknaditi pad prodaje na zapadu, nisu dali nikakav komentar.

Komentara 3

Avatar neugodan
neugodan
08:50 28.07.2010.

tko visoko leti nisko pada.

OB
-obrisani-
21:35 27.07.2010.

a kad miljardu sirotinje popizdi....ajme belaja.hebeš čeušeskua šta će dragom vođi da rade

SS
ssime
11:17 28.07.2010.

Piše: Tatin sin za pregaženog vršnjaka dobio 3 godine. Pa nije li kod nas tatin sin\" Marko Leko za pregaženu Jasminu Čelicu na pješačkom prijelazu prošao bez zatvora? U Kini bi bar okusio zatvor

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije