Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASILA SE KINA

Drama u SAD-u: Na nebu uočen kineski špijunski balon, Bidenu savjetovali da ga ne ruše

Ukraine Aims For F-16 Fighter Jets
Foto: Staff Sgt. Gerald Willis
1/3
03.02.2023.
u 11:03

SAD već nekoliko dana prati kretanje navodnog kineskog špijunskog balona, no zasad nema informacija da se planira i njegovo uništenje. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova naglasilo je kako je Kina ''odgovorna zemlja'', te da ''bilo kakve namjerne spekulacije ne pomažu u rješavanju problema''

SAD trenutačno istražuje kineski špijunski balon za koji se sumnja da već nekoliko dana leti iznad kontinentalnog dijela zemlje. Glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder tako je izvijestio javnost da je balon pod nadzorom već nekoliko dana, dodajući kako putuje na visini koja je ''znatno iznad komercijalnog zračnog prometa te ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju na tlu''.

Navodno su viši dužnosnici savjetovali Joeu Bidenu da ne ruše balon jer bi ostaci i krhotine mogle predstavljati prijetnju ljudima na tlu, prenosi CNN.

''Uvjereni smo da ovaj špijunski balon pripada Kini. Ovakve aktivnosti uočene su proteklih nekoliko godina, čak i prije Bidenove administracije'', pojasnio je viši obrambeni dužnosnik.

“SAD ipak poduzima korake kako bi se zaštitio od stranih obavještajnih službi koje prikupljaju osjetljive informacije'', istaknuo je dužnosnik i objasnio kako prate u što bi mogao steći uvid špijunski balon koji je do sada letio iznad kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država.

O situaciji se oglasilo i kinesko ministarstvo vanjskih poslova, navodeći kako je upoznato s izvješćima.

“Pokušavamo razumjeti okolnosti i provjeriti detalje situacije. Želio bih naglasiti da prije nego postane jasno što se dogodilo, bilo kakve namjerne spekulacije ne bi pomogle u rješavanju problema”, rekao je glasnogovornik ministarstva Mao Ning.

“Kina je odgovorna zemlja. Djelujemo u skladu s međunarodnim pravom. Nemamo namjeru narušavati zračni prostor drugih zemalja. Nadamo se da će relevantne strane riješiti ovaj problem'', dodao je.

Osim toga, Kanada je u četvrtak navečer rekla da također prati kretanje balona i surađuje sa svojim američkim partnerima.

SAD vjeruje da su kineski špijunski sateliti u niskoj Zemljinoj orbiti sposobni ponuditi slične ili bolje obavještajne podatke, ograničavajući vrijednost onoga što Peking može prikupiti iz balona na velikim visinama, koji je veličine tri autobusa, pojašnjava drugi vojnik dužnosnik.

"To ne stvara znatnu dodanu vrijednost u usporedbi s onim što bi Kina vjerojatno mogla prikupiti putem satelita u niskoj Zemljinoj orbiti", rekao je viši dužnosnik obrane.

Špijunski balon trenutačno se nalazi iznad savezne države Montane, gdje se nalazi kompleks podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman, a to bi mogla biti potencijalna meta Kine.

 

>> VIDEO Policija: Svih petero prijavljenih imalo alkohola u krvi, HZJZ naveo da su zadobili lake ozlijede

Ključne riječi

Komentara 29

UV
Uvijeksevratim
11:05 03.02.2023.

Može jedan članak o pronalasku arsenala oružja u srpskoj pravoslavnoj crkvi pokraj Virovitice? Hvala.

ZA
zagi101
11:44 03.02.2023.

vidim stručnjaka na portalima koji se kuže u sve, od medicine, špijunaže, vođenja ratova, ekonomije , nogometa itd. milina kolko stručnjaka za sve i svašta

Avatar Pero
Pero
15:09 03.02.2023.

Malo se igraju s kineskom tehnikom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije