Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDS optužuje prvog čovjeka Pule:

'F. Zoričić i gradska vlast kršile zakon kod pokušaje prodaje gradskog zemljišta'

Pula: Marin Lerotić komentirao je optužbe o nezakonitosti i netransparentnosti u poslovanju
Foto: sasa miljevic
1/3
12.01.2023.
u 16:13

Povjerenstvo nije imalo primjedbe na cijenu, imali smo tri procjene vještaka. Zemljište ćemo ponovno dati na prodaju, sve po zakonu, kazao je Filip Zoričić

IDS-ov saborski zastupnik i pulski gradski vijećnik Marin Lerotić prozvao je prvog čovjeka Pule Filipa Zoričića za netransparentnost i nezakonitost u načinu na koji je gradska uprava htjela prodati gradsko zemljište na Sisplacu. Gradski vijećnici prodaju su odbili zbog niske cijene tvrtke koja je zemljište od 928 četvornih metara izlicitirala po cijeni od 2,59 milijuna kuna, odnosno 344 eura po kvadratu, jer, kaže IDS-ovac realne su cijene zemljišta i nekoliko puta veće.

– Tražio sam krajem godine od Grada dokumentaciju o slučaju; od procjembenog elaborata zemljišta do mišljenja procjeniteljskog povjerenstva Istarske županije, kao i podatke o osobama koje su uplatile jamčevinu za kupnju zemljišta, a dobio sam nakon 13 dana samo tri procjembena elaborata. Nisam dobio na uvid mišljenje procjeniteljskog povjerenstva Istarske županije na predmetni procjembeni elaborat i nije dostavljena informacija o osobama koje su uplatile jamčevinu za nekretninu izloženu na javnom natječaju za prodaju građevinskog zemljišta. Postavlja se pitanje, što se krije? Gdje je toliko spominjana transparentnost Filipa Zoričića? Zašto mi kao gradski vijećnici nismo u mogućnosti dobiti materijale nakon što smo postavili upit? – pitao je M. Lerotić. Kazao je kako natječaj nije ispoštivan niti po pitanju kontrole uplata jamčevina. Dodao je i kako ih je na sjednici Vijeća obmanuo i pročelnik Damir Prhat koji im je kazao da procjeniteljsko povjerenstvo nije imalo primjedbi iako je uvidom u mišljenje koje je dobio od Županije jasno da su utvrđene nepravilnosti koje se kose sa Zakonom jer su prilikom procjene vrijednosti nekretnine korišteni podaci stariji od četiri godine.

– U dokumentu još stoji i da je Povjerenstvo mišljenja da je predmetni procjembeni elaborat potrebno ispraviti, odnosno upotpuniti te isti nakon dopune dostaviti Povjerenstvu na ponovno razmatranje. Dakle, tko će odgovarati za ovo kršenje Zakona? Kako je trebala biti podijeljena razlika između procijenjene i stvarne vrijednosti koja iznosi možda 500 ili 600 tisuća eura? Gdje je sada velika transparentnost Filipa Zoričića? Kome se pokušalo pogodovati ovom prodajom? Gdje je interes Grada Pule i građana u svemu ovome? Tražim hitne smjene svih odgovornih za ove propuste! Pozivam i gradonačelnika ako ima hrabrosti da opet objavi natječaj i neka traje 15 dana, pa da se konačno utvrdi vrijednost nekretnine i to bez moguće provizije – kazao je IDS-ov M. Lerotić.

O optužbama se oglasio i pulski nezavisni gradonačelnik Filip Zoričić koji je naveo da je ponovno razmotri čitav slučaj i utvrdio da je Lerotić govorio istinu samo u slučaju mišljenja županijskog procjeniteljskog povjerenstva koje doista je sadržavalo primjedbe i to primjedbe koje su se odnosile na proceduru, nikako na cijenu.

– -Vještak je potom dodatno obrazložio svoje postupanje i nije postojalo nesuglasje oko cijene, naprotiv, da je vještak prvotno postupio onako kako je to reklo procjembeno vijeće, cijena bi bila značajno niža. Postojale su tri neovisne procjene i tu odstupanja nema, tako da taj dio priče kao i priča o provizijama, pada u vodu. No, procedura je procedura, kao i transparentnost. Svi traženi dokumenti su trebali biti dostavljeni neovisno tko ih tražio – kazao je Zoričić. Dodao je i da je istina je da je pročelnik na sjednici u obrazloženju rekao da županijsko procjembeno vijeće nije imalo primjedbi na elaborat, a neovisno o tome što se primjedba ne tiče cijene, ta izjava ne odgovara istini.

- Tko o čemu IDS o provizijama. Lerotić koji je uzeo doma hladnjak iz gradske firme mene poziva za hrabrost, dok se skriva iza saborskog imuniteta, ali nebitan je IDS, bitna je imovina grada i zakonitost našeg postupanja. Sve će biti odrađeno prema zakonu, ispravljeno sve što treba, nova licitacija, nitko sretniji od mene da na kraju bude i veća cijena, a odluka na vijećnicima. Odluke o prodaji imovine trebaju biti posebno kvalitetno i transparentno pripremljene, a to je odgovornost pročelnika ili ljudi iz odjela i o tome ću vas izvijestiti sljedećeg tjedna – kazao je Filip Zoričić gradonačelnik Pule.

Video: Što posjeduje novi ministar Bačić: Plaća od 20.000 kn, kuće, vikendice, štednja u eurima...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije