Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI U UKRAJINI

Naši reporteri snimili prvu veliku uzbunu u Lavovu, Ukrajinci tvrde: 'Spremni smo za obranu'

11.03.2022.
u 11:08

"Grad je spreman za obranu, ne mislimo da će nas Putin zaobići. Nema veze što smo  na zapadnoj granici. Očekujemo napad prije ili poslije", kazao nam je vlasnik kafića u Aveniji Slobode gdje smo ispijali kavu u trenutku kad se oglasila uzbuna.

U petak oko 10 sati po lokalnom vremenu krenula je zračna uzbuna u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine. 

Večernjakovi reporteri Juraj Filipović i Milan Šabić trenutačno se nalaze u Lavovu i snimili su trenutak kad je u centru grada zavladala panika zbog sirena I uputa za ponašanje koje su se čule s razglasa. 

Podsjetimo, Rusija je rano jutros granatirala gradove Ivano Frankivsk te Luck koji se nalaze na oko stotinjak kilometara od Lavova. Zbog toga se jutros na ulicama Lavova moglo vidjeti dosta vojnika koji patroliraju u trupama,  izrađuju barikade pred strateškim objektima i čuvaju stražu na ključnim mjestima. 

Inače, Lavov je najzapadniji veliki ukrajinski grad poznat kao i važno kulturno središte. U gradu trenutačno boravi dio ukrajinskog političkog establišmenta, niz diplomatskih predstavništava, a urbana sredina opterećena je i izbjegličkim valovima koji pristižu s istoka zemlje. 

U ovom gradu upravo se kroji strategija obrane Ukrajine budući da je jedan od rijetkih većih gradova koji još nije pretrpio rusku invaziju. No to za lokalno stanovništvo ne znači ništa. 

"Grad je spreman za obranu, ne mislimo da će nas Putin zaobići. Nema veze što smo  na zapadnoj granici. Očekujemo napad prije ili poslije", kazao nam je vlasnik kafića u Aveniji Slobode gdje smo ispijali kavu u trenutku kad se oglasila uzbuna.

Ključne riječi

Komentara 3

FR
franc251
12:00 11.03.2022.

Zašto bi Putin napadao Lavov ????Njega zapadni dio Ukraine ne zanima, a čini se nema niti resursa da osvoji cijelu Ukrainu.

FR
francesco2
12:10 11.03.2022.

Hahahaha, Spremni, svaki dan spremni a grad za gradom pada

Avatar kozorog
kozorog
11:46 11.03.2022.

u samoj americi imaju sve više problema sa ovim slučajem. ukrajinci, nagrabusili ste kako god okrenete. 15 godina vas ameri kupuju i okreću, nisu vam dali ni centa pomoći za napredak zemlje, već sav novac koji su slali je bio za ostvarivanje njihovog cilja. žalosno da niste shvatili da bez dobrih odnosa sa susjedom nemate budućnosti. nisu vam ameri prodavali plin sa velikim popustom, već rusi. oni isti kojima ste svake godine dizali naknadu za transport nafte i plina kroz vašu zemlju. žalosno da je do ovog došlo, al bi bilo fer da svi priznate da ste se trudili da do toga dođe. nije rusija zemlja ni narod koji nema svoj interes i cilj, i zbog njega su spremni platiti visoku cijenu. budite bez brige, maknut će oni putina ako ne bude dobar, micali su oni careve, kako ne bi nekog tko se na vlasti održava izborima. i prije ovog su imali žestoku kritiku kremlja, a kad se dim raziđe bit će još jače. nije kod njih represija kao kod nas u medijima, kod njih možete pratiti sve vijesti, al zapad je blokirao ruske medije. zašto? zar smo nesposobni pogledati dvije stvari i sami zaključiti što se događa? nitko ne govori istinu. u ratu ona prva strada. gdje su bili mediji kad su ukrajinci napadali donbas? ono, svaki dan rakete, snajperi..? znate da je 14.000 ljudi poginulo, i oni su imali imena i lica, a niste ih se sjetili.. ogromna većina njih je bila baš iz tih separatističkih regija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije