Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽIVO: RAT U EUROPI

Rusi oteli gradonačelnika okupiranog Melitopolja; Granatiran južni grad Mikolajiv

Ukrajina
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/22
11.03.2022.
u 23:58

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da se Rusi pripremaju na uporabu kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini

Danas su zabilježene eksplozije i na jugozapadu Ukrajine. Gađani su aerodrom i tvornica mlaznih motora u Lucku na sjeverozapadu zemlje. U Dnipru je jedna osoba poginula u zračnim napadima. Eksplozije su zabilježene i u Ivano-Frankivsku, na jugozapadu zemlje. Rusija također tvrdi da je zauzela strateški važan grad Volnovahu, sjeverno od opkoljene luke Mariupolj. Ruske snage koje napreduju prema Kijevu pregrupiraju se sjeverozapadno od ukrajinske prijestolnice, pokazuju satelitske snimke, a Velika Britanija kazala je u petak da Moskva možda planira veliki napad na Kijev unutar nekoliko dana.

Ključni događaji: 

  • Ukrajinske snage ubile su visokog ruskog časnika, priopćila je ukrajinska vojska
  • Ruske snage koje napreduju prema Kijevu pregrupiraju se sjeverozapadno od ukrajinske prijestolnice, pokazuju satelitske snimke, a Velika Britanija kazala je da Moskva možda planira veliki napad na Kijev unutar nekoliko dana
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je zeleno svjetlo za slanje 16 tisuća "dobrovoljaca" s Bliskog istoka u Ukrajinu, pri čemu bi se oni trebali boriti uz proruske separatiste
  • Ukrajina se nada da će se "humanitarni koridor" za civile uspješno otvorili kako bi se omogućila evakuacija iz opkoljenog južnog grada Mariupolja
  • Postoje izvješća da su separatisti koje podržava Rusija zauzeli strateški važan grad Volnovahu, sjeverno od opkoljene luke Mariupolj
  • Sjedinjene Države, skupina sedam najznačajnijih industrijskih zemalja G7 i Europska unija ukinut će Rusiji status "najpovlaštenije države" zbog invazije na Ukrajinu

 

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA: 

23:57 - Voditelj nuklearnog istraživačkog postrojenja u Harkivu Mykola Shulga kaže da je jezgra u kojoj se nalazi nuklearno gorivo ostala netaknuta, no upozorava da bi svaka daljnja šteta mogla predstavljati ozbiljnu opasnost, piše BBC.

- Objekt ne predstavlja nikakvu opasnost. Međutim, ako dođe do fizičkog oštećenja, moguće je curenje nuklearnog goriva - naveo je.

Naime, u granatiranju su razneseni prozori te oštećeni neki od vanjskih zidova zgrade. 

Institut u Harkivu
Foto: Stringer/REUTERS, ilustracija

23:44 - Središnja banka Rusije objavila je da Rusi koji primaju transfere od stranih banaka mogu podizati gotovinu samo u rubljima, navodi The Guardian. 

22:55 - Sjedinjene Države rekle su da nemaju nikakve dokaze o prisutnosti bilo kakvih snaga iz Bjelorusije, saveznice Rusije, na teritoriju Ukrajine, prenosi BBC.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je: "Nemamo nikakve indicije da su bjeloruski vojnici ili snage ušle u Ukrajinu". 

"Ne uočavamo nikakvu neposrednu umiješanost bjeloruskih snaga. To ne znači da se to nije moglo dogoditi ili da se neće dogoditi", dodao je.

22:52 - Rusija će u bliskoj budućnosti opskrbiti Bjelorusiju najsuvremenijom vojnom opremom, najavljeno je nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Čelnici su također dogovorili međusobnu podršku nakon zapadnih sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu. Međutim, nisu navedeni daljnji detalji, prenosi Sky News.

22:27 - Američka potpredsjednica Kamala Harris pohvalila je tijekom posjeta Bukureštu humanitarni odgovor Rumunjske na izbjegličku krizu izazvanu ratom u Ukrajini. 

"Željela bih se na trenutak obratiti izravno Rumunjima, zahvaliti im u ime Sjedinjenih Država", rekla je Harris nakon sastanka s rumunjskim predsjednikom Klausom Iohannisom. "Rumunjska je izvanredno velikodušna i hrabra", rekla je.

Dodala je da je Washington svjestan "posebnih izazova" s kojima se suočava ta zemlja u geografskom smislu. Rumunjska je tranzitna zemlja za desetke tisuća ljudi koji bježe iz Ukrajine svakoga dana. Privatni dobrovoljci i lokalne vlasti pružaju im pomoć u vidu hrane i privremenog smještaja. 

22:22 - Rusija je objavila da će ograničiti pristup Instagramu optužujući tu društvenu mrežu da širi pozive na nasilje nad Rusima koji su povezani sa sukobom u Ukrajini. 

Tužitelji su ranije zatražili od ruskog suda da označi matičnu tvrtku Instagrama i Facebooka, Meta Platforms, kao "ekstremističku organizaciju", prenio je u petak Interfax, dan pošto je kompanija najavila da će dopustiti pozive na nasilje protiv ruskog vodstva i vojske.

Ruski telekom regulator Roskomnadzor objavio je da će pristup Instagramu biti ograničen od ponedjeljka kako bi se omogućilo korisnicima da u međuvremenu prebace podatke na druge društvene mreže.

22:19 - Ruske snage granatirale su južni ukrajinski grad Mikolajiv, prenosi CNN

Načelnik uprave regije Vitaliy Kim rekao je da postoje "aktivna neprijateljstva u blizini Guryivka", sjeverno od grada. 

- Pokušavamo ih pogurati dalje - naveo je te kazao kako je bombardiranje predstavljalo "neselektivno pucanje na civilne ciljeve", uključujući kafić i stambeni blok.

Društvenim mrežama proširila se i snimka napada.

20:57 - Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike za otmicu gradonačelnika Melitopolja na jugoistoku zemlje.

Dužnosnici su rekli da su ruski vojnici oteli gradonačelnika Ivana Fedorova u petak poslijepodne nakon što su ga lažno optužili za terorizam, prenosi BBC

Melitopolj je pao u ruke ruskih vojnika prije gotovo dva tjedna, a Fedorov je u srijedu za BBC rekao da stanovnici "ni na koji način ne surađuju s Rusima".

Ukrajinski parlament objavio je na Twitteru fotografiju gradonačelnika te naveo kako ga je otela skupina od deset okupatora. 

20:43 - Ujedinjeni narodi ne znaju za postojanje bilo kakvog programa razvoja biološkog oružja u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik UN-a za razoružanje pred Vijećem sigurnosti, ali i upozorio da "iz dana u dan raste" mogućnost nesreće u ukrajinskim nuklearnim elektranama.

Govoreći na sastanku Vijeća sigurnosti koji je zatražila Rusija kako bi se razgovaralo o njezinim optužbama, za koje nije podastrijela nikakve dokaze, da SAD provodi "biološke aktivnosti" u Ukrajini, Izumi Nakamitsu, visoki predstavnik UN-a za razoružanje, rekao je da situacije poput rata u Ukrajini traže jačanje međunarodne zabrane biološkog oružja.

Ruski veleposlanik pri UN-u rekao je da su ruske snage ustvrdile kako su se pokušali ukloniti dokazi o postojanju biološkog oružja u Ukrajini. 

Vasilij Nebenzja rekao je da su ruske snage pronašle dokaze za mrežu "najmanje 30" istraživačkih laboratorija za biološko oružje koji su imali za cilj širenje nekoliko "smrtonosnih bolesti".

Rekao je da su na tim lokacijama provođeni "jako opasni biološki eksperimenti" u koordinaciji sa SAD-om. SAD je ocijenio da su ruske optužbe "smiješne" i upozorio da bi ih Rusija mogla iskoristiti da opravda vlastito potencijalno korištenje sličnog oružja u Ukrajini. 

Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je su te ruske optužbe temelj za moguću akciju pod lažnom izlikom. 

19:38 - Europska unija sutra uvodi četvrti paket sankcija Rusiji. 

U subotu ćemo "poduzeti četvrti paket mjera za daljnju izolaciju Rusije i iscrpljivanje resursa koje koristi za financiranje ovog barbarskog rata", rekla je predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

- Prvo, uskratit ćemo Rusiji status najpovlaštenije nacije na našim tržištima. To će ukinuti važne pogodnosti koje Rusija uživa kao članica WTO-a. Ruske tvrtke više neće imati povlašteni tretman u našim gospodarstvima - navela je. 

Nastavit će se vršiti pritisak na ruske elite bliske Putinu, kao i na njihove obitelji, te osigurati da ruska država i njezine elite ne mogu koristiti kripto imovinu za zaobilaženje sankcija.

- Zabranit ćemo izvoz bilo kakve luksuzne robe EU iz naših zemalja u Rusiju, kao izravan udarac ruskoj eliti. Oni koji održavaju Putinov ratni stroj više ne bi trebali moći uživati ​​u svom raskošnom načinu života dok bombe padaju na nevine ljude u Ukrajini - dodaje Ursula von der Leyen.

Zabranit će se uvoz ključne robe u sektoru željeza i čelika što će, kako navodi, pogoditi središnji sektor ruskog sustava i lišiti ga milijardi prihoda od izvoza. Kao finalnu sankciju, ističe predlaganje zabrane novih europskih ulaganja u ruski energetski sektor. 

- Ne bismo trebali hraniti energetsku ovisnost koju želimo ostaviti iza sebe. Ova zabrana će pokriti sva ulaganja, transfer tehnologije, financijske usluge itd. i tako će imati veliki utjecaj na Putina - zaključuje. 

18:29 - Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield rekla je Vijeću sigurnosti UN-a da Rusija ima povijest korištenja kemijskog oružja.

Kako kaže, SAD je ozbiljno zabrinut da Rusija možda planira upotrijebiti kemijska ili biološka sredstva protiv ukrajinskog naroda, prenosi BBC. 

18:20 - Ukrajinski Centar za strateške komunikacije upozorio je da ne može isključiti da će Bjelorusija u petak pokrenuti invaziju na Ukrajinu, nakon sastanka u Moskvi između ruskog i bjeloruskog predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka.

"Po preliminarnim podacima, bjeloruske snage mogle bi pokrenuti invaziju 11. ožujka u 21,00 sat", objavio je Centar, što je 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Ukrajinske zračne snage priopćile su ranije u petak da su ruski avioni gađali bjelorusko naselje u blizini granice s Ukrajinom iz ukrajinskog zračnog prostora kako bi provocirali i pokušali uvući Bjelorusiju u rat.  

Lukašenko je ustupio svoj teritorij za rusku invaziju na Ukrajinu zbog čega je Zapad i bjeloruskim dužnosnicima zaoštrio sankcije.

17:58 - Na granici Ukrajine i Poljske strašne su gužve. Fotograf Pixsella Milan Šabić snimio je kako izgleda kolona na izlazu Korczowa.

17:40 - Barem 1582 civila ubijena su u ukrajinskom jugoistočnom gradu Mariupolju kao rezultat ruskog granatiranja i 12-dnevne blokade, reklo je gradsko vijeće u priopćenju objavljenom u petak na mreži.

"Nikad nećemo zaboraviti i nikad nećemo oprostiti ovaj zločin protiv čovječnosti", rečeno se.

Stanovnici strateškog grada s preko 400 tisuća stanovnika danima su pod artiljerijskom paljbom te bez struje i vode. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

"Blokirali su grad sa svih strana", rekao je zamjenik gradonačelnika Serhij Orlov u petak za njemački program "Mittagsmagazin" na javnoj televiziji ARD. Prema njegovim riječima, u grad se ne puštaju kamioni s humanitarnom pomoći. I do sada je propalo nekoliko pokušaja stvaranja humanitarnih koridora za spašavanje civila. 

17:22 - Američki predsjednik Joe Biden rekao je na konferenciji za medije da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim te je najavio da će SAD sa saveznicima u NATO-u i G7 uvesti nove sankcije Rusiji. Pročitajte više OVDJE

Na razgovor s Bidenom kratko se na Twitteru osvrnuo i Zelenski. On je, naime, istaknuo kako je razgovor bio sadržajan.  

- Dogovorili smo daljnje korake za potporu ukrajinske obrane i povećanje sankcija Rusiji - naveo je Zelenski. 

16:45 - Zapadni dužnosnici potvrdili su ubojstvo trećeg ruskog generala bojnika u Ukrajini, dodajući da je bio iz istočnog vojnog okruga Rusije, prenosi BBC. 

Dužnosnici nisu imenovali generala, no ranije je ukrajinska vojska rekla da je riječ o Andreju Kolesnikovu.

Analitičari su ranije rekli da bi prisutnost visokih vojnih osoba na bojnom polju ili blizu njega mogla biti znak da ruske operacije ne idu po planu.

16:03 - Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič tvrdi da su ruski zrakoplovi danas poletjeli iz Bjelorusije i tako provocirali Ukrajinu. Više pročitajte OVDJE.

15:59 - Ukrajina je organizirala 12 novih koridora za evakuaciju, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju s ulica Kijeva. Ukrajinska vojska "osigurala je prekid vatre kako bi ti humanitarni koridori funkcionirali", rekao je Zelenski upozorivši da će, ako Rusija počne "ponovno pucati i poremetiti spašavanje ljudi, dobiti odgovor svijeta".

15:53 -  Sukob u Ukrajini završit će kada Zapad ozbiljno shvati Rusiju i ispuni njezine zahtjeve, rekao je Kremlj u petak i objavio da su zahtjevi za završetak sukoba proslijeđeni i Kijevu koji ih razmatra sa svojim saveznicima. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da vjeruje da Ukrajina zahtjeve razmatra sa Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima.

"Rusija je formulirala konkretne zahtjeve Ukrajini. Koliko mi znamo te zahtjeve razmatraju sa svojim savjetnicima, prvenstveno Sjedinjenim Državama i članicama Europske unije "Nadamo se. To se mora napraviti. Tada će završiti", rekao je Peskov.

Ruski dužnosnici ne koriste izraz "invazija" već svoja ratna djelovanja nazivaju "posebnom vojnom operacijom" i optužuju Zapad da prešućuje "genocid" za koji kaže da ga Kijev čini nad rusofonim stanovništvom istočne Ukrajine.

Zapad takve optužbe odbacuje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da je njegova "vojna operacija" nužna da osigura sigurnost Rusije od širenja NATO-a na istok. Ukrajina, u stisku višestruko nadmoćne ruske vojske i s opkoljenim gradovima te milijunima izbjeglih stanovnika bori se za svoju egzistenciju.

"U proteklih osam godina opetovano smo tražili zapadne kolege da pritisnu Kijev - da primoraju Kijev - da prestane ubijati ljude u Donbasu i da ispuni Sporazume iz Minska", rekao je Peskov koji tvrdi da je Rusija ugrožena.

"Zadnjih desetljeća naša zemlja je opetovano upozoravala na opasnost jer Zapad širi svoju infrastrukturu prema nama. Ne volimo to i osjećamo se ugroženo. I ne možemo zatvarati oči: pa zašto to onda činiti? Nema odgovora".

"Trebamo pronaći rješenje na ta dva pitanja. Rusija je formulirala konkretne zahtjeve Ukrajini da riješi ta pitanja", poručio je Peskov.

15:49 - Finski i ruski predsjednici Sauli Niinisto i Vladimir Putin telefonski su razgovarali u petak o potrebi prekida vatre i uspostavi sigurnih humanitarnih koridora za evakuaciju civila u Ukrajini, priopćio je ured finskog predsjednika.

Predsjednici su razgovarali sat vremena, a Niinisto je rekao Putinu da pogoršanje krize u Ukrajini snažno utječe na mišljenje Zapada.  "Predsjednik Niinisto naglasio je potrebu za trenutnim prekidom vatre i sigurnom evakuacijom civila duž humanitarnih koridora", navodi se u priopćenju. Niinisto je prije toga razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem o ruskoj invaziji, a nakon toga je tvitao da "daje sve od sebe za postizanje mira".

15:40 - Ukrajinsko regulatorno tijelo za nuklearnu energiju priopćilo je da nuklearna elektrana u Černobilu još nije dobila struju.  To je u suprotnosti s tvrdnjama ruskog ministarstva energetike, koje je reklo da su bjeloruski stručnjaci u četvrtak vratili struju u elektranu.

U tijeku su pokušaji da se elektrana ponovo spoji na struju. Ukrajina je upozorila na moguće curenje radijacije ako se ne poprave električni kabeli, koji su oštećeni tijekom intenzivnih borbi između kijevskih i moskovskih snaga, javlja BBC.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u petak kako zbog prekida opskrbe električnom energijom nuklearne elektrane u Černobilu nema naznaka ispuštanja radioaktivnosti u okoliš, prema informacijama Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Video: Ukrajinka Tania (23) u Lavovu progovorila hrvatski: 'Vi ste heroji, znam sve o Oluji! I ja uzimam kalašnjikov'

15:13 - Ukrajinske snage ubile su visokog ruskog časnika, priopćila je ukrajinska vojska. Kako je rekao Anton Geraščenko, savjetniku ministra unutarnjih poslova Ukrajine, general-bojnik Andrej Kolesnikov bio je zapovjednik 29. armije ruskog istočnog vojnog okruga. Detalji njegove smrti su nepoznati i nema komentara s ruske strane, javlja BBC.  Prethodno su još 2 ruska general-bojnika navodno ubijena u Ukrajini.

15:04 - Velika Britanija u petak je nametnula sankcije 386 članova donjeg doma ruskog parlamenta kako bi pojačala diplomatski pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije  Ukrajine. U priopćenju u petak o najnovijoj u nizu kaznenih mjera koje su poduzeli Britanija i njezini međunarodni saveznici, rečeno je da sankcije ciljaju one koji su glasovali da se uoči invazije prizna nezavisnost ukrajinskih separatističkih regija Doneck i Lugansk s pretežito ruskim stanovništvom.

Vlada je rekla 22. veljače da će sankcionirati članove Dume (donji dom) i potvrdila je taj postupak u petak.

"Ciljamo sudionike Putinove ilegalne invazije Ukrajine i one koji podržavaju ovaj barbarski rat", priopćila je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss.

"Nećemo popustiti pritisku i nastavit ćemo stezati remen ruskoj ekonomiji putem sankcija."

Sankcioniranim članovima Dume bit će zabranjeno putovati u Britaniju, neće moći pristupiti imovini koju drže u Britaniji niti će moći poslovati u zemlji, reklo je ministarstvo vanjskih poslova. Europska unija već je ranije sankcionirala istu skupinu zastupnika. 

14:21 - Predsjednik Volodimir Zelenski u svom novom obraćanju narodu rekao je da je Ukrajina dosegla "stratešku prekretnicu" u svom ratu s Rusijom. Govoreći na otvorenom na ulici s ukrajinskom zastavom u pozadini, ukrajinski čelnik je rekao:

"Nemoguće je reći koliko dana još imamo da oslobodimo ukrajinsku zemlju. Ali možemo reći da ćemo to učiniti. Jer već smo došli do strateške prekretnice. Već idemo prema cilju, našoj pobjedi".

"Ukrajinci su ponosni ljudi koji uvijek brane svoju zemlju, a okupatoru neće dati ni komadić ove zemlje", dodao je Zelenski, javlja Guradian.

14:09 - Tužitelji su zatražili od ruskog suda da označi krovnu organizaciju Facebooka, Meta Platforms, kao "ekstremističku organizaciju", izvijestio je Interfax u petak dan pošto je kompanija najavila da će dopustiti pozive na nasilje protiv ruskog vodstva. Državni tužitelj je također zatražio od ruske službe koja nadzire komunikacije da ograniči pristup Instagramu, Metinoj društvenoj mreži.

Reuters je u četvrtak izvijestio da će Meta Platforms dopustiti korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu.

Glasnogovornik Mete potvrdio je da je Meta privremeno olakšala pravila političkog govora, dopuštajući postove poput "smrt ruskim okupatorima", iako neće dopustiti pozive na nasilje protiv ruskih civila.

"Ne želimo vjerovati Reutersovom izvješću - preteško je u njega vjerovati", rekao je u petak novinarima glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

"Nadamo se da to nije istina, jer ako je istina, to znači da ćemo morati donijeti najodlučnije mjere da se okončaju aktivnosti ove tvrtke", dodao je Peskov. Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekao je da je potencijalna promjena politike Facebooka "zabrinjavajuća". 

14:05 - Prema dostupnim informacijama Vladimir Putin naredio je pripremu terorističkog napada na nuklearnu elektranu Černobil tvrdi Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine. "Stvaranje tehnološke katastrofe planirano je na kontroliranim ruskim snagama CAEC-a, odgovornost za koju će okupatori pokušati prebaciti na Ukrajinu.Tamo su, prema uputstvu Aleksandra Lukašenka, ušli "bjeloruski specijalci", stoji u objavi na Facebooku. 

"U proteklih nekoliko dana Putinove trupe su napale nuklearnu elektranu Zaporožje i Fizičko-tehnički institut Harkiv. Slični Putinovi postupci će imati katastrofalne posljedice za cijeli svijet", kažu.

13:36 - UN kaže kako postoje izvještaji da su rusi u više navrata koristili kazetne bombe, a koristili su ih i u napadima na naseljena područja, javlja Guardian

UN-ova agencija ima desetke svojih promatrača u Ukrajini, a još njih bi trebalo stići nakon što krene s radom komisija koju je Vijeće osnovalo radi istrage o mogućim ratnim zločinima. Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače potvrđeno je najmanje 549 slučajeva smrti civila. UN navodi da je stvarna brojka vjerojatno veća.

“Uporaba kasetnog streljiva u naseljenim područjima zbog njegova širokog dometa djelovanja nije u skladu s načelima međunarodnog humanitarnog prava o vođenju sukoba”, rekla je novinarima u Ženevi glasnogovornica UN-ovog ureda za ljudska prava Liz Throssell.

13:33 - Nogometni stadion i knjižnica u Černihivu, na sjeveru Ukrajine, teško su oštećeni u zračnom napadu.

Videosnimka koja je u petak kružila Telegramom prikazuje krhotine razbacane ispred vrata gradskog olimpijskog centra za sportsku obuku, koji je izgrađen 1936. godine. Vidi se da su velike rupe ispuhane u obližnju knjižnicu, gdje su stotine knjiga razbacane po zemlji. Između ta dva mjesta nalazi se veliki krater, sličan onima koji su viđeni nakon napada u Mariupolju. Černihiv je okružen ruskim snagama, a dijelovi grada pretrpjeli su značajnu štetu, pokazuju nove satelitske snimke tvrtke Maxar Technologies.

12: 54 - U Moskvi su se sastali bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin. Razgovarat će o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali i o sankcijama Zapada. 

U tekućim pregovorima između ruskih i ukrajinskih dužnosnika zabilježeni su "pozitivni" pomaci, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin. "Postoje određeni pozitivni pomaci, kao što su me izvijestili pregovarači s naše strane", rekao je Putin Lukašenku.

Došlo je do tri runde pregovora između pregovaračkih timova dviju strana, a u četvrtak su se ukrajinski i ruski ministri vanjskih poslova sastali na razgovorima u Turskoj. Međutim, za sada nema konkretnih rezultata razgovora.

Putin se također osvrnuo na pitanje sankcija protiv Rusije, sugerirajući da bi one mogle imati pozitivan učinak na zemlju.

"Ovo je prilika za jačanje našeg gospodarskog i tehnološkog suvereniteta", rekao je Putin

Foto: Reuters/PIXSELL

12:51 - Finski predsjednik Sauli Niinistö razgovarao je u petak s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, a očekuje se da će razgovarati i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

“Predsjednici su razgovarali o situaciji u Ukrajini te o potpori i pomoći Finske Ukrajini. Posebne teme bile su potreba za osiguranjem sigurne evakuacije civila kroz humanitarne koridore i sigurnost nuklearnih objekata. Predsjednici su se složili nastaviti kontakte”, stoji u priopćenju finske vlade.

Razgovor između Niinistöa i Putina planiran je za kasniji petak, dodaje se.

12:41 - Više od 2.5 milijuna osoba izbjeglo je iz Ukrajine, rekle su agencije UN-a u petak, a dodatna dva milijuna raseljena su iz svojih domova u zemlji od početka ruske invazije 24. veljače.

Ujedinjeni narodi planiraju humanitarnu pomoć na temelju pretpostavke da će oko četiri milijuna ukrajinskih izbjeglica sigurnost potražiti u inozemstvu. Međutim, s oko 200.000 ljudi koji su stigli u susjedne zemlje u protekla 24 sata, UN-ov dužnosnik za izbjeglice rekao je da će možda morati revidirati tu brojku.

Foto: ANDREY MOZGOVOY

"Moguće je da će se brojka od četiri milijuna morati revidirati. To ne bi bilo iznenađenje", rekao je Matthew Saltmarsh, glasnogovornik UN-ove agencije za izbjeglice (UNHCR) blizu granice s Poljskom.

Humanitarne agencije nastoje omogućiti grijani smještaj za tisuće izbjeglica koje čekaju na niskim temperaturama na graničnim prijelazima, rekao je. Stotine tisuća ljudi je zarobljeno u bombardiranim gradovima u Ukrajini i nestaje im zaliha, dok obje strane krive jedna drugu za nepoštivanje prekida vatre.

Izvješće Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova reklo je u petak da službe za psihološku pomoć pružaju svoje usluge iz podruma u Ukrajini zbog sigurnosne situacije.

12:11 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je dao zeleno svjetlo za slanje 16 tisuća "dobrovoljaca" s Bliskog istoka u Ukrajinu, pri čemu bi se oni trebali boriti uz proruske separatiste. Taj potez, nešto više od dva tjedna nakon početka invazije, omogućuje Rusiji da rasporedi iskusne plaćenike iz zemalja poput Sirije, čime smanjuje dodatne rizike od ruskih vojnih žrtava.

Na sastanku Sigurnosnog vijeća Rusije, ministar obrane Sergej Šojgu kazao je da je 16 tisuća dobrovoljaca s Bliskog istoka spremno boriti se u redovima proruskih pobunjenika u Donbasu na istoku Ukrajine.

"Ako vidite da postoje ti ljudi koji žele sami, a ne za novac, doći pomoći ljudima koji žive u Donbasu, onda im trebamo dati ono što žele i pomoći im da dođu u zonu sukoba", kazao je Putin u Kremlju.

Šojgu je također kazao da protutenkovske rakete zapadne proizvodnje Javelin i Stinger koje je zarobila ruska vojska u Ukrajini treba predati snagama odmetnutih samoproglašenih republika, zajedno s drugim oružjem poput prijenosnih protuzračnih obrambenih sustava (MANPADS).

"Što se tiče isporuke oružja, posebno zapadne proizvodnje, koje je palo u ruke ruske vojske - naravno da podržavam mogućnost da se ono preda vojnim jedinicama Luhanske i Donecke narodne republike", rekao je Putin.

"Molim vas, učinite to", rekao je Putin ministru obrane. Taj je razgovor prikazan na ruskoj državnoj televiziji.

Šojgu je rekao da se invazija, koju Rusija naziva "posebnom vojnom operacijom", odvija po planu prije nego što je zatražio Putinovo odobrenje za korištenje boraca s Bliskog istoka.

Šefovi američkih obavještajnih službi rekli su kongresmenima u četvrtak da je Rusija iznenađena snagom ukrajinskog otpora kojim je onemogućena brza pobjeda Rusije kojoj se nadao Kremlj. To izaziva zabrinutost i u Pekingu, kazao je direktor CIA-e William Burns.

"Vjerujem da je kinesko vodstvo, posebno predsjednik Xi (Jinping), nemirno", rekao je Burns. "Po onome što je vidio, djelomično zato što se čini da mu njegove obavještajne službe nisu rekle što će se dogoditi", dodao je.

Šojgu je rekao da zapadno oružje ulazi u Ukrajinu "apsolutno nekontrolirano" te da ruska vojska planira ojačati svoju zapadnu granicu nakon, kako je rekao, gomilanja zapadnih vojnih jedinica na granici Rusije.

"Glavni stožer radi na planu jačanja naših zapadnih granica, uključujući, naravno, novim modernim sustavima. To je gotovo završeno", rekao je Šojgu.

Putin je rekao da pitanje odgovora na poteze zemalja NATO-a treba odvojeno raspraviti.

12:05 -  Ukrajina je optužila ruske snage da su pogodili psihijatrijsku bolnicu pored istočnog grada Izjuma u petak u, kako je regionalni guverner rekao, "brutalnom napadu na civile". Oleh Sinegubov, guverner regije Harkiva, rekao je da je 330 ljudi bilo u bolnici u to vrijeme, neki od njih u invalidskim kolicima ili se nisu mogli kretati, i da je 73 ljudi evakuirano. Broj žrtava još se utvrđuje.

"To je ratni zločin protiv civila, genocid nad ukrajinskim narodom", poručio je Sinegubov preko aplikacije Telegram.

Reuters zasad nije mogao provjeriti izvješća iz područja u kojemu se vode silovite borbe otkad su ruske snage napale Ukrajinu 24. veljače. Rusija negira da napada civile u kako je naziva "specijalnoj operaciji" koju vodi u svrhu razoružanja i "denacifikacije" Ukrajine.

Taj napad slijedio je nakon bombardiranja bolnice u južnom gradu Mariupolju u srijedu pri čemu je po ukrajinskim dužnosnicima poginulo troje ljudi, od kojih jedno dijete. Rusija je rekla da će istražiti incident, no neki dužnosnici odbacili su izvješća o napadu kao "lažne vijesti".

Sinegubov je rekao da su ruske snage granatirale stambene četvrti Harkiva, glavnoga grada u regiji, 89 puta u jednom danu, no da civili nisu bili ugroženi kad je pogođen institut u kojem se nalazi nuklearni laboratorij.

12:00 - Najmanje jedna osoba poginula je u petak nakon tri zračna napada na Dnjipro u središnjoj Ukrajini, objavile su gradske hitne službe, dodajući da su bombe pale blizu vrtića i zgrade.

Iako je napredovanje Rusije na Kijev zaustavljeno i dosad nije uspjela zauzeti nijedan grad u sjevernoj ili istočnoj Ukrajini, ostvarila je značajniji napredak na jugu.

11:45 - Ruske snage koje napreduju prema Kijevu pregrupiraju se sjeverozapadno od ukrajinske prijestolnice, pokazuju satelitske snimke, a Velika Britanija kazala je u petak da Moskva možda planira veliki napad na Kijev unutar nekoliko dana. Više čitajte OVDJE

11:30 - U petak oko 10 sati po lokalnom vremenu krenula je zračna uzbuna u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine.  Večernjakovi reporteri Juraj Filipović i Milan Šabić trenutačno se nalaze u Lavovu i snimili su trenutak kad je u centru grada zavladala panika zbog sirena I uputa za ponašanje koje su se čule s razglasa. Više pročitajte OVDJE

Video: Jutros su izvršeni napadi u gradu Ivano-Frankivsk koji se nalazi 130 km od Lavova. Pogledajte prizore

10:00 – Ukrajina se nada da će se "humanitarni koridor" za civile uspješno otvorili kako bi se omogućila evakuacija iz opkoljenog južnog grada Mariupolja u petak, kazala je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Stanovnici strateškog grada s više od 400 tisuća stanovnika danima su pod artiljerijskom paljbom te bez struje i vode. Više su puta propali pokušaji za postizanje dogovora o lokaliziranom prekidu vatre i omogućavanju slobodnog prolaza za civile.

Tri su osobe ubijene u napadu na mariupoljsku bolnicu ovoga tjedna, kazali su ukrajinski dužnosnici. "Nadamo se da će (koridor) danas funkcionirati", kazala je u svom obraćanju Vereščuk. Istaknula je i kako se nada da će ruske snage otvoriti i nekoliko drugih humanitarnih koridora.

Video: Ukrajinci su u Lavovu odali počast svim palim borcima u ratu

Konvoj od oko 225 ljudi u 50 automobila i autobusu krenuo je iz greda Enerhodara prema obližnjoj Zaporižji u istočnoj Ukrajini, kazao je regionalni guverner Zaporižja.

"Čekamo u Zaporižji", napisao je na Telegramu guvenrner Oleksandr Staruh.

Rusko ministarstvo obrane tvrdi da će otvoriti humanitarne koridore iz  Kijeva, Sumija, Harkiva, Mariupolja i Černjihiva.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da nijedan civil nije uspio napustiti Mariupolj u četvrtak, ali su ukrajinske vlasti uspjele evakuirati gotovo 40.000 ljudi iz pet drugih gradova. Okrivio je rusko granatiranje za neuspjeh pokušaja evakuacije iz  Mariupolja.

Rusija pak krivi Ukrajinu za neuspješnu evakuaciju i negira da gađa civile.

9:56 – Ruski predsjednik Vladimir Putin podržao je planove za slanje boraca dobrovoljaca u Ukrajinu. Putin je, govoreći na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti, rekao da bi to trebalo dopustiti onima koji se žele dobrovoljno prijaviti u borbu. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da je na Bliskom istoku  16.000 dragovoljaca koji su spremni doći u borbu sa snagama koje podržava Rusija, prenosi agencija Reuters.

9:35 – Sjedinjene Države, skupina sedam najznačajnijih industrijskih zemalja G7 i Europska unija ukinut će Rusiji status "najpovlaštenije države" zbog invazije na Ukrajinu, reklo je u petak više upućenih izvora za Reuters, dok se nastavljaju napadi na ukrajinske gradove. 

Oduzimanje statusa povlaštene države Rusiji otvara put Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da uvedu carine na široku paletu ruske robe, što bi pojačalo pritisak na gospodarstvo koje već ide u recesiju.

Potezi Washingtona da pritisne Moskvu dolaze u trenutku kada SAD i europski dužnosnici optužuju Rusiju za ratne zločine zbog bombardiranja civila u ukrajinskim gradovima, usred opetovanih kršenja primirja za koja se dvije strane međusobno optužuju.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako će u petak proglasiti primirje i otvoriti humanitarne koridore iz Mariupolja, Kijeva, Sumija, Harkiva i Černjihiva, iako prijašnji prekidi vatre nisu uspjeli.

Oko 222.000 ljudi evakuirano je u Rusiju iz Ukrajine i njezinih dviju pobunjeničkih regija koje podržava Rusija, objavila je u petak novinska agencija TASS, pozivajući se na neidentificirani izvor.

Satelitske slike pokazuju da se ruska vojna kolona koja prijeti Kijevu sa sjevera raspršila na nove položaje, rekla je privatna američka tvrtka Maxar Technologies, vjerojatno u pripremi za napad na glavni grad.

9:26 – Ukrajinska zastupnica Inna Sovsun objavila je na Twitteru da jutrošnji udari na nova područja pokazuju da u Ukrajini ne postoje "sigurni" gradovi. Ranije je razgovarala za BBC, opisujući situaciju na terenu:

“Posljednja dva tjedna jedva da smo spavali više od tri sata tijekom dana. Naravno da smo užasnuti u strahu za živote naše djece, ali ne možemo puno učiniti. Ne možemo se predati", kazala je. "Zapravo nemamo izbora osim boriti se i nastaviti našu borbu, koliko god to bilo zastrašujuće", dodala je. 

Sovsun kaže kako ne vjeruje da su sankcije koje je uveo Zapad dovoljne da zaustave Putinovu invaziju.

“Molim svijet, neka intervenira – molim vas, nemojte dopustiti da nas sve pobiju i unište cijelu državu – nismo učinili ništa da to zaslužimo. Svijet mora shvatiti da on neće stati", kazala je zastupnica. 

8:56 – Dva ukrajinska vojnika su poginula, a šest ih je ozlijeđeno u ruskom napadu na grad Luck, izjavio je čelnik regionalne uprave Jurij Pohuljajko. Zračni napadi na sjeverni grad Černjihiv prekinuli su opskrbu vodom grada, kažu vlasti.

8:44 – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) savjetovala je Ukrajini da uništi sve opasne patogene koji se čuvaju u javnozdravstvenim laboratorijima u zemlji kako bi spriječila svako potencijalno širenje bolesti među stanovništvom, potvrdio je u petak WHO za Reuters.

Stručnjaci za biosigurnost rekli su da su ulazak ruskih trupa u Ukrajinu i bombardiranje njezinih gradova povećali rizik od bijega patogena koji izazivaju bolesti, ako bilo koji od objekata u kojima se čuvaju bude oštećen.

8:21 – Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoliak reagirao je na eskalaciju ruskih napada diljem zemlje.

"Ukrajinski veliki gradovi ponovno su podvrgnuti razornim udarima", napisao je u tvitu. 

Dodao je da se prvo granatiranje dogodilo u Lucku, dok su tri "snažne eksplozije" pogodile Ivano-Frankivsk, a Dnipro je također napadnut. "Ruski destruktivni rat protiv civila i velikih gradova se nastavlja", rekao je.

Foto: Reuters/PIXSELL

8:00 – Nastavljaju se novi napadi diljem Ukrajine. Postoje izvješća da su separatisti koje podržava Rusija zauzeli strateški važan grad Volnovahu, sjeverno od opkoljene luke Mariupolj, citira novinska agencija RIA rusko ministarstvo obrane.

Gradonačelnik Ivano-Frankivska potvrdio je rusko granatiranje njegova grada na jugozapadu Ukrajine. U poruci na Facebooku rekao je: "Neprijatelj je udario u Frankivsk." Pozvao je ljude da ne dijele fotografije i videozapise eksplozija i čini se da je sugerirao da alarmni sustav za raketni napad ne radi. Upozorio je stanovnike da ne napuštaju svoje domove.

"Ostanite kod kuće zbog svoje sigurnosti! Kad opasnost prođe – javit ću vam", dodaje.

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je napade na Luck i Ivano-Frankivsk, javljaju lokalni mediji. Moskovski obrambeni dužnosnici rekli su kako su njihovi "visoko precizni, dalekometni napadi" pogodili dva vojna aerodroma u gradovima na zapadu Ukrajine.

Ovo označava novi teritorij za ruski napad koji je prethodno bio usredotočen na glavni grad Kijev i gradove na istoku i jugu Ukrajine, javlja BBC.

7:45 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da se Rusi pripremaju na uporabu kemijskog ili biološkog oružja u Ukrajini.

 "Oni optužuju nas da pripremamo takav napad, to me jako brine. Jer dosad smo naučili da, ako želimo znati što Rusija smjera, samo treba pogledati za što optužuje druge", rekao je Zelenski.

6:00 – Ukrajinka Mariana Sova od rata je pobjegla u Bosnu i Hercegovinu. Sada se nalazi u Međugorju, gdje se moli da rat u njezinoj zemlji što prije završi. “Molim se za svoju zemlju i svoj narod koji Rusija ubija. Samo želim da ovo prestane”, kaže Sova. Suprug joj je ostao u Ukrajini kako bi pomogao u obrani.

Ona dolazi iz zapadnog dijela Ukrajine, iz grada Ivano-Frankivska. Pobjegla je nakon što su ruske snage projektilima pogodile obližnji aerodrom. Međugorje svake godine posjećuju tisuće Ukrajinaca. No, ovaj je put posjet sve samo ne turistički.

Sova i još oko 150 ukrajinskih žena i djece koji su pobjegli od rata ondje ostaju do daljnjega.

Dolazak izbjeglica iz Ukrajine u Bosnu i Hercegovinu posebno je emotivan, jer je i ova zemlja bila pogođena ratnim strahotama. Početkom devedesetih iz BiH su izbjegla oko dva milijuna ljudi.  “Mi znamo kako se ti ljudi osjećaju”, kažu u Međugorju.

U desetljećima koja su uslijedila nakon završetka rata još su stotine tisuća napustile zemlju zbog teške gospodarske situacije i društveno-političkog kaosa.

Oni koji su ostali spremno su otvorili svoja vrata izbjeglicama iz Ukrajine.

“Nas nekoliko do sada je uspjelo primiti 150 ljudi”, navodi predsjednik međugorskog udruženja hotelijera Davor Ljubić, kako prenosi AFP. Dodaje da u idućim danima očekuju dolazak još nekoliko autobusa s ukupno oko 200 izbjeglica.

“Prošli smo sličnu situaciju prije tridesetak godina i znamo kako se ovi ljudi sada osjećaju”, rekao je jedan od domaćina koji je u svom domu smjestio 12 ukrajinskih izbjeglica. 

Želio je ostati anoniman. Kaže da su Ukrajinci dočekani “s puno ljubavi” i da “mogu ostati koliko žele”.  Međugorje je nekoć bio siromašan grad uz granicu s Hrvatskom, a onda se zahvaljujući priči o ukazanju Djevice Marije, koja je aktualna od 1981., razvio u jedno od najpoznatijih hodočasničkih središta u ovom dijelu svijeta.

05:48 – Pristižu navodi o eksplozijama u Lucku na sjeverozapadu Ukrajine i u Dnipru u unutrašnjosti, navodi BBC. Niti jedan od ova dva grada do sada nije izravno granatiran. 

Prema riječima mještana, napad u Lucku bio je usmjeren na aerodrom. Postoje i izvještaji da je ruski udar pogodio tvornicu – jedino mjesto gdje se mogu popraviti određeni motori borbenih zrakoplova.

05:26 –  Ukrajinska vojska objavila je izvješće u kojem je potvrđeno da su se ruski vojnici razišli kako bi se pregrupirali i obnovili zalihe.

Prema glavnom stožeru oružanih snaga Ukrajine ruske snage usporile su napredovanje, dok su se neke povukle natrag na ruski teritorij, prenosi The Guardian.

05:20 – Kako bi održali vjerodostojnost informacija o ratu u Ukrajini, Twitter počinje dodavati oznake na račune bjeloruskih državnih medija.

– Predani smo pružanju konteksta i transparentnosti oko sadržaja koji vidite na Twitteru. Danas dodajemo oznake na profile državnih medija u Bjelorusiji – naveli su iz tvrtke.

05:16 – Bijela kuća potvrdila je izvješća da će američki predsjednik Joe Biden u petak objaviti nove sankcije Rusiji, navodi Guardian.

04:53 – Ukrajinski ministar obrane obećao je da neobučeni civili koji se naoružavaju neće biti poslani na prvu liniju borbe protiv Rusije.

–  Naša vojska zaustavlja više neprijatelja jer je motivirana, bolje obučena i naoružana – rekao je Aleksej Reznikov, prenosi BBC

Dodao je kako bi ročnici trebali obavještavati vojsku o svom boravištu i biti u kontaktu sa svojim lokalnim centrom za novačenje.

– Više od 100.000 Ukrajinaca pridružilo se teritorijalnoj obrani zemlje – rekao je dodajući da se više od 200.000 ukrajinskih državljana vratilo iz Europe kako bi pomogli u borbi.

Također, kaže da su ruski vojnici ubili više civila nego pripadnika ukrajinskih oružanih snaga. 

BBC napominje kako podaci o žrtvama nisu mogli biti neovisno potvrđeni.

04:40 – Američki predsjednik Joe Biden u petak će pozvati na prekid normalnih trgovinskih odnosa s Rusijom zbog njezine invazije na Ukrajinu, otvarajući put povećanim carinama na ruski uvoz, rekle su za Reuters dvije osobe upoznate sa situacijom.

Taj potez označava nova nastojanja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika da pritisnu ruskog predsjednika Vladimira Putina da okonča najveći rat u Europi od Drugog svjetskog rata.

Ukidanje Rusiji statusa "trajnih normalnih trgovinskih odnosa" zahtijevat će akt Kongresa, rekao je jedan visoki dužnosnik administracije, ali zastupnici u oba doma Kongresa izrazili su podršku takvom potezu.

04:10 – Kineski premijer Li Keqiang rekao je na konferenciji za medije u Pekingu da je situacija u Ukrajini "zabrinjavajuća" i da je važno podržati Rusiju i Ukrajinu u pregovorima o prekidu vatre.

Nije rekao je li Kina spremna pružiti daljnju gospodarsku i financijsku potporu Rusiji dok se suočava sa sankcijama, prenosi The Guardian

03:53 – Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je Ukrajini da uništi opasne patogene koji se nalaze u laboratorijima javnoga zdravstva u toj zemlji kako bi spriječila mogućnost njihova "bijega" i širenja bolesti među stanovništvom.

Stručnjaci za biološku sigurnost upozoravaju da su ulazak ruskih postrojba u Ukrajinu i bombardiranje gradova povećali opasnost od bijega patogena u slučaju oštećenja bilo kojega od tih laboratorija.

Kao i u mnogim drugim zemljama, laboratoriji javnoga zdravstva istražuju kako umanjiti prijetnju od opasnih bolesti koje pogađaju životinje i ljude, među kojima je i najnovija COVID-19. Ukrajinski laboratoriji primaju potporu od SAD-a, Europske unije i WHO-a.

WHO je na pitanja Reutersa o njihovoj suradnji s Ukrajinom prije i tijekom ruske invazije, odgovorio da je surađivao s ukrajinskim javnozdravstvenim laboratorijima nekoliko godina radi osiguravanja sigurnosnih praksi koje pomažu spriječiti "nesreće ili namjerno puštanje patogena".

"WHO je, u sklopu svojega rada, preporučio ukrajinskom Ministarstvu zdravstva i drugim odgovornim tijelima da unište opasne patogene i spriječe mogućnost njihova 'bijega'", odgovorio je WHO. Nisu, međutim, rekli kada je ta preporuka iznesena niti su naveli pojedinosti o vrstama patogena ili toksina koji se nalaze u ukrajinskim laboratorijima. Agencija nije odgovorila ni na pitanja o tome jesu li njihove preporuke poštovane.

03:49 – Izbio požar u hostelu u Harkivu

Ruski zrakoplovi bombardirali su institut u gradu Harkivu u kojemu se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor, a u obližnjem hostelu izbio je požar, rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

Savjetnik ministra za unutarnje poslove Anton Geraščenko napisao je u objavi na internetu da se u Institutu za fiziku i tehnologiju nalaze "izvori radijacije koji se koriste u znanstvene svrhe".

Novinska agencija Interfax Ukraine izvijestila je da vatrogasci gase požar koji je izbio u peterokatnici u kojoj se nalazi hostel.

Ukrajinski parlament objavio na Twitteru snimku događaja.

03:11 – Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je kako je ukrajinski nuklearni regulator izgubio svu komunikaciju s nuklearnom elektranom Černobil. 

Čelnik IAEA-e Rafael Mariano Grossi navodi kako su svjesni izvješća da napajanje električnom energijom u funkciji te se traži potvrda.

02:54 – Nijedan civil nije uspio napustiti opkoljeni ukrajinski grad Mariupolj u četvrtak, a zbog ruskih napada u grad ne stižu ni hrana, voda i lijekovi, zbog čega je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio Rusiju da provodi teror. Pročitajte više OVDJE

02:33 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se javnosti. 

– U mojoj zemlji nije razvijeno kemijsko ili bilo koje drugo oružje za masovno uništenje. Cijeli svijet to zna. Ti to znaš. A ako Rusija tako nešto učini protiv nas, dobit će najoštriji odgovor sankcijama – poručio je. 

02:24 – Rusija je bombardirala institut u Harkivu u kojemu se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor, navodi The Kyiv Independent. 

Državni inspektorat za nuklearnu regulaciju Ukrajine objavio je da je postrojenje pogođeno te da su oštećeni vanjski dio i laboratoriji u cijeloj zgradi.

02:08 – Satelitske snimke snimljene u četvrtak pokazuju da se veliki ruski vojni konvoj, zadnji put viđen sjeverozapadno od Kijeva, u blizini aerodroma Antonov, uglavnom disperzirao i prerazmjestio, izvijestila je privatna američka kompanija.

Kompanija Maxar Technologies izvijestila je da slike pokazuju oklopne jedinice koje se kreću i prolaze kroz gradove u blizini aerodroma.

Osim toga, slike prikazuju da su se dijelovi konvoja razmjestili sjevernije, u blizini sela Lubjanke te da se u blizini nalaze i haubice na položajima spremne za paljbu.

Kijevska oblast
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Nove satelitske snimke zabilježile su i razaranja te požare diljem Ukrajine. 

Černihiv
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Hostomel
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

01:38 – Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda sastat će se u petak na zahtjev Rusije, prema izjavama diplomata, kako bi raspravilo o tvrdnjama Moskve o biološkim aktivnostima SAD-a u Ukrajini, a za koje još nije iznijela dokaze. Očekuje se da će se sjednica održati ujutro.

"Ruska misija zatražila je sjednicu Vijeća sigurnosti 11. ožujka kako bi se raspravljalo o vojnim biološkim aktivnostima koje SAD provodi na teritoriju Ukrajine", napisao je u tvitu prvi zamjenik stalnoga predstavnika Rusije u UN-u Dmitrij Poljanski.

01:10 – Kompanija Meta Platforms dopustit će korisnicima Facebooka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu, pokazuju interni e-mailovi koji su bili dostupni Reutersu.

Kompanija će privremeno dopustiti i objave u kojima se zaziva smrt ruskoga predsjednika Vladimira Putina ili bjeloruskoga predsjednika Aleksandra Lukašenka u zemljama među kojima su Rusija, Ukrajina i Poljska, pokazuje niz internih e-mailova moderatorima sadržaja, što je promjena u pravilima kompanije prema nasilju i poticanju na nasilje.

U e-mailovima stoji da su pozivi na nasilje protiv Rusa dopušteni kada objave jasno govore o invaziji na Ukrajinu. Osim toga, dodaje se da su pozivi na nasilje protiv ruskih vojnika dopušteni jer se to koristi kao zamjena za rusku vojsku te da se neće odnositi na ratne zarobljenike.

VIDEO Ukrajinci su u Lavovu odali počast svim palim borcima u ratu

Privremena promjena politike odnosi se na Latviju, Litvu, Estoniju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku, Rusiju i Ukrajinu.

Prošloga tjedna Rusija je objavila da zabranjuje upotrebu Facebooka u zemlji reagirajući na, kako je rekla, ograničavanje pristupa ruskim medijima toj platformi. Moskva je blokirala tehnološke kompanije, među kojima i Twitter, za koji je priopćila da mu je djelovanje u toj zemlji ograničeno tijekom invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva "posebnom operacijom".

Mnoge velike društvene mreže najavile su nova ograničenja sadržaja vezanih uz sukob, uključujući blokadu ruskih državnih medija RT i Sputnjik u Europi.

Mailovi pokazuju i da će Meta dopustiti veličanje ukrajinskog desničarskog bataljuna Azov, koje je inače zabranjeno.

Glasnogovornik Mete Joe Osborne prije je rekao da tvrtka "zasad dopušta male iznimke za veličanje Azova strogo u kontekstu obrane Ukrajine ili njegove uloge u sklopu Ukrajinske nacionalne garde".

 

Komentara 108

Avatar Joja
Joja
08:39 11.03.2022.

Ako Ukrajina dosad nije pala od neke svjetske velesile nece nikad. Kad dojde do kontranapada Ukrajinci se nece zaustavit do Urala

DU
Deleted user
12:40 11.03.2022.

Znači Rusima već trebaju dobrovoljci! A rat tek počeo! Mora da je već puno rusa izginulo!

HR
hrza
11:36 11.03.2022.

Krvnik sjedi u udobnoj fotelji u Moski i šalje u smrt tisuće nevinih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije