Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zašto sada

Da nije počela istraga protiv HDZ-a, propalo bi sve o Fimi mediji

'13.10.2011., USKOK, Gajeva 30a, Zagreb - Dolazak na ispitivanje u USKOK osumnjicenih za primanje mita u iznosu od 17 milijuna kuna. Glavni drzavni odvjetnik Mladen Bajic uzurbano je usao u sud odbivs
'Goran Stanzl/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
29.10.2011.
u 12:00

Prema zakonu: Protiv Barišića i protiv HDZ-a istraga mora u jedinstveni postupak.

Da USKOK nije sada otvorio istragu protiv HDZ-a kao pravne osobe, pala bi u vodu cijela istraga oko najveće korupcijske afere u Hrvatskoj - Fimi medije. Prije godinu dana otvorena je istraga protiv Mladena Barišića, bivšeg HDZ-ova rizničara i šefa Carine, te njegove prijateljice Nevenke Jurak, vlasnice Fimi medije - marketinške tvrtke preko koje je kroz fiktivne usluge iz državnih poduzeća izvlačen novac. Kako je maksimalni rok u kojemu se moraju dovršiti i najsloženije istrage godinu i pol dana, ostalo je ograničeno vrijeme u kojem USKOK na sve mora staviti točku.

Što bi bilo poslije izbora

Tome treba dodati odredbu Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba koji u članku 23. kaže da će se protiv odgovornih osoba i pravne osobe provesti jedinstveni postupak. To znači da se istraga protiv Barišića, koji je kao rizničar bio u statusu odgovorne osobe u HDZ-u, mora provesti u jedinstvenom postupku s istragom protiv HDZ-a.

Dakle, rok u kojem se mora dovršiti istraga protiv Barišića i Jurakove započeo je teći prije godinu dana, i on također vrijedi za HDZ. Da se u godinu i pol ne dovrši jedinstvena istraga, protiv HDZ-a i odgovornih osoba u stranci: Barišića, bivšeg predsjednika Ive Sanadera, glavnog tajnika Ivana Jarnjaka, glasnogovornika i šefa kampanji Ratka Mačeka, te šefice računovodstva Branke Pavošević, pravno bi se smatralo da je USKOK odustao od kaznenog progona.

Tako u Državnom odvjetništvu odgovaraju na pitanja i prozivanja iz vladajuće stranke zašto istraga protiv HDZ-a baš sada, i zašto nisu pričekali da prođu izbori. Na suprotno pitanje - zašto istraga protiv HDZ-a nije otvorena prije, odgovara dinamika prikupljanja dokaza.

Počelo se s Barišićem i Jurak preko kojih se došlo do toga da je novac iz državnih tvrtki izvlačen po dogovoru sa Sanaderom. Istraga je proširena na bivšeg šefa HDZ-a. No, kada je uhićena bivša blagajnica HDZ-a B. Pavošević počelo se pokazivati da je osim Barišića, Jurak i Sanadera korist od pljačke državnih tvrtki imao i HDZ kao stranka.

Ključne su bile isplatnice

No, da bi se istraga proširila na HDZ kao pravnu osobu, potrebni su bili i materijalni dokazi. A njih je Pavošević zakopala u svom vrtu. Kada je bivša blagajnica predala isplatnice koje su pokazale da je HDZ kao stranka, i njegove kampanje, financiran na crno, stvoreni su uvjeti za proširenje istrage na pravnu osobu.

Zbog toga što se pokazalo da je od Fimi medije materijalnu korist imao i HDZ, po Zakonu o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba Državno odvjetništvo bilo je dužno i protiv te stranke otvoriti istragu i izložiti je kaznenom progonu.

Komentara 61

X2
xychhr-200
12:30 29.10.2011.

HDZ-ovci se pitaju: Zašto je istraga otvorena samo mjesec dana prije izora, a ner bar 6 mjeseci ranije..? Trebali bi u stvari biti zahvalni za to, jer da se to pokrenulo ranije njihovi navijači ne bi imali za koga glasovati..... jer bi bar 90% te bratije bilo u Remetincu. Ovako će najprije biti izbori i veliko sramoćenje KRADEZENJARA... a onda za 5-6 mjeseci Remetinec. .

OB
-obrisani-
13:32 29.10.2011.

Zabranom HDZa bi se zaštitili interesi Hrvatske i njenih građana u budućnosti. Zatvaranjem svih visokopozicioniranih članova HDZa i oduzimanjem im sve imovine bi se baram malo zadovoljilo pravdu. Oduzimanje apsolutno sve imovine HDZu i užoj i široj obitelji svih istaknutijih HDZovaca od lokalne do državne vlasti je jedino prevedno što se može učin _______________________________ taj današnji HDZ nema veze s onim HDZom prije 20 g osim simboličnog naziva svojom nesposbnošću ugrozili su nam živote,budućnost i budućnost naše djece od naše države ostao je samo grb i himna , korupcijska bagra

ZE
.zeitgeist.
12:12 29.10.2011.

Zabranom HDZa bi se zaštitili interesi Hrvatske i njenih građana u budućnosti. Zatvaranjem svih visokopozicioniranih članova HDZa i oduzimanjem im sve imovine bi se baram malo zadovoljilo pravdu. Oduzimanje apsolutno sve imovine HDZu i užoj i široj obitelji svih istaknutijih HDZovaca od lokalne do državne vlasti je jedino prevedno što se može učiniti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije