Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA Polovica Slovenaca krivi Hrvatsku za probleme, ali većina nije za referendum

Građani Slovenije ne žele referendum o ulasku Hrvatske u EU

26.01.2009.
u 07:54

Polovica anketiranih građana u Sloveniji Hrvatsku smatra odgovornom za zaoštravanje odnosa između dvije zemlje dok njih 44 posto misli da su odgovorne obje države, pokazala je to anketa Vox populi koju je objavio slovenski Dnevnik. Samo 3,4 posto ispitanih smatra da je isključivo Slovenija odgovorna za probleme.

Zbog toga je iznenađujuće što čak 71,1 posto ispitanika smatra da slovenski referendum o ulasku Hrvatske u EU nije potreban. Gotovo 64 posto anketiranih želi da naša zemlja postane članica Europske unije.

Slovenci žele ukinuti hrvatsko-slovensku komisiju za arbitražu

Žbogar: Slovenija bi mogla odblokirati pregovore ako se dogovori medijacija

EK: Rješenje pitanja granice ne može biti preduvjet za članstvo Hrvatske

Iako slovenski političari često spominju mogućnost referenduma koji bi, prema njihovu mišljenju, ojačao poziciju Slovenije u odnosu na Hrvatsku, čini se da javnost nije naklonjena takvom rješenju. Rezultati ove ankete govore da bi, čak i ako do referenduma dođe, većina Slovenaca glasovala za prijam Hrvatske u EU.

Većina za kompromis, manjina za arbitražu
Trećina ispitanika, točnije njih 34,1 posto, misli da blokadom Hrvatske Slovenija štiti i zagovara svoje interese.

Kad se govori o načinima rješenja krize, 57 posto anketiranih traži bolje sporazume i kompromis na obje strane dok njih 20,8 posto zagovara sporazum Račan-Drnovšek. Međunarodnu arbitražu zagovara 17,6 posto ispitanih, dok 2,4 posto građana koji su sudjelovalu u anketi taj problem želi prebaciti idućim naraštajima.

Neki ovo ljeto neće u Hrvatsku
Zanimljivo je da 15 posto ispitanika ove godine ne namjerava ljetovati u Hrvatskoj, dok se njih 5,8 posto još uvijek dvoumi. Ipak, 38 posto anketiranih izjavilo je da će bez obzira na međudržavne probleme i ovoga ljeta svoj odmor provesti na našoj obali.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije