Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Minista državne imovine

G. Marić: Ministarstvo ostaje i šalje DORH-u zahtjeve za iseljavanjem iz državne imovine

Goran Marić
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
08.05.2018.
u 14:02

Ministar Marić iznio je kako Ministarstvo državne imovine kao dioničar upravlja s 35 strateških trgovačkih društava i društava od posebnog interesa, kao i s pet drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa ukupne nominalne vrijednosti 43 milijarde kuna

Ministar državne imovine Goran Marić u utorak je na konferenciji 'Državno, a efikasno' uz ostalo istaknuo da njegovo Ministarstvo ostaje dio Vlade i neće se spajati s nekim drugim, te da uz druge aktivnosti priprema slanje tisuća zahtjeva prema DORH-u za iseljenjem iz državne imovine/stanova.

'Vlada je osnovala Ministarstvo državne imovine i neće ga ukidati niti spajati, a na podmetanja se ne osvrćem', kazao je Marić na konferenciji koja je analizirala može li državno biti efikasno i u kojem smjeru ide upravljanje državnom imovinom, a koja je u organizaciji poslovnog tjednika Lider okupila više od 200 predstavnike javnog i privatnog sektora.

Profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darko Tipurić uvodno je poručio da u upravljanju državnom imovinom, kao i u procesima privatizacije i drugima vezanim za tu imovinu, treba imati u vidu ekonomski javni interes s naglaskom na radikalnu promjenu upravljanja.

Ministar Marić iznio je kako Ministarstvo državne imovine kao dioničar upravlja s 35 strateških trgovačkih društava i društava od posebnog interesa, kao i s pet drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa ukupne nominalne vrijednosti 43 milijarde kuna.

Kada su u pitanju nekretnine, Ministarstvo upravlja sa 6.098 stanova, 3.708 poslovnih prostora, 3.583 građevinska zemljišta, 332 bivše vojne nekretnine, 3.022 garaže i garažnih mjesta te 14 kampova.

Najavljujući aktivnosti prema DORH-u, rekao je kako je 'začuđujuće koliko je slučajeva u kojima se državno koristi kao da je privatno', ocijenivši da su svi koji su bespravno useljeni u državne stanove zapravo 'jako drski, jer su uselili u državno, a ponašaju se kao da je njihovo i pritom govore: 'Zar sam se za to borio da me država izbacuje?'.

To je, kako je rekao, neodrživo, kao i to što je zadnjih 20-ak godina puno toga otuđeno, a u zemlji ima raznih problema s državnom imovinom, kao i s time da postoji dosta općina i mjesta koje čak nemaju zemljišne knjige, niti se zna što je čije.

Najavio je promjenu načina privatizacije, odnosno više se neće tražiti prvo neobvezujuće ponude s iskazom interesa, jer to znatno produljuje proces prodaje, nego će se odmah tražiti ponuda, a osvrnuo se i na procjene vrijednosti nekretnina, dionica ili poslovnih udjela koji se prodaju dodajući da su 'procjene velika prepreka aktiviranju državne imovine'.

'Loša procjena i previsoke cijene u prodaji mogu deprimirati ulagače i može značiti i da se nitko neće javiti. Stoga ćemo se i tim problemom snažnije baviti kako bi prodaje bile uspješnije', poručio je Marić.

Velikim potencijalom ocijenio je pomorsko dobro te vojarne, koje su često problem jer nisu ušle u prostorne planove.

'Od aktiviranja i zakonskog definiranja pomorskog dobra te vojarni i neprocijenjenog zemljišta, kao i rješavanjem problematike rezerviranih dionica, a pitam se tko je i zašto u zadnjih 25 godina toliko toga rezervirao, država može dobiti nekoliko milijardi kuna i to joj može pomoći u smanjenju duga', ocijenio je ministar državne imovine.

Na odlasku s konferencije u prolazu je na pitanje novinara što je s vojarnom koja je ovih dana darovana Splitu, a  tom ju je gradu već bio darovao bivši premijer Ivo Sanader, kratko odgovorio da je to Sanaderovo darovanje bilo poništeno.

Komentara 3

OB
ObrenM
15:39 08.05.2018.

To je onaj koji je prijeteci skandalom ucijenio stranku i dobio umjetno ministarstvo.

QQ
qqq
15:21 08.05.2018.

Jel to onaj populist, što je držao govore protiv poreza na nekretne dok je bio u oporbi, a dolaskom na vlast je sve zaboravio.

ST
Stipan
15:39 08.05.2018.

Sve iseliti i poslati u Njemačku ili Irsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije