Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari Grad

Izlijevanje 5 kilograma maziva na Hvaru uzrokovalo manje oštećenje mora

curenje ulja,Hvar,onečišćenje
Foto: MPPI
1/2
06.06.2014.
u 12:29

Očevidom je utvrđeno kako se onečišćenje obale i mora dogodilo prilikom ukrcaja hidrauličnog pikamera sa viličarem na drugo transportno vozilo na obali sa ciljem daljnjega ukrcaja na trajekt.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer kasno popodne obaviještena je od Lučke ispostave Stari Grad o onečišćenju mora u mjesnoj luci na otoku Hvaru.

Kapetan ispostave jučer je u 17.45 sati zaprimio je dojavu iz Policijske postaje Hvar o onečišćenju u luci Stari Grad, o čemu je obavijestio Lučku kapetaniju u Splitu i Središnjicu, te je izišao obaviti očevid na poziciji onečišćenja, javlja ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Očevidom je utvrđeno kako se onečišćenje obale i mora dogodilo prilikom ukrcaja hidrauličnog pikamera sa viličarem na drugo transportno vozilo na obali sa ciljem daljnjega ukrcaja na trajekt. Uslijed manevriranja pri transportu iz glave pikamera na veću površinu prometnoga dijela obale izliveno je oko pet kilograma hidrauličnog ulja, koje je sa lučke obale dalje iscurilo u more, što je uzrokovalo manje površinsko onečišćenje.

Kako se srećom nije radilo o većoj količini onečišćivača, nastala mrlja ubrzo se razgradila pod utjecajem sjeverozapadnoga vjetra i uzburkanog mora, dok je manji dio mrlje morska struja odnijela prema lučkome valobranu. Kapetan ispostave Stari Grad na mjestu događaja napravio je zapisnik, nakon čega je dopušten daljnji transport pikamera iz luke na trajekt, a upravitelju luke naložen je detaljni pregled luke i lučke obale.

>>Legrad: Ekološka katastrofa zbog mađarske pruge

Komentara 4

Avatar tajar
tajar
14:16 06.06.2014.

O onečišćenju je obavješten kapetan koji je napravio zapisnik, a upravitelju luke naložen je detaljan pregled luke. Dakle nitko se nije potrudio ukloniti mrlju osim, kako je navedeno u članku, sjeverozapadnog vjetra. Kad doplovi koja brodica u luku, evo ti odmah lučki kapetan šalje "mologa" na skuteru da ti naplati vez, a kad dođe do onečišćenja, onda se nema ni disperzanta za uklanjanje istog!

Avatar djerkov
djerkov
21:29 06.06.2014.

Oštećenje mora??

DU
Deleted user
13:53 06.06.2014.

naslov: "Izlijevanje 5 kilograma maziva na Hvaru uzrokovalo manje oštećenje mora" (?!) a da malo ipak vodite brigu o tome što pišete??!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije