Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pune ruke posla

HGSS-ovci spasili nekoliko turista: Na Biokovu su se izmijenila četiri godišnja doba

Biokovo
Foto: HGSS
1/2
29.07.2019.
u 09:52

Prvo su oko 16.35 preko centra 112 dobili dojavu da se troje mladih stranih državljana izgubilo na Biokovu te da ih je uhvatilo jako grmljavinsko nevrijeme

HGSS-ovi spašavatelji jučer nisu imali predaha te su s Biokova spasili nekoliko turista.

Kako tvrde, jučer su se na Biokovu izmijenila četiri godišnja doba i temperature su se od zimskih penjale do ljetnih.

Prvo su oko 16.35 preko centra 112 dobili dojavu da se troje mladih stranih državljana izgubilo na Biokovu te da ih je uhvatilo jako grmljavinsko nevrijeme, objavili su na Facebook stranici makarski HGSS-ovci.

Odmah po dojavi dvoje dežurnih spašavatelja u 16.40 sati uputilo se prema Biokovu i u kontaktu s Centrom 112 odredilo bližu lokaciju. U 17:05 sati došli su do unesrećenih te ih nakon utopljavanja i okrijepe odvezli do broda gdje su bili smješteni.

– Na Biokovu su se u samo nekoliko sati izmijenila četiri godišnja doba i po tko zna koji put vrijeme je pokazalo svoju nepredvidljivost i dokazalo da može biti „klopka“ i usred ljetnih mjeseci. I ovog puta upozoravamo da se u planinu ne smije ići nepripremljen tj. da na vrijeme treba provjeriti prognozu i ponijeti adekvatnu opremu – apelirali su HGSS-ovci.

Netom nakon povratka u bazu dobili su novu dojavu s Biokova. Mladić, poljski državljanin, javio je preko centra 112 kako ga je na vrhu Biokova na Sv. Juri uhvatilo snažno nevrijeme te kako se u napadu panike boji za svoj život.

Dežurni spašavatelji, među kojima i liječnik Stanice Makarska, odmah po dojavi izašli su na teren te su krenuli prema najvišem vrhu Biokova. Na putu prema vrhu susreli su dvoje čeških državljana, bili su mokri i pothlađeni, te su ih utoplili i smjestili u službeno vozilo. Spašavatelji su potom kontaktirali dežurne djelatnike OiV-a koji se nalaze na tornju Sv.Jure, a oni su pronašli unesrećenog mladića te su ga utoplili u njihovoj zgradi. Nakon pregleda svi su se zajedno spustili u bazu.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Psychlist
Psychlist
10:16 29.07.2019.

Da, na žalost vjerujem da dok čovjek ne doživi na vlastitoj koži takvu ugrozu ne može niti shvatiti u što se upušta, zato će uvijek biti onih koje treba spašavati... Kad jednom čovjek doživi oštre vremenske uvjete u planini bude mu zaista brzo jasno čemu sva ta upozorenja. Recimo ledeni vjetar sa snijegom čije udare doslovno ne možete izdržati dulje od nekoliko minuta a da se ne počnete doslovno lediti. Tu nema stajanja ni mirovanja pa stoga nekakva ozljeda u takvim uvjetima praktički znači već borbu za život.

FE
fefellerunt
11:24 29.07.2019.

Smatram da bi GSS-ovci osim upozorenja o prikladnoj odjeći , trebali poticati da se u nevolji ne ustručavaju nazvati ih, ovdje smatram srećom po čehe, što ih je nazvao poljak, pa su naletjeli na njih, a još važnije je dae da po tom vremenu nisu negdje nastavili tumarati, te se izgubili , poskliznuli i na kraju promrzli, Biokovo je tipična planina "varalic,a tako blizu a tako daleko", gdje se sudaraju tri klime, težak kamenjar pri kojemu se lako skrene sa puta , put od makarske do Svetog Jure mnogima teži nego na Triglav . Kad čovjek krene sa +35°C prema točki koju vidi i ne izgleda jako daleko , ako je neiskusan, ne očekuje da ga tamo može dočekati 0°C . Kao tzv turistička država nebi trebalo samo omogućavati brtijašima i apartmanđijama bogaćenje uz prodaju ulaznica u NP i ležaljke na moru, nego i malo obogatiti ponudu kretanja po planinama , posebno ponudu planinarskih domova.

DU
Deleted user
10:47 29.07.2019.

I koliko su za to platitli????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije