Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGAN ČOVIĆ

Čović: Ukidanje glasovanja loše bi psihološki djelovalo na dijasporu

covic
Anto Magzan/Pixsell
19.05.2010.
u 19:35

Ako se pravo na glasovanje u BiH održi, treba omogućiti svakom građaninu koji ima to pravo da ga može i iskoristiti, naglašava Dragan Čović.

Oko 28 točaka ustavnih promjena postignut je dogovor vladajućih i oporbe, a koplja se i dalje jedino lome oko glasovanja dijaspore gdje je oporba neumoljiva.

Upitan je li na sastanak s predsjednikom RH Ivom Josipovićem, premijerkom i predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor, čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem te predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem u Zagrebu došao s tim prijedlogom, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je:

- Ako se pravo na glasovanje u BiH održi, treba omogućiti svakom građaninu koji ima to pravo da ga može i iskoristiti. Dakle, minimalno onoliki broj glasova koji smo imali dosad - kaže Čović i dodaje da bi bilo licemjerno nekome reći da ima pravo glasa, a onda ga spriječiti u glasovanju.

- Bolje i poštenije bilo bi reći u tom slučaju da nemamo pravo glasa - ustvrdio je Čović nakon sastanka s Milanovićem u Saboru.

Na upit je li s premijerkom konkretnije razgovarao o ustavnim promjenama, jer je Kosor na sastanak s njim došla nakon sastanka s Milanovićem, Čović je rekao:

- Razgovarali smo o ustavnim promjenama. Pitanje 11. izborne jedinice važno je i premijerka nas je izvijestila o razgovorima s predsjednikom SDP-a, ali je rekla da ti razgovori nisu završeni i da se nastavljaju.

- Iskazali smo im svoj stav da bi nam bilo žao da Sabor ukine tu mogućnost prava glasa dijaspore jer to bi vrlo loše psihološki djelovalo. Prihvatili smo da će HDZ učiniti sve što može u zaštiti Hrvatskog naroda u BiH. O tom, kao zajedničkom prijedlogu HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH, nije bilo razgovora u središnjici HDZ-a s Kosor i užim stranačkim vodstvom - tvrdi Čović.

Nakon jednosatnog sastanka premijerke Jadranke Kosor s čelnikom SDP-a Zoranom Milanovićem o ustavnim promjenama koji se održao u Vladi, oboje su najavili nastavak razgovora sutra. Čini se da je na pomolu dogovor oko spornog članka 45. o glasovanju dijaspore jer oboje su bili optimistični u svojim izjavama.

Naime, kako neslužbeno doznajemo, kompromisno rješenje moglo bi biti da se osigura glasovanje građanima RH koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj već u BiH, koji su najsporniji za oporbu, na način da njih 230 tisuća ima mogućnost glasovati u veleposlanstvu u Sarajevu te u tri konzulata u BiH - u Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci, što je uvjet SDP-a, no u tom slučaju uvjet HDZ-a je da se odredi fiksna kvota od pet ili šest zastupnika iz dijaspore.

Hoće li se na kraju postići taj dogovor, teško je prognozirati jer, podsjetimo, partner SDP-a iz "Kukuriku inicijative" HNS zalaže se za fiksnu kvotu za dijasporu, ali pod uvjetom da iz dijaspore budu jedan ili dva zastupnika.

Komentara 31

ST
standup
22:26 20.05.2010.

Cilicu i mnogi ostali ,vrijeme je poceti braniti boje Monaka,bicete dobro placeni i mocicete glasati kolko vam volja ,to ionako nista normalnim ne mjenja,osim Hrvatskim kretenima.

VI
Visnjevac
09:11 21.05.2010.

Glasovanje u drzavi gdje nemas stalno prebivaliste prava je perverznost.Kakav interes moze biti glasovati za predstavnike druge drzave,osim pokusaja stvoriti uvjete da se izvuce korist iz socijalnih sustava dakle prevara.

ST
standup
22:21 20.05.2010.

mravac=moravac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije