Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA NA 100 METARA

Drama na sto metara: Matea Grgačić o padu aviona koji je pukom srećom preživjela

otv-01-txt.jpg
import
17.05.2006.
u 17:41

Matea Grgačić s dečkom, a Marina Jakupec s mužem u srijedu su se vozile na motorima Pitomačom. Oko 18.30 stigli su do uzletišta Aero-kluba, gdje im je nestalo goriva. Tu su susreli Mirka Vitkovića pored Cesne 772, pa su Matea i Marina neplanirano, po nagovoru pilota, ušle u sportski zrakoplov i krenule u panoramski let. Samo nekoliko minuta kasnije, kad se zrakoplov podigao iznad zemlje i uspravio za let, počelo je pištati, a pilot Vitković je zavapio: "Cure, crkel nam je motor, probat ćemo se spustiti!"

Nismo se vezale
U nepunih pet minuta, stotinjak metara iznad zemlje odvijala se drama koja je samo stjecajem okolnosti završila bez najtežih posljedica. Putnice je uhvatila panika, a iskusni pilot Mirko Vitković pokušao je smiriti zaljuljalu letjelicu.

- Pilot nam je rekao da se vežemo, ali to nismo učinile. Kad nam se Vitković okrenuo i rekao da motor ne radi, mislile smo da se šali. No, zrakoplov je počeo pikirati a pilot nam je rekao da nije šala: "Pokušat ću izravnati zrakoplov, pa kako bude - bude."

Prijateljica Marina je bila smirenija, a ja sam počela mlatarati rukama u panici. Grozan je to osjećaj kad ne možete iz kabine nikuda. Sve vam se vrti u glavi, a znate da takve nesreće završavaju katastrofalno - ispričala nam je u virovitičkoj bolnici 18-godišnja frizerka Matea.

- U trenu smo se srušili na zemlju. Marina je ispala kroz šofer šajbu aviona i bila je pri svijesti, dok smo ja i pilot na kratko bili u nesvijesti, pa nas je Marina počela izvlačiti. To mi je bila prva vožnja zrakoplovom i nikad više - odlučna je Matea.

Pokupili ih u polju
Prvi su dotrčali njezin dečko Vinko Ferenčak i Marinin suprug Krešo, koji je mobitelom pozvao Hitnu pomoć. Cesna je ležala okrenuta na krovu, a putnice i pilota medicinsko osoblje pokupilo je u polju tek iznikla kukuruza.

Dr. Stjepan Feketić, rukovodilac Kirurgije u Općoj bolnici Virovitica rekao nam je da je pilot Vitković, zbog teških ozljeda glave prevezen na liječenje u zagrebačku kliniku Dubrava, a Matea Grgačić je zadobila udarac u prsni koš i potres mozga i sada je njezino stanje stabilno. Marina Jakupec je pregledana ambulantno i puštena je kući bez težih ozljeda.


Izvještaj za sedam dana

- Svake godine u Hrvatskoj 6 do 7 takvih zrakoplova ima nesreću. Koliko znamo, uzrok padu zrakoplova, kojemu je vlasnik pitomačka tvrtka Vitkomerc, jest zastoj motora odmah nakon polijetanja. Kiša nas je omela, ali je očito da ćemo zrakoplov morati na licu mjesta rastaviti i motor odnijeti na analizu. Slijedi i analiza goriva, a za sve to trebat će nam najmanje mjesec dana. Oštećenja su znatna - izjavio je Dinko Vidanović, istražitelj za zrakoplovne nesreće Ministarstva mora, prometa i veza. Preliminarno izvješće javnost će dati u roku sedam dana.


Zapeo kotačem i prevrnuo se na krov

- Po svemu sudeći, moj kolega Vitković nije uspio podići zrakoplov na veću visinu, pa je zbog zastoja motora izgubio snagu u uzgonu, te je zapeo kotačem o zemlju, prevrnuo se na nos i potom na krov - smatra Tomo Mlinjarić, pilot iz Aero-kluba Pitomača.


Krali gorivo i sipali vodu

Stanovnici Pitomače, uznemireni ovom nesrećom, pričaju kako su u hangar na kraju njihova mjesta znali dolaziti lopovi koji bi iz zrakoplova krali gorivo, a poslije bi u spremnik sipali vodu. O svemu tome slijedi istraga, koju provodi Dinko Vidanović, istražitelj za zračne nesreće iz nadležnog ministarstva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije