Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATRAKCIJA U LUDBREGU

Izložili kamene kugle stare 65 milijuna godina

Ludbreg
Foto: Grad Ludbreg
20.03.2019.
u 14:49

Ludbrežani tvrde je njihov grad smješten u centru svijeta, a kugle će biti dodatna turistička atrakcija.

Ispred Gradske uprave u Ludbregu u Varaždinskoj županiji postavljene su kamene kugle stare 65 milijuna godina! Pronađene su prilikom radova na šumskim putevima na Poljanskom, izvijestili su u Gradskoj upravi.

- Radi se o kuglama starim oko 65 milijuna godina koje su nastale taloženjem pijeska i učvršćivanjem u stijenu posredstvom kemijskih reakcija. Kugle mogu biti različitih oblika, sastava, materijala i težine - pojasnila je arheologinja Jelena Koprek iz Centra za kulturu i informiranje "Dragutin Novak".

Gradonačelnik Dubravko Bilić ističe da je zemljište ispred Gradske uprave privremena lokacija za kugle.

- Pred nama je prijava velikog i zanimljivog projekta "Zaštita i revitalizacija industrijske baštine – Ciglana Ludbreg" u kojem je predviđeno postavljanje i pronađenih kugli. Ovim projektom potaknuli bismo razvoj kulturnog turizma koji nije samo velika globalna industrija koja donosi dohodak, već i potpora nacionalnom identitetu i sredstvo za očuvanje kulturne baštine.

Neki smatraju da upravo kulturni turizam predstavlja najbolji model za lokalni razvoj. Mi smo grad impresivne povijesti, što dokazuje i pronalazak ovih kugli te vjerujem kako ćemo ovim projektom to i potvrditi - napominje Bilić. U Hrvatskoj je najviše takvih kugli pronađeno na prostoru Moslavačke gore i na području Vrgorca kod Ploča.

- Ministarstvo kulture je Vrgoračke kugle proglasilo zaštićenom kulturnom vrijednošću. Kako bi se zaštitio ovaj prirodni fenomen, potrebno je provesti sva istraživanja, obavijestiti Geološko-paleontološki zavod i Ministarstvo kulture kako bi se pokrenuo sam postupak zaštite - najavila je J. Koprek.

Ludbrežani tvrde da je njihov grad smještan u centru svijeta, a kugle će biti dodatna turistička atrakcija.

 

Ključne riječi

Komentara 2

MA
Matrix5
14:56 20.03.2019.

I onda je Svizac omotao cokoladu😉

WE
weAreCro
15:39 20.03.2019.

🤣 hahahah 😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije