Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKI PRIZORI

Iznimno rijetka pojava viđena u Jadranu: 'Ovo je dokaz da globalno zatopljenje uzima maha'

Leteće lignje
Foto: Rino Stanić/Facebook
1/2
15.09.2020.
u 22:56

Leteće lignje viđene kod Visa, a koća ih ulovila kod Korčule. Ova vrsta obično obitava u tropskim i umjerenim oceanskim vodama, a njihova pojava u Jadranu izuzetno je rijetka te je ovo još jedan dokaz globalnog zagrijavanja

Proteklih dana na području Visa, iznad površine mora, u letu su primijećeni leteći lignjuni, točnije vrsta lignjavac (Ommastrephes bartramii), piše Podvodni.hr ističući kako je riječ o iznimno rijetkoj pojavi u Jadranskom moru. Ova posljednja viđenja u viškom akvatoriju nisu dokumentirana fotografijama, no zato je nakon nekoliko dana šest primjeraka letećih lignjuna završilo u mreži jedne koćarice.

Hrvati vrstu zovu – lignjavac

Ulovljeni su u Korčulanskom kanalu, a od ribara su oni stigli u ruke Rina Stanića, voditelja uzgoja tune u tvrtki Sardina d.o.o. na Braču. Rino provjerava ulov koji će završiti kao hrana tunama te je odmah uočio i ono neuobičajeno – mlade lignjavce. Fotografije je objavio na Facebook stranici koja okuplja zaljubljenike u jadranske mekušce.

Foto: Rino Stanić/Facebook

„Ulov je ostvaren 1,7 Nm sjeverozapadno od hridi Lukavci, Korčulanski kanal. Ulovila ga je posada plivarice M/B ‘Davorin’. Ukupno sam pronašao šest komada, dužina plašta kod najvećeg primjerka iznosi 11,7 cm. Hrvatski naziv za ovu vrstu je lignjavac. Inače radi se o letećoj lignji koja obično obitava u suptropskim i umjerenim oceanskim vodama. Nisam siguran jesu li kod nas uopće zabilježeni nalazi ovako malih primjeraka lignjavaca. U svakom slučaju globalno zatopljenje uzima maha. Prošle godine pronašao sam bobuljka, a sada lignjavca“, napisao je Rino Stanić uz fotografije.

Lignjavac, dok je manjeg rasta, iskače iz mora poput ribe poletuše te uz pomoć posebne kožice na krakovima i svojih peraja u zraku može prijeći, u jednom takvom iskakanju, i do 30 metara. Obično ih se može vidjeti kako lete u skupinama i to ispred bržih brodova. Kad sazru, zbog svoje težine, više ne mogu „letjeti“.

Mladim lignjavcima je ovakav let idealna obrana od napada grabežljivih riba. Pojava njihova leta poznata je u zapadnom Mediteranu i u suptropskim područjima svih oceana, no kako piše podvodni.hr, do sada takva pojava u Jadranu nije zabilježena u stručnoj literaturi. U stručnoj literaturi se ova vrsta spominje kao izrazito rijetka vrsta za Jadransko more. Taj se zaključak izvodio temeljem nekoliko ulovljenih velikih primjeraka, koji ne iskaču iz mora.

I podvodni.hr, koji ima široku mrežu dojavljivača rijetkih pojava u Jadranu, do sada je zabilježio nekoliko pojava velikog lignjavca, koji su uloveljni u plićaku, kamo su zalutali iz mnogo većih dubina.

Najveći zabilježeni primjerak onaj je koji je 2013. ulovljen u šipanskoj luci te je imao sedam i pol kilograma. U Cavtatu je 2017. ulovljen primjerak od 6,5 kilograma, a lani u Budvi jedan od četiri kilograma. No, ni podvodni.hr do ove najnovije dojave s Visa nije imao zabilježenu sličnu pojavu leta manjih lignjavaca u Jadranskom moru. No, sada kada je njihova prisutnost u Jadranu potvrđena, pozivaju se svi da obrate pozornost kako bi ih se fotografiralo u letu, što je iznimno teško zbog kratkoće leta.

Let se obično vidi u rujnu

Kako izgleda njihov let, potkrijepili su administratori stranice fotografijom letećih lignjuna snimljenom prije nekoliko dana u Ligurskom moru.

„Upućeniji Talijani govore da je to njihovo uobičajeno ponašanje tijekom rujna i da ih tune vole jesti“, napisao je Pero Ugarković, urednik stranice podvodni.hr i suradnik Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

 

Komentara 10

ZM
zmik
06:39 16.09.2020.

Ako se kaže da je neka pojava rijetka, znaći da se dogodila i ranije, te prema tome nije nikakav dokaz globalnog zatopljenja.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
04:46 16.09.2020.

Nisam znao da je Josipović na Korčuli?

LE
LeonardoGoldman
00:21 16.09.2020.

Ako ću se praviti glup onda ću reci da mi nije jasno zašto sporadično izlaze dokazi glob.zatopljenja, odnosno ako smo prihvatili to kao istinito čemu toliko reklame za to?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije