Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad pred sudom

'Kad nemamo moralne poslodavce, uvedimo radne i socijalne sudove'

\'15.02.2011. Iblerov trg , Zagreb - Na konferenciji za tisak Milanka Opacic i Ingrid Anticevic Marinovic predstavile su SDP-ov prijedlog Zakona o radnim pravima Photo: Patrik Macek/PIXSELL\'
Patrik Macek/Pixsell
15.02.2011.
u 19:30

Na istup esdepeovki reagirao je Boris Kunst uime HDZ-a, rekavši da je SDP, kad je bio na vlasti, odbio takav prijedlog sindikata.

Dugovi poslodavaca za poreze i doprinose na plaće iznose čak 13,5 milijardi kuna, 70 tisuća radnika radilo je bez plaće, a do kraja ove godine bez plaće bi moglo biti čak 100 tisuća radnika. Bilo bi zato zanimljivo znati što rade Porezna uprava i Regos, upitala je Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a, predstavljajući prijedlog svoje stranke da se osnuju specijalizirani radni i socijalni sudovi.

Ti bi sudovi, objasnila je nekadašnja ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović, pomogli da radnici više ne čekaju godinama na presudu o kojoj im često ovisi egzistencija. Jer, radni sporovi imaju prednost, ali zbog velikog broja predmeta ta im prednost u rješavanju ne donosi i stvarnu hitnost, pa sporovi traju između 3 i 7 godina, dok je europska praksa nekoliko mjeseci.

– Velik broj radnih sporova znači i velik broj ugroženih egzistencija cijelih obitelji, što znači da je i država socijalno neosjetljiva – kaže Antičević Marinović.

Svake godine, upozorava, na sudove dođe od 11 do 20 tisuća novih radnih sporova.

– Kad već u Hrvatskoj nismo uspjeli dobiti moralnog poduzetnika, koji plaća doprinose, očito je da se sudovi moraju pripremiti da brzo rješavaju radne i socijalne sporove – kazala je M. Opačić.

Na istup vodećih esdepeovki odmah je reagirao HDZ. Boris Kunst je podsjetio kako ni SDP, kad je bio na vlasti, nije prihvatio prijedlog sindikata da se osnuju radni sudovi. Tvrdi da je broj radnih sporova jako pao, da ih je sad manje od 100 tisuća te da na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu odjel za radne sporove dobro radi.

Komentara 27

MM
Mladen Miletić
19:53 15.02.2011.

\'Kad nemamo moralne poslodavce, uvedimo radne i socijalne sudove\' Ne ja kao poslodavac sam protiv bolje iskopavajte trule kosti i sudite PARTIZANIMA kada ste budale i to ne male !!!

MI
Mirabela
21:40 15.02.2011.

\'Kad nemamo moralne poslodavce, uvedimo radne i socijalne sudove\' ------------------------------------------- Tako su svojevremeno uveli \"sudove udruženog rada\" pa upropastili sudstvo, koje se ni do danas nije oporavilo !

BA
BandaZG
19:47 15.02.2011.

\"Na istup esdepeovki reagirao je Boris Kunst uime HDZ-a, rekavši da je SDP, kad je bio na vlasti, odbio takav prijedlog sindikata.\" Naravno, kad je to jeftina demagogija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije