Chef koji priprema posljednje obroke za ljude koji su na palijativnoj skrbi otkrio je što najčešće biraju. Jedno se jelo posebno izdvaja po popularnosti. Spencer Richards kuhar je, odnosno chef u hospiciju Sobell House u Oxfordshireu, a njegova je misija osigurati da posljednji obroci budu ispunjeni utjehom, pažnjom i ljubavlju, prenosi priču portal Mirror.
- Moja je osobna filozofija da ne postoji veća čast za jednog kuhara od pripreme posljednjeg obroka za nekoga. Nedavno jedan 21-godišnji pacijent nije se pronalazio ni u jednom jelu sa standardnog jelovnika. Bio je mlad i nisu mu se sviđale uobičajene opcije, pa smo razgovarali – volio je uličnu hranu, i to smo mu omogućili. A bila je i jedna žena koja je tijekom boravka navršila 93 godine. Nije imala najtradicionalniji obiteljski život i rođendanske torte nikad nisu bile dio toga. Kada smo je iznenadili tortom, zaplakala je. Bila je presretna - podijelio je svoja iskustva Richards.
Rođendanske torte čest su zahtjev koji Spencer Richards dobiva i to često od pacijenata u osamdesetim ili devedesetim godinama života. - To su male stvari, ali za ljude koji su izolirani ili se osjećaju usamljeno, znače jako puno. Hrana na kraju života jednako je stvar prilagodbe koliko i kuhanja. Pacijenti često izgube sposobnost gutanja ili im se zbog lijekova i tretmana poput kemoterapije promijeni osjet okusa. Mnogi u hospiciju postanu osjetljivi na sol, pa je smanjujemo. Također, primjećujemo da ljudi oboljeli od raka razviju jaču želju za slatkim - kazao je Richards. On se često oslanja na klasične francuske deserte poput panna cotte, crème brûléea i crème caramela. Čak i kada pacijenti mogu jesti samo žele ili sladoled, Richards pazi da su jela lijepo i pažljivo poslužena.
- Ne znamo uvijek koliko im to u trenutku znači, ali obitelji pacijenta znaju se vratiti mjesecima kasnije samo kako bi nam zahvalile. Jedna se obitelj, koja je ranije te godine izgubila voljenu osobu, vratila na Božić i donijela hranu osoblju hospicija kao znak zahvalnosti - kaže Richards i dodaje da ga upravo ti trenuci podsjećaju na istinski značaj posla. - Hrana je snažno emotivno sredstvo, može prizvati uspomene iz djetinjstva i stvoriti nove, trajne. Upravo to ovdje i radimo - zaključuje. Sobell House financira se zajednički iz sredstava britanskog zdravstvenog sustava (NHS) i dobrotvorne organizacije Sobell House Hospice Charity, koja godišnje prikupi oko 4 milijuna funti.