Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
i forenzika u čudu

'Da su blizanci jednojajčani, ne bismo znali koji je mrtav'

'vedran_tomas'
Foto: Facebook
1/5
04.01.2013.
u 10:01

Budući da su braća Tomas dvojajčani blizanci, istražitelji će u ovom slučaju postupati uobičajeno.

Braća Miroslav i Vedran Tomas – osumnjičeni i žrtva nezapamćenog zločina počinjenog u novogodišnjoj noći u Zagrebu – dvojajčani su blizanci pa će istražitelji u ovom slučaju postupati kao u svakom drugom, uobičajenim i prokušanim metodama. Međutim, da je igrom slučaja bila riječ o jednojajčanim blizancima, teško je uopće predvidjeti u kojem bi smjeru išla istraga jer bi takav razvoj događaja donio cijeli niz nepoznatih okolnosti i za forenzičku znanost.

Jače povezani

Potvrdio nam je to i dr. Dragan Primorac, forenzičar i genetičar te bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, kojeg je slučaj Tomas odmah zaintrigirao. Jer, kao i naši psihijatrijski stručnjaci, ni ovaj ugledni forenzičar svjetskog glasa dosad se u svojoj praksi nije susreo sa slučajem da je brat blizanac ubio brata.

– To je iznimno rijedak slučaj i u svjetskim razmjerima jer su blizanci u najvećem broju slučajeva međusobno puno više i jače povezani nego što su povezana “obična” braća.

No, da je kojim slučajem u ovoj tragediji zagrebačke obitelji Tomas riječ o jednojajčanim blizancima, istražitelji bi izuzetno teško utvrdili tijek ubojstva pa čak i razriješili osnovnu dvojbu: koji je od njih dvojice ubojica, a tko je ubijeni? Moderna forenzika unatoč silnim dosezima danas zapravo ne može razlikovati DNK u tim slučajevima – kazao je dr. Dragan Primorac.

U slijepoj ulici

Potom se ovaj hrvatski znanstvenik prisjetio jednog slučaja iz američke prakse kad istražitelji nisu mogli razriješiti iznimno težak slučaj silovanja.

Naime, čak ni forenzičari nisu mogli utvrditi tko je od dvojice jednojajčanih blizanaca počinitelj jer je jedan prebacivao na drugog pa su istražitelje stjerali u slijepu ulicu. Ni analizom DNK, naime, nisu mogli utvrditi krivca.

>>Miroslav Tomas: Nisam kriv za smrt svog brata blizanca

>>Nožem u srce ubio brata blizanca zbog fatalne plavuše Dolores

>>Miroslav i službeno osumnjičen za ubojstvo brata Vedrana

Komentara 36

SM
Super_mario_broz
12:27 04.01.2013.

Da su imali zdravstveni odgoj u školi to im se ne bi dogodilo.

JO
jollle
11:08 04.01.2013.

sve mi je to sumnjivo

MA
main5
12:26 04.01.2013.

neda dovoljno žena u hr (mlađe populacije) i onda su braća dijelila isti curu. jedan prolupao. danas iz jutarnjeg.. "Nesrazmjer između broja odraslih muškaraca i žena dovodi do toga da muškarci više nisu u stanju naći partnerice i oženiti se,, a nedostatak žena dovodi i do porasta nasilja prema ženama.""

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije