Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcije na jadranu

FOTO Drama na moru: Spašavali brodicu od potonuća, na njoj bile četiri osobe. Gorjela jahta na Rabu

Brodica potonuće
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture
1/9
09.07.2023.
u 09:37

U petak je došlo do požara u krmenome dijelu motorne jahte u rapskoj luci oko 11.30 sati, gdje je ista boravila na vezu u neposrednoj blizini benzinske postaje.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru u Rijeci (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o nekoliko izvanrednih događaja na moru, u kojima su sudjelovale posade i plovila, bez stradalih, ozlijeđenih i bez onečišćenja mora, izvijestilo je Ministarstvo .

VEZANI ČLANCI:

Kao su izvijestili djelatnici Nacionalnog parka Krka dojavili su u petak, 7. srpnja u 15.52 sata u Lučku kapetaniju Šibenik opasnost od potonuća motorne brodice, vezane na ponton ACI marine Skradin. Odmah po dojavi djelatnici LK Šibenik izašli su na mjesto nesreće. O događaju je obaviještena Središnjica u Rijeci i nadležna služba Uprave sigurnosti plovidbe, resornog Ministarstva. Na poziciji nesreće službenici šibenske Kapetanije zatekli su motornu brodicu, dužine 6 metara, djelomično potopljenu od krmenog dijela prema pramcu, a voditelj, ujedno i vlasnik brodice te troje članova posade, svi državljani Kraljevine Norveške, zatečeni su neozlijeđeni na pontonu.

Djelatnici NP Kraka dodatnim vezovima uz ponton stabilizirali su brodicu kako ne bi potonula te su oko brodice postavili plutajuću branu, kojom je spriječeno potencijalno onečišćenje mora u slučaju istjecanja pogonskoga goriva iz vanbrodskog spremnika, dok su pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva DVD Skradin mehaničkim pumpama izbacivali more iz brodice.

Na mjestu nesreće angažirani su ovlašteni ronioci, koji su izvršili komercijalni podmorski pregled trupa, a s obzirom da nije uočeno oštećenje, niti drugi vanjski uzrok prodora mora, brodica je podignuta u plutajući položaj potopnim zračnim jastucima, nakon čega je dovršeno ispumpavanje mora. Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavljen je tijekom jučerašnjeg dana u nadležnosti Lučke kapetanije Šibenik.

U petak je došlo i do požara u krmenome dijelu motorne jahte u rapskoj luci oko 11.30 sati, gdje je ista boravila na vezu u neposrednoj blizini benzinske postaje. Požar su uočili službenici Lučke ispostave Rab o čemu su izvijestili MRCC Rijeka, službe nadležne za sigurnost plovidbe resornog Ministarstva i Policijsku postaje Rab te isplovili na poziciju nesreće.

Vatrogasci DVD Rab u 12.15 sati požar su lokalizirali u brodskoj strojarnici, požar je u potpunosti ugašen u 12.15 sati, a nakon gašenja požara i dovršetka preliminarnog pregleda brodice, iz LI Rab obustavljena je privremena zabrana obavljanja pomorskog prometa tim dijelom luke. Na mjestu nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša. Voditelju havarirane motorne jahte dužine 9,9 metara, talijanske zastave, državljaninu Republike Italije administrativnom provjerom nisu utvrđeni nedostaci propisane brodske dokumentacije i potrebnih uvjerenja te je istome iz nadležnosti Lučke ispostave Rab, naloženo angažirati komercijalni tegalj brodice u luku posebne namjene, ACI Rab, gdje je tijekom jučerašnjeg dana (08.07.2023.) dovršen očevid. Kao uzrok ove pomorske nesreće službenici rapske Ispostave utvrdili su kvar električnih instalacija u brodskoj strojarnici, čije iskrenje je u kontaktu s benzinskim isparavanjima proizvelo zapaljenje.

Video: Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije