Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon unije

Građani mogu tražiti naknadu štete od tvrtki koje su osuđene zbog monopola na tržištu EU

euri
ilustracija
11.11.2014.
u 00:10

Uhvaćeni u monopolu mogli bi plaćati odštetu potrošačima

Građanima EU olakšava se podnošenje tužbe za naknadu štete protiv tvrtki koje krše pravila tržišnog natjecanja tako što stvaraju monopolnu poziciju.

U Bruxellesu je, naime, jučer usvojena direktiva o postupcima za naknadu štete prouzročene monopolom, koju svih 28 država članica u roku od 2 godine moraju prenijeti u nacionalna zakonodavstva. Bilo koja osoba može tražiti naknadu za pretrpljenu štetu ako postoji uzročna veza između te štete i kršenja prava tržišnog natjecanja.

Dosad su mnoge multinacionalne tvrtke bile osuđivane zbog monopola u EU, ali ubuduće će oštećeni potrošači moći dobiti odštetu.

>>Cipar traži od EU da svoje seljake oslobodi 
poreza na gorivo korišteno za poljoprivredu

>>Unija naknade za plaćanje karticama reže čak 80%

Komentara 2

ZU
Zuuule
08:23 11.11.2014.

Sad mozemo tuziti RH jer je na tri godine prolongirala plinski monopol za kucanstva

KO
kojesta
12:11 12.11.2014.

pa monopol stvaraju tvrtke za promet energenata (struja, benzin, ulje,plin), pa farma, pa telekomunikacije, i sl. a kak da ja sad tuzim. clanak je samo kratka informacija ko i vecinom druge. nikakva pojasnjenja niti komentari mjerodavnih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije