Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza zbog HOS-ove ploče

Brkić: Ploču žele maknuti oni koji nisu ni željeli Hrvatsku

Jasenovac
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
29.08.2017.
u 00:01

Zanimljivo je da Predrag Štromar, v.d. šefa HNS-a i potpredsjednik Vlade, 3. kolovoza u intervjuu Lideru nije spominjao rujan kao rok

Dok HDZ-ovi partneri iz HNS-a i treći dan zaredom (jučer Predrag Štromar) ponavljaju da imaju dogovor s premijerom Plenkovićem o “žurnom” uklanjanju HOS-ove ploče iz Jasenovca, premijer je zasad suzdržan u izjavama. Šuti i većina HDZ-ovaca koji bi mogli znati koja je sudbina HOS-ove ploče, ali jučer se za Večernji list oglasio Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, s vrlo jasnim stavovima o spomen-ploči jedanaestorici HOS-ovaca.     

U sporazumu nije bilo rokova

- Činjenica je da je spomen-ploča HOS-a postavljena zakonito, a ne na silu i činjenica je da je na njoj ratni grb legalne postrojbe iz Domovinskog rata koja u svom ratnom putu nema ni najmanje mrlje. Činjenica je da u demokratskoj i neovisnoj Hrvatskoj nema potrebe za nasiljem i bespotrebnim dizanjem tenzija. Hrvatski branitelji iz HOS-a imaju toliko veze s ustaštvom koliko neki, koji su zadnjih dana vrlo glasni, imaju veze s hrvatstvom. Ti nikada nisu ni željeli Hrvatsku; ne samo da je nisu željeli već su i radili protiv njene slobode i neovisnosti. Neka se i dalje, kao i inače, odmah dižu na zadnje noge na spomen slova H, ali Hrvatska je stvorena, obranjena i živjet će vječno - poručio je Brkić, pripadnik HDZ-ova desnog krila.

S druge strane, nejasno je je li Plenković zaista HNS-u i SDSS-u obećao da će ploču ukloniti u rujnu, ili im je samo “prodao priču” da ih smiri, ili su HDZ-ovi partneri iskoristili priliku nakon intervjua ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića Večernjem listu da “stisnu” Plenkovića i HDZ te da se pitanje HOS-ove ploče riješi.

Zanimljivo je da Predrag Štromar, v.d. šefa HNS-a i potpredsjednik Vlade, 3. kolovoza u intervjuu Lideru nije spominjao rujan kao rok i obećanje premijera Plenkovića za uklanjanje spomen-ploče iz Jasenovca, nego je govorio o zakonskom rješenju. Također, na pitanje hoćemo li uskoro dobiti takav zakon, referirao se na Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću te da će HNS inzistirati da “takvih znakova i obilježja nema u javnosti”.

Dakle, Štromar nije ništa bitno drugačije rekao nego ministar Bošnjaković u intervjuu za naš list. Jučer je pak Štromar izjavio da HNS ima dogovor s premijerom o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu i da će “premijer to vrlo brzo odraditi”. No priznao je i da u sporazumima koje je HNS potpisao s HDZ-om kada su ulazili u koaliciju “nema rokova kada nešto treba odraditi, samo da se to treba odraditi”.

– Možda su neke stvari važnije od drugih. Bitno je da kurikularna reforma bude provedena – rekao je Štromar na pitanje je li istina da u dokumentu koji je potpisan s HDZ-om stoji da u roku od mjesec dana obećanja trebaju biti ispunjena. Izvori iz HNS-a tvrde da “mediji nemaju pojma koliko oni pritišću premijera zbog ploče i da je Plenković upravo zbog njihovih pritisaka izgrdio ministra Kuščevića pred ostalim ministrima (jer još nije riješio problem spomen-ploče s natpisom “za dom spremni” u amblemu te udruge) i dao mu zadatak i rok dokad to mora napraviti”.

Problem se iznova vraća

– Politički program SDP-a i HDZ-a su partizani i ustaše i za njih priča tu prestaje! U Vladu smo ušli da napravimo posao u obrazovanju, ali i da otupimo te gluposti s partizanima i ustašama. Ako se to ne napravi, mi sigurno izlazimo iz Vlade! – tvrdi izvor iz vrha HNS-a. Ministar Kuščević i dalje ne odgovara na pozive i ne odgovara na pitanja kakav će odgovor pripremiti na SDP-ovu interpelaciju, budući da je u prvoj verziji (koja nikad nije došla do Vlade) ustvrdio da nema zakonskog uporišta da se ploča makne iz Jasenovca dok se ne napiše novi ili izmijeni postojeći zakon.

Komentara 298

PO
pozornik66
00:01 29.08.2017.

Ova kvazi novinarka bali po VL-istu dan i noć o Hos -ovoj ploči te podgrijava tenzije medju ljudima. Svaki dan minja priču koje šta reka.

DU
Deleted user
23:48 28.08.2017.

Ti koji nisu ni zeljeli hrvatsku sa lustracijom ih izbaciti iz javnog Zivota i amen.

KA
kajbum
00:23 29.08.2017.

LUSTRACIJA. Hocemo referendum

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije