Naslovnica Vijesti Hrvatska

HNS Glogoškom: Nije nam sporan HOS, nego ustaški pozdrav

HNS cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja, poručuju iz stranke
29. kolovoza 2017. u 12:52 231 komentara 5596 prikaza
Predrag Štromar (HNS)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Iz HNS-a danas su poslali otvoreno pismo Đuri Glogoškom, predsjedniku Udruge stopostotnih HRVI I. skupine, reagirajući na njegove, kako kažu, pogrešne interpretacije u vezi s pozdravom "Za dom spremni".

Braniteljske udruge 'Ovo je samo početak. Nismo fašisti, tražimo od premijera da nas zaštiti'

Iz HNS-a poručuju kako im nije sporan HOS, već ustaški pozdrav te da odaju počast svim poginulim i nestalim braniteljima.

U nastavku prenosimo otvoreno pismo:

Poštovani gospodine Glogoški, uz dužno poštovanje prema vama i svim hrvatskim braniteljima koji su zaslužni za stvaranje samostalne hrvatske države, imamo potrebu reagirati na vaše izjave kao stranka čiji su članovi također bili sudionici Domovinskog rata te su i danas pozvani braniti dignitet svoje zemlje.

Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja niti građani zaslužuju da ih se opterećuje raspravama o temi koja mora imati samo jedan zaključak: uklanjanje natpisa „Za dom spremni“ na ploči u Jasenovcu u najkraćem mogućem roku. HNS smatra da je za Hrvatsku danas glavna tema hitna provedba kvalitetne obrazovne reforme s kojom uskoro krećemo i projekata koji osiguravaju gospodarski napredak. HNS je postigao dogovor s premijerom Vlade RH i predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem te očekujemo da se taj dogovor i poštuje.

HNS cijeni i poštuje svakog hrvatskog branitelja i za HNS su svi hrvatski branitelji jednako vrijedni i jednako zaslužni za stvaranje hrvatske države, bez obzira na to u kojoj su se postrojbi borili. Nikada ni jednog hrvatskog branitelja nismo nazvali fašistom te vas molimo da ne izvrćete naše riječi i stavove, dovodeći time u zabludu hrvatsku javnost.

Štromar o ploči u Jasenovcu: 'Imamo dogovor s premijerom da takvih obilježja više ne bude!'

Još jednom podsjećamo da za HNS nije sporan HOS, nego ustaški pozdrav „za dom spremni“ te odajemo počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima. To smo činili do sada, a to ćemo raditi i ubuduće.

Svakom obrazovanom čovjeku danas je jasno da je pozdrav „Za dom spremni“ nastao u vrijeme diktature Ante Pavelića te je jednak nacističkom pozdravu „Sieg Heil“ pod kojim su ubijeni milijuni nedužnih ljudi. Cijeli svijet je osudio taj zločinački režim i fašističke pozdrave, pa tako i mi, tu nema dileme ni za koga.

Stoga ne vidimo zašto smatrate naše inzistiranje za micanjem tog pozdrava s ploče u Jasenovcu opasnim?

Nepošteno je prema poginulim braniteljima koji su dali svoj život za slobodnu i demokratsku Hrvatsku da njihova žrtva bude u sjeni neprihvatljivih ideoloških pokliča i poruka. Domovinski rat se vodio za slobodnu i demokratsku Hrvatsku i svaka žrtva u toj borbi zaslužuje poštovanje i dignitet, a ne da je se koristi za ideološka prepucavanja.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati

Jasenovac MARINKO JURASIĆ HOS-ov 'Za dom spremni' štiti Europski sud Jasenovac Kriza zbog HOS-ove ploče Brkić: Ploču žele maknuti oni koji nisu ni željeli Hrvatsku HOS REAKCIJE IZ HOS-A Dođe li do ekscesa pri uklanjanju ploče, za to će biti kriva Vlada
Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar dpejakovic
  dpejakovic:

  Liberal pa bi zabranama rješavao? čudnovata je to liberalna opcija. Hoćete li zabraniti zvijezdu petokraku s obzirom da je to fašistički simbol pod kojim je rušen Dubrovnik, Vukovar, Sisak, Zadar, Šibenik, Osijek, Slavonski Brod, itd...?

 • naslipo:

  I kune su nastale za vrijeme Pavelića, pa vidim da su one itekako drage HNS-u

 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  Sad vam je sporno, kad su krv prolili da bi vaše guzice grijale te udobne fotelje? Mrš, gamadi jedna prokleta!