Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I Dukat obustavio otkup mlijeka sa 180 spornih hrvatskih farmi

Obustava otkupa sirovog mlijeka privremena je mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno. Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana
22. veljače 2013. u 09:01 23 komentara 5 prikaza
Dukat mlijeko
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko, priopćeno je iz Dukata.

– Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes – izjavio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku.

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora. Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno. Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana. U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko.

Otkad je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka, napominju u tvrtki.

>>Meggle zbog aflatoksina obustavio otkup mlijeka iz istočne Slavonije

četvrto dijete
Sreći nema kraja! Goran Vlaović očekuje prinovu s 17 godina mlađom Ivanom Mišurom
Jabuke
PROMO
Enna Fruit pokreće akciju „Mjesec domaće jabuke“ s ciljem poticanja prodaje domaćih sorti
  • Vexans:

    Francuski "Lactalis " (Dukat) je prije godinu dana samoinicijativno smanjio otkupnu cijenu svježeg mlijeka za domaće farmere.Koliko je ta odluka prisilila stoćare da koriste manje kvalitetnu stoćnu hranu a da opstali na tržištu ?Koliko je sadašnja situacija (bez otkupa hrvatskog ... prikaži još! mlijeka) bila predvidiva ili čak očekivana..teško je reči.No,mega svjetski industrijalac mlijeka..može puno dulje bez hrvatskog mlijeka od pet dana !Nije se dobro pisalo hrvatskim stoćarima a od sad još manje!

  • beclin:

    Samo napomena ti mikrofiksaori koštaju 1600 kuna za pakovanje od 25 kilograma i plaćaju ga koperanti

  • Deleted user:

    Sada ćemo uvoziti "zdravo" mlijeko iz EU i Amerike koje dođe i prahu a ovdje ga prodaju kao svježe mlijeko.