Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEŽBE U INOZEMSTVU

Vlada donijela odluku kojom se odobrava prelazak hrvatske granice oružanim snagama država saveznica

Gašinci: Ministar Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
02.02.2023.
u 16:22

Provedba ove odluke financirat će se iz državnog proračuna za 2023. godinu, a izdvojit će se oko dva milijuna kuna.

Hrvatska vlada danas je donijela odluku o održavanju obuke i vježbi hrvatske vojske u 2023. godini kojom se odobrava prelazak  hrvatske granice oružanim snagama država saveznica, odnosno država članica NATO-a i Partnerstva za mir, radi održavanja 21 vježbe i tri obučne aktivnosti. Također, odobrava se i prelazak hrvatske granice radi sudjelovanja u 44 vježbe u inozemstvu s oružanim snagama država saveznica. 


Provedba ove odluke financirat će se iz državnog proračuna za 2023. godinu, a izdvojit će se oko dva milijuna kuna. "Naglašavam da u proceduri donošenja današnje Odluke o obuci i vježbama nije postavljano pitanje ovlasti ministra obrane da traži prethodnu suglasnost Predsjednika Republike na prijedlog Vlade, nego je ona na traženje ministra obrane dana, a što je osporavano u proceduri donošenja Odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji EUMAM čime je stvorena procedura za traženje dvotrećinske većine u Hrvatskome saboru“, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić.


Od vježbi koje će se provoditi na hrvatskom tlu Banožić je istaknuo vježbe "IMMEDIATE RESPONSE 23" i  "LAUFER 23". "IMMEDIATE RESPONSE 23" se planira provesti u svibnju i lipnju radi promicanja regionalne stabilnosti i suradnje, partnerskih sposobnosti i unaprjeđenja interoperabilnosti sa snagama država članica NATO-a i partnerskih zemalja, a vježba "LAUFER 23" planira se provesti s pripadnicima oružanih snaga SAD-a i drugih članica Američko-jadranske inicijative.


Od vježbi u inozemstvu istaknuo je vježbu "STRONG BASTION 23" koja je planirana za lipanj i vježbu "CYBER COALITION 23" koja će se provesti u studenome i prosincu u državama članicama NATO-a, a radi provjere dostignute razine sposobnosti oružanih snaga u području planiranja kibernetičke obrane.


Vlada je donijela i odluku o sudjelovanju Hrvatske u simulacijskoj vježbi upravljanja u krizama NATO-a – CMX 23, koja će se održati ove godine u državama članicama NATO-a, NATO strateškim zapovjedništvima i u sjedištu NATO-a.

VIDEO: Čelnik MMA Unije: Tirielovo ponašanje najoštrije osuđujemo, učinio je veliku štetu MMA sportu

 

Komentara 2

Avatar zidam spremno
zidam spremno
08:32 03.02.2023.

Cek dok nam se Zoka probudi… pa pocne paljba…

ZV
zvezdomor
07:58 03.02.2023.

tako je dovucite vučića odmah na ispitivanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije