Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poremećaj na tržištu

Cijene maslaca i sireva trgovci snizili i 30 posto

03.09.2008., Zagreb, Hrvatska-  Super Konzum na Crnomercu.  Snizenje marze sa odredjenih proizvoda koji se nalaze na policama svih 600 maloprodajnih  konzumovih ducana, to su 22 artikla izmedju kojih su kava ,mlijeko, secer, brasno, tjestenina i dr. Marza
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
04.01.2015.
u 14:30

Tome je kumovao i ruski embargo na proizvode iz EU koji se gomilaju na lagerima nekih članica

Cijene maslaca i sireva u većini trgovačkih lanaca pale su i 25 do 30% uslijed tektonskih potresa na tržištu mliječnih proizvoda. Maslac, naročito onaj privatnih robnih marki, prodaje se već za 8,99 kuna za 250 grama, a litra mlijeka za 449 kuna, s obzirom da trgovci na vlastitim proizvodima drže minimalne ili nikakve marže. Nadoknađuju ih, naravno, na istovrsnoj robi drugih proizvođača.

No i s maržama i bez njih, istina je kako cijene mlijeka, vrhnja i drugih mliječnih proizvoda padaju svuda u EU, s obzirom na viškove i drastičan pad otkupnih cijena mlijeka. Branko Bobetić, direktor GIU Croatiastočara, koji okuplja naše najveće igrače iz mliječne industrije, kaže kako je damping trgovaca zbog pojačanog uvoza teško dokazati. No svakako da je tome kumovao i ruski embargo na proizvode iz EU koji se gomilaju na lagerima nekih članica.

Rusko tržište za EU je, naime, bilo glavno izvozno tržište sireva i maslaca, a sada se, osim s rastom proizvodnje od 4%, EU susreće i s padom potražnje za svojim proizvodima u Kini uslijed stagnacije gospodarstva.

Rezultat - mlijeko u prahu u studenom prošle godine na razini EU bilo je jeftinije 35% u odnosu na godinu ranije, a maslac 27%, dok je na globalnom tržištu taj pad i puno veći, tvrdi Bobetić. Uzdrmano tržište hrane, naravno, koriste veliki svjetski uvoznici. Stoga je za očekivati je da će statistike pokazati kako je uvoz u Hrvatsku od kolovoza, kad je nastupio ruski embargo, bio i veći nego lani kad je, primjerice, u prvim mjesecima od ulaska RH u EU uvoz svježeg mlijeka, tvrdih sireva, maslaca... skočio više od 80%.

Spekulira se i kako nam na tržištu podmeću smrznuti maslac što također utječe na njegovu cijenu. No Bobetić to opovrgava. Kaže kako EU godinama nije imala viškova i tek su se potkraj prošle godine počeli gomilati na lagerima.

>> Isplati li se Hrvatima odlaziti po namirnice preko granice?

Komentara 9

Avatar think pink
think pink
16:03 04.01.2015.

"Maslac, naročito onaj privatnih robnih marki, prodaje se već za 8,99 kuna za 250 grama, a litra mlijeka za 449 kuna" - mlijeko mi se ne čini naročito povoljno... viđam i jeftinijeg...

DU
Deleted user
22:07 04.01.2015.

Ma, laže ljudi! Gdje to ima maslac za tu cijenu? Ja jučer kupio u Kauflandu (a to je veliiki trgovački lanac) 25 deka za 14 kuna. Osim toga, volio bih da mi Jolanda RŠ objasni "maslac privatne robne marke" ??? Jel' ima i maslac javne (državne) robne marke??? Ovo pisanje u VL je sve gore i gore...

ZD
zdepar
15:37 04.01.2015.

a mi mislili kako su se proizvođači i trgovci smilovali sirotinji !!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije