Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dramatično spašavanje mladog para na Biokovu: Bez opreme, ugodna šetnja može postati tragedija

Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, dobili su upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć
08. rujna 2019. u 09:51 3 komentara 1117 prikaza
Foto: HGSS Stanica Makarska

HGSS-ovci Stanice Makarska u subotu su izašli na intervenciju u potrazi za dvoje stranih državljana koji su se izgubili na Biokovu. U 21, 35 sati na dežurni telefon HGSS stanice Makarska stigla je dojava od mještana Basta. Dvoje stranih državljana koji su se oko 11 sati uputili prema vrhu Sv. Ilija, do večernjih sati nisu se vratili u selo, a obitelj s njima ne može stupiti u kontakt. Pokrenuta je potom standardna procedura potrage i spašavanja te kroz 15-tak minuta na teren izlazi devet spasioca s dva vozila.

Potraga HGSS-ovaca za muškarcem ZANIMLJIV NAČIN Želio je pobjeći od policije pa nazvao HGSS da ga je ugizao poskok

Po dolasku HGSS-ovaca u mjesto Bast, stiže i nova dojava kako se mladi par javio obitelji te da nemaju ozljeda. Dehidrirani i bez adekvatne opreme za planinarenje po noći, dobili su upute da pronađu sigurno mjesto i pričekaju pomoć. Unesrećenim planinarima nestaje baterije na mobitelu, te spasioci nisu više u mogućnosti komunicirati s njima.

Nakon nešto više od sat vremena, prvi tim spasioca dolazi do planinara, oprema ih kacigama i lampama te svi zajedno nastavljaju spust prema vozilima. Akcija je završila u jedan sat iza ponoći.

Biokovo Pune ruke posla HGSS-ovci spasili nekoliko turista: Na Biokovu su se izmijenila četiri godišnja doba

"Jedna od temeljnih aktivnosti HGSS-a je spašavanje, ali isto tako ulažemo ogroman trud i vrijeme u preventivu i edukaciju. Još jednom se pokazalo kako ljudi koji idu u planinu nisu dovoljno svjesni opasnosti koje ona nosi, a bez osnovne planinarske opreme, ugodno šetnja za trenutak može postati tragedija", poručili su HGSS-ovci.

Video: Ova nesreća dokaz je da se tragedija može dogoditi i pri jako maloj brzini

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Vjerojujem da su to Poljaci. Iste se stvari dogadjaju u Tatrama. Medjutim kad Slovaci ili Cesi izlaze u pomoc dobro to naplate Poljacima.

 • dalibor.hren:

  Sve im treba pošteno naplatiti!

 • CroZrakomlatNo1:

  Dragi Bog čuva sboje izabrane ovce! Zahvalimo Bogu molitvom!