Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBIJENA MU ŽALBA

Čaleti potvrđena kazna od 35 godina zatvora za ubojstvo trudne bivše djevojke

Split: Potraga za odbjeglim ubojicom Branimirom Ćaletom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
16.12.2022.
u 10:22

Čaleti je u kaznu koja mu je izrečena uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u kojem je od 5. srpnja 2019. Izrečena  mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja

Branimiru Čaleta (37) odbijena je žalba te mu je potvrđena kazna od 35 godina zatvora koju mu je u rujnu izrekao Županijski sud u Splitu, zbog teškog ubojstva trudne Ganne Kitaeve, njegove bivše djevojke. Bila je riječ o ponovljenom suđenju, jer je prethodnu istovjetnu presudu Vrhovni sud ukinuo smatrajući da se vještačenjem treba utvrditi koliko je Čaleta bio ubrojiv.

Čaleti je u kaznu koja mu je izrečena uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru u kojem je od 5. srpnja 2019. Izrečena  mu je i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja. Ovu žalbu mu je odbio Visoki kazneni sud (VKS), no kako se radi o kazni dugotrajnog zatvora, Čaleta ima pravu na još jednu žalbu o kojoj će onda odlučivati Vrhovni sud.

Prema optužnici, Čaleta se teretio za teško ubojstvo  trudne bivše djevojke  u Ukrajini 2013. Kada ju je ubio bila je u osmom mjesecu trudnoće, a motiv ubojstva je bila  njezina intimna veza s drugim muškarcem. Tražio ju je da se nađu, pa je ona došla u njegovu  sobu u hostelu u Ukrajini. Čaleta ju je tupotvrdim predmetom najmanje četiri puta snažno udario po licu, a udarati ju je nastavio i nakon što je pala na pod. Prema optužnici tada ju je udario najmanje 10 puta,  ubivši nju i njezino nerođeno dijete. Potom joj je skinuo odjeću, zamotao tijelo u plahtu i sakrio ga ispod kreveta pa je pobjegao, a usput je na smetlište odbacio svoju krvavu odjeću i njezin mobitel. 

Obrazlažući zašto je odbio Čeletinu žalbu VKS je naveo kako smatra da je kazna od 35 godina zatvora u svemu odgovara težini počinjenog  djela, okolnostima počinjenja djela te ličnosti samog optuženika.

- Pravilno je prvostupanjski sud otegotnim optuženiku cijenio jačinu ugrožavanja zaštićenog dobra (usmrtio mladu žensku osobu i njezino nerođeno dijete) te što je djelo počinjeno s najtežim stupnjem krivnje. Nakon počinjenog kaznenog djela optuženik je sa žrtve skinuo odjeću i uzeo njezin mobitel koje je stvari bacio, a nakon toga je golo tijelo žrtve umotao u plahtu i spremio ga ispod kreveta, dok je plahte od kreveta spremio u otvor na stropu. Cijenjen je i način počinjenja djela koji graniči sa surovošću te iskazana bešćutnost. Olakotnim je cijenjena dosadašnja neosuđivanost te priznanje djela što je dovelo do bržeg okončanja postupka- navedeno je u obrazloženju odluke VKS-a.

Čaleta se "proslavio" i jer je prilikom jednog odvođenja i dovođenja na sud u Splitu 2. rujna 2020. pobjegao pravosudnim policajcima. Za njim se tragalo  više od osam sati prije no što je uhićen. 

>> VIDEO Buktinja progutala BMW na Ferenščici, javio se i svjedok: 'Vidio sam čovjeka u crnom kako trči, imao je fantomku i bocu u ruci'


 

Komentara 1

SV
sveznam1
10:34 16.12.2022.

reforma pravosuda pod hitno jer vama normalno za ubojstvo jedne osobe 35 godina a za ukradene miljarde ignor?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije