Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Otkrijte tajne Lijepe Naše

Mirišu riječna riba, divljač, vrganji, creska janjetina...

Kvarnerska kuhinja tijekom povijesti trpjela je razne utjecaje; od talijanske, austrijske, ponešto mađarske do francuske kuhinje
23. ožujka 2018. u 12:00 0 komentara 320 prikaza
Kvarnerski ugostitelj Nenad Kukurin ističe značaj povezivanja ugostitelja i lokalnih proizvođača povrća, mesa...
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Da, kvarnerski škamp definitivno je jelo za koje mnogi turisti znaju i prije nego nam dođu, a žele ih kušati tijekom cijele godine. Ali gosti na Kvarneru žele probati i druge delicije, jela pripremljena od sezonskog voća, povrća, domaćeg mesa... Tražena je, recimo, i kvarnerska sipa, pa jela od šparoga i vrganja, ali i od divljači iz Gorskog kotara. Mnogi restorani to i mogu ponuditi, pa nerijetko imaju stalne goste koji čak i iz susjednih zemalja dolaze tijekom čitave godine – priča nam Nenad Kukurin, vlasnik restorana, član Turističkog vijeća Turističke zajednice Primorsko-goranske županije i inicijator Kvarner Gourmet i Kvarner Food brenda.

Istarska županija Michelinova preporuka Zvjezdice i za crkve, freske, gradove...

Radi dobrog ručka ili večere poteže se do Kvarnera i iz Austrije, Italije, Slovenije, a česti su gosti vikendom i Zagrepčani. Mnogima, koji izvan sezone dolaze na kongrese ili druge slične skupove nije problem ni skoknuti iz Istre na ručak u neki od ponajboljih kvarnerskih restorana. I obrnuto, naravno.

– Sve više je gostiju koje zanima gastronomija i koji poznaju kuhinju Hrvatske i njezinih regija. Spominjemo najčešće naš škamp, ali na Kvarneru imamo i druge namirnice vrhunske kvalitete. Recimo, janjetinu i sir, koji su zbog ovdašnjeg bogatstva samoniklog mediteranskog samoniklog bilja, od kadulje i ružmarina do šparoga i lovora, drukčijeg okusa nego bilo gdje drugdje. Dakako, imamo i odlična ekstradjevičanska maslinova ulja, rakove, školjke, divljač i riječnu ribu iz Gorskog kotara, a u gastroprednosti Primorsko-goranske županije svakako spada i generacijama njegovani stručni ugostiteljski kadar – kazuje Kukurin, koji ističe nastojanja kvarnerskih ugostitelja da se povežu s lokalnim OPG-ovima kako bi upravo ta lokalna namirnica završavala u tanjuru pred gostima.

Istarska županija Zelena unutrašnjost Tisuće eura za odmor iz snova u luksuznoj vili Istarska županija Aktivni i na zraku Istra voli goste na biciklu, a oni nju – obožavaju Istarska županija Istarska kuhinja miriše sezonski Tko ne proba žgvacet, frkance i istarsku supu, nije ni bio u Istri
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici
Nema predaje
Proveli smo jedan radni dan u adventskoj kućici: Radila sam kao BioManijak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.