Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALARMANTAN APEL

Dug države za lijekove udvostručen u tri godine, prijeti prekid opskrbe

Ilustracija
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
24.03.2021.
u 12:46

- Od siječnja nijednu kunu HZZO nije uplatio u ljekarnički sustav - ukazao je na nemoguću situaciju Mihael Furjan, predsjednik HUP-a

Ne dođe li do hitnog rješenja, opskrba lijekova i liječenje u RH postat će ozbiljno ograničeni. Iznos ukupnog duga države prema veledrogerijama, ljekarnama i proizvođačima doseže rekordnih 6,5 milijardi kuna, dug je u tri godine udvostručen, što je negativni primjer nelikvidnosti u cijelom hrvatskom gospodarstvu, poručuju iz HUP-a.

Prvi su put zajednički različiti dionici lanca opskrbe lijekovima u RH - Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u, na konferenciji za medije uputili javnosti i relevantnim institucijama alarmantni apel zbog kontinuiranog rasta dugova, koje generiraju bolnice nedostatnim plaćanjem za već isporučene lijekove, kao i potpuni izostanak plaćanja HZZO-a prema ljekarnama od sredine siječnja 2021. Opskrba lijekovima, a time i liječenje u RH, mogla bi uskoro postati ograničena, što će najviše osjetiti sami pacijenti. 

- I dalje se prekoračuju novi rekordi, dugovi su dosegli 6,5 mlrd kuna. Situacija nikad nije bila gora: bolnice bolnice su prestale s plaćanjem, HZZO je prestao s plaćanjima prema ljekarnama, veledrogerije su počele zaustavljati isporuke prema bolnicama, a dobavljači odnosno proizvođači prestaju s isporukom prema veledrogerijama. Rješenja ni prijedloga nema. Više od 20 bolnica je u toj situaciji, sve više kliničkih centara pa je zdravstvena skrb ozbiljno ugrožena i ograničena. O posljedicama me strah i pomisliti - rekla je Diana Percač,  predsjednica HUP- Koordinacije veledrogerija. Kad veledrogerije ostanu bez lijekova, doći će do prekida opskrbe, dodala je, jer stanja na skladištu ograničena su i kod veledrogerija i kod proizvođača, tvrdi. 

- Od siječnja nijednu kunu HZZO nije uplatio u ljekarnički sustav - ukazao je na nemoguću situaciju Mihael Furjan, predsjednik HUP-a, zatraživši da država predloži dugoročno rješenje. U bolnicama opskrbljuju više od 80% količina, javljaju se na natječaje gdje jedan dobavljač dobije obvezu opskrbe cijelog tržišta - što će se dogoditi kad jedan dobavljač zaustavi isporuku, postavlja pitanje. 

Dug samo od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna, a čak 20% bolnica od početka godine potpuno je prestalo s plaćanjem lijekova, čime ustanove u vlasništvu države posluju nezakonito, kršeći odredbe zakona o rokovima plaćanja, u kontinuitetu, već 25 godina, upozoravaju iz HUP-a. Dug za lijekove i medicinske proizvode veći je od 4% državnog budžeta. 

- Dug prema ljekarnama nikada nije tako brzo rastao: od 70-80 dana prošle godine danas je na više od 160 dana, a u zadnjih
godinu dana dug je narastao tri mjeseca preko zakonskog roka, na ukupno milijardu i 700 milijuna kuna. Značajan broj ljekarni neće moći izdržati plaćanje u slučaju da nas zatraže podmirenje dospjelog duga, što je posebno velik problem u manjim
sredinama jer bi se time pacijentima ozbiljno ugrozila dostupnost lijekova - rekao je  Ante Mandić, predsjednik Udruge ljekarnika pri HUP-u. 

U interesu preko 5000 zaposlenih i 10.000 dobavljača, moramo poduzeti ozbiljne korake kako ne bismo ugrozili puno širu mrežu gospodarskih subjekata. Iako smo do sada uvijek nalazili načina da ne zaustavimo isporuke lijekova neke naše članice
već su bile prisiljene započeti s ograničenim isporukama prema veledrogerijama, a drugi će uskoro biti u istoj situaciji“, naglasio je  Jerko Jakšić, predsjednik Udruge proizvođača lijekova pri HUP-u, podsjetivši da je Hrvatska u pandemiji jedna od rijetkih zemalja u kojima nije došlo do nestašica lijekova.  

Potrošnja lijekova značajno se smanjila - čak 15% je manja prodaja generičkih lijekova u odnosu na prošlu godinu, u onkologiji 15-20% . 

Ograničenim se isporukama ne smanjuje dospjeli dug bolnica, on raste, dok se donekle smanjuje novi dug. Predstavnici opskrbe lijekovima traže hitno podmirenje duga za već isporučene lijekove, u protivnom, veledrogerije će u idućim tjednima biti prisiljene pokrenuti tužbe i blokade, ako se uskoro ne nađe rješenje koje će omogućiti stabilnost zdravstvenog sustava, poručuju. 

Ključne riječi

Komentara 4

DA
darkokrei
14:34 24.03.2021.

HDZ ekonomija

SI
sisavac
13:04 24.03.2021.

ukinuti trenutni način sufinanciranja lijekova, gdje država, porezom i našim doprinosom, plaća gotovo sve lijekove. bolesni trebaju plaćati lijekove, i to ne 5 kuna za vrećicu lijekova kao sad, već malo više, barem pola cijene. prestati javnim novcem financirati proteze i ostalu opremu za ljude koji nisu u radnom odnosu, starce od 80 godina. ugledajmo se na tu njemačku, pa da vidimo zašto njihov sustav baci strganog starca od 80 godina, a naš mu ugradi umjetne kukove, i svašta nešto. kad bi lijekovi za 'bolesnike' bili skuplji, smanjila bi se potrošnja, a i cijene bi pale. sada, kad država plaća tolku cijenu, lijekovi su skupi. 3-4 puta skuplji nego u npr. srbiji, isti lijek, isto pakovanje... zašto da nas deru?!

IG
igorl
13:35 24.03.2021.

Zdravstveno osiguranje placa samo trecina osiguranika. Ostali su pre-stari, mladi ili nezaposleni da bi placali. E sad - ne mogu oni biti osigurani "besplatno" nego netko mora platiti. Ako ne mislis naplatit NJIMA, mora DRZAVA platiti umjesto njih. E da - zaboravio sam napomenuti - ako dobijes uslugu i ne platis nista - ne znaci da je besplatna. Znaci da ju je netko drugi platio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije