Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ IZ ZAMBIJE

Milanović o uhićenim Hrvatima: Žao mi je ljudi, mislim da nisu nikakvi zlikovci i razbojnici

Predsjednik Milanović dao izjave za medije nakon obilaska Banije
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/3
12.01.2023.
u 15:48

Rekao je kako je ove ljude netko 'grozno savjetovao' te da 'im mi ne možemo puno pomoći'.

Iduće ročište u procesu za navodno trgovanje ljudima protiv osmero Hrvata održat će se u Zambiji 23. siječnja. Sud im je prethodno dopustio da brane sa slobode ako polože jamčevinu i putne isprave. Sud u Ndoli u četvrtak je dopustio hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu, 20.000 zambijskih kvača po osobi (oko 1100 dolara) i putne isprave, doznaje Hina iz diplomatskih izvora. 

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je danas njihov slučaj.

- Žao mi je ljudi, mislim da nisu nikakvi zlikovci. Tu je napravljeno jako puno grešaka koje bi ih na kraju mogle koštati. Hrvatska treba učiniti sve da zaštiti svoje ljude pa i ljude koji su u nekoj vrsti prekršaja, transgresije, ali to nisu razbojnici. Ja ih gledam kao nekoga tko je htio posvojiti djecu - rekao je dodajući kako pozna dva para u Hrvatskoj koji su posvojili djecu u Africi. Rekao je kako je ove ljude netko 'grozno savjetovao' te da 'im mi ne možemo puno pomoći'.

Rekao je kako nema razloga sumnjati u ove ljude u Zambiji te da su i oni htjeli djecu. Kazao je i kako je sustav u Hrvatskoj 'rigidan' te da 'svi znamo ljude koji pokušavaju doći do djece da se brinu o njima'.

- Da djeca postanu dio obitelji. Da iz domova i centara skrbi koji, koliko god bili dobri, ne mogu pružiti ono što može pružiti obitelj. Da se to ne miče s mjesta... da je na kraju je uvijek bitna nekakva veza, da l' poznaš nekakve ljude u nekom samostanu... možeš nešto preko reda - rekao je Milanović dodajući i da 'svatko od nas zna nekoga koji se na takav način snašao'. 

- I na kraju je to završilo dobro. Ta djeca rastu, školuju se... Imaju veće šanse nego što bi ih imali da su ostali u onom prvom režimu. Pravila se tu moraju poštivati jer čim ih ne poštujete tu dođu lešinari i posrednici koji se na tome žele obogatiti. To se vjerojatno dogodilo i ovim ljudima koji sigurno nisu otišli dolje po lovinu nego po mala ljudska bića koja su htjeli odgajati kao svoju djecu - rekao je predsjednik.

Komentara 8

UD
Udbaš
18:21 12.01.2023.

To ti je polusvijet i šaka jada, moj zoki, onako, tvojim vokabularom.. Zasad znamo da su zloupotrijebili hrvatske institucije za zaobilaženje zakona koji su ih onemogućavali u njihovoj "plemenitosti". Također se nešto govori o bijegu voditelja institucije iz koje su djeca dovedena. Čudan tajming za "socijalnu distancu"? Također je riječ o plemenitosti koja ne priznaje zabranu posvajanja iz DR Kongo. Gdje bi se "plemenitost" trebala zaustaviti? Da su usvojili malog Hrvata njihova plemenitost ne bi bila dovoljno očita? Ili bi, ne daj Bože; mogao izrasti u bijelog heteroseksualca? Ili mali Rom? Fali pigmenta? Ne vjerujem da su to ljudi koji su ušli u priču sa željom da naškode, ili, ne daj Bože zbog materijalne koristi ali su vjerojatno ušli u dodir sa sustavom trgovine djecom koji se zbog ovakvih korisnih budala i održava na životu..

LL
lijepa_li si
18:22 12.01.2023.

gospodine predsjedniče čemu spominjanje samostana?

ST
Starotopoljanin
16:06 12.01.2023.

Covijece zasto se ti ne uputis u Zambiu ,jer ti si jako.utjecajan Covije u svijetu,i jos kada saznaju da si Predsjednik,odmah ce da puste ljude POZURI.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije