Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjene u HNB-u

Josipović u Vukovaru: Izbor Vujčića odličan je posao

Josipović (1)
Foto: Branimir Bradarić/VLM
1/4
05.06.2012.
u 12:00

– Hrvatskoj je u interesu da ima dobre odnose sa svim susjedima pa tako i Srbijom

VUKOVAR – Odluka o smjeni dosadašnjeg guvernera HNB Željka Rohatinskog u rukama je Vlade i to je legitiman potez. U Vladi su možda procijenili da trebamo drugačiju monetarnu politiku pa je i to vjerojatno jedan od razloga njegove smjene – rekao je predsjednik Ivo Josipović tijekom današnjeg posjeta Vukovaru.

Govoreći o smjeni na čelu HNB-a, Josipović je rekao i da je Rohatinskom istekao mandat, ali i da je on, kao guverner, uživao veliki ugled te mu je zahvalio na svemu do sada učinjenome. Predsjednik nije želio komentirati činjenicu da je Rohatinski, poslije 12 godina na čelu HNB-a, smijenjen telefonski.

'Znali smo da Rohatinski može otići, ali ne da će to biti sada'

Za vjerojatnoga novoga guvernera HNB-a Borisa Vujčića Josipović je rekao da ga poznaje kao dobrog stručnjaka i da je njegov izbor, ako do toga dođe, odličan posao. Nije želio komentirati ni špekulacije o mogućoj devalvaciji kune.

I ovaj put jedna od tema su bile izjave novoizabranoga predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

– Hrvatskoj je u interesu da ima dobre odnose sa svim susjedima pa tako i Srbijom. U zadnje dvije tri godine sa Srbijom smo ostvarili ozbiljan napredak tako da bi bilo veoma loše da sada nekakve neodmjerene izjave to poremete. Nadam se promjeni stajališta predsjednika Nikolića – rekao je Josipović.

Tijekom posjeta Vukovaru predsjednik se susreo i s čelnicima grada i Vukovarsko-srijemske županije s kojima je razgovarao o planiranim projektima, ali i gospodarskoj situaciji. Istaknuo je da moramo mijenjati navike i zakonske okvire kako bismo smanjili papirologiju koja se traži pri otvaranju raznih proizvodnih objekata. Spomenuo je slučaj proizvodnog pogona koji je za realizaciju projekta morao osigurati 90-ak raznih dozvola i papira.

– To moramo promijeniti. Upoznat sam da su i zbog tolike birokracije neki od investitora odustali ili je njihov interes za ulaganja splasnuo do daljnjega – istaknuo je Josipović koji je bio i pokrovitelj akcije udruge Palčić pod nazivom Palčić gore.

Tada je kupio i majicu sa znakom udruge koju je platio sto kuna. Posjetio je i bolnicu gdje je Odjelu pedijatrije doniran jedan medicinski uređaj. S predsjednikom Josipovićem u Vukovaru je boravio i ministar Predrag Matić koji se susreo i s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Kamen i cigla iz Hirošime i Nagasakija u temeljima Centra za mir i toleranciju

Predsjednik Josipović nazočio je i otkrivanju kamena iz Hirošime i opeke iz Nagasakija koji će biti ugrađeni u temelje budućeg Centra za mir i toleranciju koji će se graditi u Vukovaru. Poklone iz Japana zajedno su otkrili veleposlanik Japana u Hrvatskoj Masaru Tsuji i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo.

– Nema ništa važnijeg od mira. Stoga moramo svi zajedno učiniti sve da nikada ne dođe do rata – poručio je Josipović naglašavajući povezanost Hrvatske i Japana, a posebno Vukovara i dva japanska grada – Hirošime i Nagasakija. Prema najavama Željka Sabe, centar će se graditi na mjestu gdje se danas nalazi Crveni magacin na ulazu prema središtu Vukovara.

– Centar će biti mjesto koje će posjećivati studenti iz cijeloga svijeta koji će u Vukovaru učiti o iskustvima iz grada heroja i Hrvatske. Poznato je da je mirovna misija u Hrvatskoj jedina uspješna mirovna misija u svijetu. Upravo zato studenti iz cijeloga svijeta moći će ovdje doznati kako se izgradio mir bez ratnih sukoba , a poslije velikih stradanja i razaranja, ali i kako danas Vukovarci žive u miru – rekao je Sabo.

Prema planovima uskoro će biti raspisan natječaj za izradu idejnog rješenja gradnje Centra poslije čega će se kroz fondove EU pokušati pronaći sredstva potrebna za njegovu izgradnju i opremanje. O tome ovisi i sam početak izgradnje Centra.

Komentara 74

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
12:19 05.06.2012.

nije lupetao o antifašizmu i fantastičnom odabiru istog za prosperitet države u budućnosti? ne dajte mu da priča jer se iz dana u dan ukazuje njegova iskrivljena intelektualnost sumnjiva porijekla !

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
12:21 05.06.2012.

1 euro = 9 kuna, plaće ostaju iste, a sve cjene biti će kao i do sada bazirane na tećaju eura. Očekuje se SVO poskupljenje dodatnih 20 %

DU
Dudek
09:19 06.06.2012.

Gospon muzikaš ti o takvim stvatima pojma nemaš. To je obično seosko naklapanje,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije