Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČUVATI STATUS QUO

Članice G7 poslale upozorenje: Čvrsto smo protiv bilo kakve nasilne promjene međunarodnog poretka

G7 Foreign Ministers' Meeting in Karuizawa
Foto: POOL/REUTERS
1/5
17.04.2023.
u 13:33

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi naglasio da je važno očuvati jedinstvo među članicama G7 i drugim državama koje dijele njihov stav kako bi se pomoć Ukrajini nastavila, a ministri su suglasni jačati koordinaciju kako bi se spriječilo i odgovorilo na izbjegavanje sankcija, kao i na opskrbu oružjem trećih strana Rusiji

Skupina G7 u ponedjeljak je upozorila protiv bilo kakvog pokušaja nasilne promjene međunarodnog poretka u svjetlu ruske invaziju na Ukrajinu te sve prodornije Kine. „Mi čvrsto odbacujemo sve jednostrane pokušaje promjene statusa quo silom“, rekao je japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi u ponedjeljak. Šefovi diplomacije sedam razvijenih država raspravljali su o situaciji na Indopacifiku. „Pokazat ćemo svijetu veliku odlučnost skupine G7 u očuvanju međunarodnog poretka temeljenog na vladavini prava“, dodao je Hayashi. 

Skupina ostaje „predana jačanju, punoj koordinaciji i provedbi sankcija protiv Rusije“, priopćilo je japansko ministarstvo vanjskih poslova nakon prvog sastanka u ponedjeljak. Hayashi je naglasio da je važno očuvati jedinstvo među članicama G7 i drugim državama koje dijele njihov stav kako bi se pomoć Ukrajini nastavila, stoji u priopćenju. Ministri su ponovili da Rusija mora povući sve trupe i naoružanje s ukrajinskog teritorija, odmah i bezuvjetno.  Sedam ministara osudilo je i odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija razmjesti svoje nuklearno naoružanje u Bjelorusiji poručivši da je ta „neodgovorna nuklearna retorika neprihvatljiva“. 

"Osim toga, ministri su suglasni jačati koordinaciju kako bi se spriječilo i odgovorilo na izbjegavanje sankcija, kao i na opskrbu oružjem trećih strana Rusiji." Ministri će razgovarati i o sve borbenijoj retorici i djelovanju Kine prema Tajvanu, testiranju sjevernokorejskih raketa, kao i o nedavnom nasilju u Sudanu.  Sastanak se održava prije samita lidera G7 u Hirošimi u svibnju. Osim Japana, G7 čine i Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države.

VIDEO: Wagnerovci pustili 100 ukrajinskih zarobljenika provodom Uskrsa

Komentara 5

ZA
Zagi3891
14:18 17.04.2023.

Prevedeno - MI želimo kontrolirati svijet i nedamo da se to promijeni.a VI ratujte za nas pa dobijete mrvice.hvala lijepa

Avatar fidelio
fidelio
14:22 17.04.2023.

Da ponovimo još jednom: G7 u kojem nisu Kina i Indija (2. i 5. svjetska ekonomija) je G7 samo imenom. Ako ćete, krnji/falši G7. Tofu G7. Veganski G7.

DU
Deleted user
15:53 17.04.2023.

Kako bi ispunila svoje klimatske ciljeve bez emisija 2050., Ujedinjeno Kraljevstvo mora na kraju zatvoriti sve svoje zračne luke; zabrani svim svojim stanovnicima da jedu govedinu i janjetinu; i stati na kraj svakoj novogradnji posvuda. Ovo je preporuka znanstvenika sa Sveučilišta u Oxfordu i Imperial Collegea u Londonu (ICL), koji strahuju da će dopuštanje ljudima da predugo žive normalnim životom dovesti do propasti planeta jer se topi u lokvi zagrijavanja. Između 2020. i 2029. sve do posljednje zračne luke u Ujedinjenom Kraljevstvu, izuzev Heathrowa u Londonu i dvije glavne zračne luke u Glasgowu i Belfastu, morat će zatvoriti svoja vrata. Zatim, između 2030. i 2049., Heathrow, Glasgow i Belfast također će morati biti zatvoreni – što znači da nema više putovanja zrakoplovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije