Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opreza nikad dosta

Još jedan slučaj plaćanja lažnim eurima: Policija detaljno opisala kako izgledaju

Od 1. siječnja euro postaje službena valuta u Hrvatskoj i nakon 29 godina zamijenit će kunu
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
1/3
03.01.2023.
u 13:27

Građani, budite oprezni te svaku novčanicu eura dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe pa će nastojati iskoristiti priliku i ubaciti lažnjak, poručuju iz policije

U Policijskoj postaji Nova Gradiška u ponedjeljak u 17.20 sati zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Općine Nova Kapela koristila filmski rekvizit od 10 eura. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare. Također je i u prosincu 2022. godine na području Slavonskog Broda evidentiran slučaj plaćanja usluge prijevoza taksijem filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura. 

"Građani, budite oprezni te svaku novčanicu eura dobro pogledajte jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe pa će nastojati iskoristiti priliku i ubaciti lažnjak. Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: „Souvenir production“, odnosno „This is not legal it is to be used for motion props“. U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju", poručuju iz PU brodsko-posavske.

Savjeti HNB-a

"U optjecaju su dvije serije novčanica eura. Prva serija sastoji se od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Zajedničke značajke obje serije novčanica eura jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj.

Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri. Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom. Na novčanicama postoji i mikropismo koje se provjerava korištenjem povećala. Dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe", poručili su iz HNB-a. 

Video: Ova besplatna aplikacija je hit, u par sekundi riješit će vas muka s eurom i preračunavanjem

Komentara 43

TE
Teig1
13:36 03.01.2023.

Znači svi ti euri što se tiskaju u nacionalnoj banci bez pokrića odnosno bez određene tržištne vrijednosti su lažni i zmačili da je svaka inflacija lopovluk država oduzimanje novca svome puku ili sam ja to nešto pogrešno zaključijo?

Avatar Zbregov
Zbregov
14:05 03.01.2023.

svaka papirnata moneta je ionako reklo bi se lažna jer je bez ikakve intrinzične vrijednosti, treba ući malo monetarnu ekonomiju i detalje...moderni novac se stvara iz ničega, ovi koji koji je emitiraju imaju samo puno bolji printer, točnije pravi "printer" ne možete vidjeti ni kupitii nigdje, on stvara novac iz novaca, putem depozita tj. "knjižnog novca" banke sekundarnom emisijom plasmanima kredita multipliciraju novac i na taj nepostojeći novac vam računaju kamatu, naravno novac za kamatu nikada nije u optjecaju pa se ukupne kamate u ukupnim dugovima i ne mogu ni vratiti, bitno je da ga vi posuđujete, koliko ga može biti, pa koliko su ga spremni posuditi prije nego sistemska greška uključena u fejk ekonomiju rezultira, recesijom, inflacijom ,krahom realnog sektora i drugim problemima koje vidimo, a dok lenderi već poberu vrhnje na vašoj muci ..i tako ispočetka onda...

Avatar Cera
Cera
16:35 03.01.2023.

Nikad e nisam osvrtao na izgled novčanica kuna a kamoli da sad prepoznamo lažnjak euro...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije