Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon mlake reakcije službenog Sarajeva

Iz Beograda 21 novi dokaz

20.08.2006.
u 20:27

Nakon poziva američke vlade da se istraže i sankcioniraju svi zločini počinjeni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, u BiH se priprema teren za sudsko procesuiranje zločina počinjenih nad Srbima u zapadnoj Bosni.

Iako su prve reakcije u Sarajevu na objavljivanje videosnimaka pogubljenja jednog Srbina od strane pripadnika postrojbe "Hamze" V. korpusa Armije BiH bile vrlo blage, sve je više najava da će taj slučaj dobiti sudski epilog. Ohrabreni publicitetom, članovi srpskih stradalničkih udruga prikupljaju nove dokaze. Beogradski Centar za ispitivanje ratnih zločina nad Srbima najavio je da će nadležnim institucijama RS dostaviti dokaze o stradanju Srba za koje je odgovoran V. korpus.

Riječ je o podacima vezanim za 21 masovni zločin na području Bosanske krajine, a za koje Centar odgovornim drži bivšeg zapovjednika toga korpusa generala Atifa Dudakovića. Istodobno, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Sredoje Nović kaže kako se već duže vrijeme prikupljaju i obrađuju dokazi o ratnim zločinima nad Srbima, te da se taj posao dovršava.

Upitno je međutim hoće li očekivane optužnice obuhvatiti generala Dudakovića, koji uporno odbacuje odgovornost za zločine što su ih pripadnici V. korpusa počinili za vrijeme oslobodilačke akcije "Oluja".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije