Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbijena revizija o 'švicarcima'

Miljenić o odluci Vrhovnog suda: Meni je samo drago da je to konačno presječeno

Švicarski franak
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
13.05.2015.
u 20:15

Vrhovni sud obio je reviziju obiju strana, tako da je i bankama i Udruzi Potrošač preostalo obraćanje Ustavnom sudu

Ni banke ni Udruga Potrošač nisu uspjele s revizijom u slučaju “Franak” jer ih je Vrhovni sud odbio, što znači da pravomoćna odluka Visokog trgovačkog suda ostaje nepromijenjena, potvrđeno nam je danas iz odvjetničkog tima Potrošača na čelu s odvjetnikom Nikšom Valjalom.

Odvjetnici danas nisu iščitavali detalje odluke Vrhovnog suda koja će sutra, ako je preuzmu sve stranke, biti objavljena i na internetskoj stranici Vrhovnog suda. Objema stranama sada preostaje da se obrate Ustavnom sudu, ali tu su mogućnosti da se izmijeni revizijska odluka Vrhovnog suda odnosno pravomoćna presuda Visokog trgovačkog suda, bitno sužene. Po svemu sudeći objema stranama, i bankama i potrošačima, preostaje individualno rješavanje problema kroz dogovorno ili sudsko rješenje. S obzirom da su već donesene prvostupanjske odluke u korist građana s kreditom u švicarskim francima ali i protiv banaka, može se očekivati da će o broju parnica koje će se voditi te o javnim i političkim pritiscima u predizbornoj godini, ovisiti odluka banaka hoće li ići u sporenje s građanima ili na dogovor oko povrata preplaćenih promjenjivih kamatnih stopa. S obzirom na početnu neizvjesnost dok se ne donesu pravomoćne presude, vjerojatnije je da će banke u početku pratiti stanje vodeći računa i o svom poslovnom imidžu, ali i vagati što im je isplativije voditi sporove i plaćati sudske troškove ili dogovorom prekinuti tu agoniju koja se po sudskim hodnicima može povlačiti još godinama. Što se više sporova bude vodilo, to će i banke biti stimuliranije da izbjegnu parnice.

S tim da, kako smo u iščekivanju revizijske odluke Vrhovnog suda već pisali, vrijeme radi za banke jer teku zastarni rokovi i smanjuju se svote koje će banke eventualno morati isplaćivati. I oko toga postoje dvojbe, jesu li zastarni rokovi prekinuti podnošenjem kolektivne tužbe u travnju 2012. ili nisu, odnosno teku li rokovi unazad od pravomoćne presude u srpnju 2014, s obzirom na opći petogodišnji zastarni rok za potraživanja.

Traži li se veći iznos, pa se ispostavi u parnici da je za neko razdoblje nastupila zastara, tužitelji će, ovisno o neuspjehu, plaćati parnične troškove. Iščekivanjem pak da sudovi to riješe, te da ujednačenjem sudske prakse svatko zna na čemu je, trebat će vremena, a vrijeme je, ponavljamo, na strani banaka. 

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, iako nema informacija o odluci Vrhovnog suda oko slučaja Franak, gostujući u Dnevniku Nove TV kazao je kako mu je drago da je priča konačno 'presječena'.

- Nemam apsolutno nikakvu informaciju o tome, meni je samo drago da je to konačno presječeno. Jer ta presuda je visjela dugo, očekivala se. Ja stvarno ne znam što je, znat ću kad i vi, idemo vidjeti što se dogodilo. Tu, ako je priča završila, a mora završiti, mogu se početi graditi neki novi odnosi- rekao je Miljenić za Dnevnik Nove TV.

>> Udruga Franak prijavila Poreznoj upravi 4 viceguvernera HNB-a 

>> Vrijeme radi za banke tužene u aferi Franak

Komentara 27

Avatar delminium
delminium
20:13 13.05.2015.

u hrvatskoj nema bankarstva već je sve svedeno na čisto lihvarenje ,, tu štima sve da neštima ---- a ništa ovdje slučajno nije

GO
golub
20:33 13.05.2015.

Ništa po presudama od franka jer ako jedan tužitelj spor izgubi izgubili su svi jer svi bi pred zakonom trebali biti jednaki. Da je Hrvatska pravna država sve bi bilo uređeno zakonima, a ovako sud će zaraditi na sudskim pristojbama, fiškali na beskonačnim postupcima a oštećeni još jednom će nažalost platiti sve troškove tkoškove

DU
Deleted user
20:10 13.05.2015.

opet ustavni sud.....nekoliko sudaca ce biti za a nekoliko protiv....na kraju banke dobivaju vaganjem....i netko kaze da mi imamo dobre zakone. pa u zadnjih godinu dana presude se ponistavaju ko na blagajni. svaki zakon je napisan tako da ga svaki sudac tumaci na svoj nacin sto dovodi do totalne zbrke i mogucih malverzacija....vise nikome nista nije jasno sto se smije a sto ne......najbolje se snalaze skupi i iskusni odvjetnici koje mogu platiti samo optuzeni( citaj kriminalci).......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije