Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trgovački sud

Brodarski institut dobio novu priliku ili nakon 30. siječnja odlazi u stečaj

Brodarski institut
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
10.12.2018.
u 15:38

Uprava uspjela odgoditi stečaj tvrtke s imovinom vrednijom od 300 milijuna kuna

Privremeni stečajni upravitelj Hrvoje Kraljičković u svom izvješću Trgovačkom sudu u Zagrebu predložio je otvaranje stečajnog postupka nad Brodarskim institutom. No Uprava Instituta uspjela je na ročištu održanom prošli tjedan ishodovati odgodu pokretanja stečajnog postupka i dobila rok da do 30. siječnja sljedeće godine odblokira račun tvrtke.

Dug 10,6 milijuna

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Brodarskim institutom podnijela je Financijska agencija (Fina) jer je na dan 19. rujna imao evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 9,87 milijuna kuna. Na temelju tog prijedloga, Trgovački sud pokrenuo je prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečaja.

Privremeni stečajni upravitelj Kraljičković u svom izvješću koje je napisao 19. studenoga ove godine naveo je da je Institut od 23. svibnja ove godine u neprekidnoj blokadi računa više od 180 dana i da je ukupan iznos duga evidentiran na temelju neizvršenih osnova za plaćanje 10,6 milijuna kuna.

U izvješću je naveden i podatak da je Institut u posljednje tri godine (1095 dana) bio sveukupno s prekidima u blokadi 466 dana. Stoga je privremeni stečajni upravitelj zaključio da zbog nesposobnosti za plaćanje nad Institutom treba otvoriti stečajni postupak. U Institutu su, prema obavijesti Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) od dana 24. listopada 2018. bila zaposlena 52 radnika. Privremeni stečajni upravitelj u svom izvješću naveo je da je knjigovodstvena vrijednost dugotrajne imovine Instituta 87,7 milijuna kuna.

Od toga se na nematerijalnu imovinu odnosi 941.481 kuna, a na materijalnu 86,7 milijuna kuna. Vrijednost zemljišta u vlasništvu Instituta je 10,8 milijuna kuna, građevinski objekti vrijede 64,9 milijuna kuna, a postrojenja i oprema 2,8 milijuna kuna. Ostala materijalna imovina je vrijedna 8,1 milijun kuna.

Ukupne obveze Instituta, prema godišnjem financijskom izvješću za 2017., iznose 55,4 milijuna kuna. Pri tome dugoročne obveze iznose 23 milijuna kuna. Kratkoročne obveze su “teške” 15,2 milijuna kuna, od toga prema dobavljačima iznose 7,9 milijuna kuna, a prema zaposlenicima 913.758 kuna. Ostale kratkoročne obveze iznose 4,5 milijuna kuna, a na odgođeno plaćanje troškova budućeg razdoblja odnosi se 3,7 milijuna kuna. Privremeni stečajni upravitelj zaključio je da zbog nesposobnosti za plaćanje nad Institutom treba otvoriti stečajni postupak, ali i da je njegova imovina dostatna za pokriće troškova kako prethodnog tako i otvorenog stečajnog postupka.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL (ilustracija)

70 godina tradicije

Glavni direktor Brodarskog instituta Igor Tripković na pitanje koje je argumente Uprava instituta iznijela pred Trgovačkim sudom i tako uspjela ishodovati odgodu otvaranja stečaja, kaže da Institut raspolaže imovinom čija je procijenjena vrijednost veća od 300 milijuna kuna, odnosno pet puta je veća od svih ukupnih obveza Instituta ili 30 puta većom od iznosa blokade poslovnih računa.

– Osim toga, tvrtki jedinstvenih tehničkih kapaciteta sa 70-godišnjom tradicijom, čiji radnici i u uvjetima višemjesečne blokade uspješno izvršavaju sve preuzete obveze prema naručiteljima svojih usluga, vrijedno je dati još jednu priliku za ukidanje stečajnog razloga – kaže Tripković. On objašnjava da financijska sredstva za izlazak iz blokade u Institutu namjeravaju namaknuti iz komercijalnih projekata koji su pred realizacijom.

U slučaju da se Institut odluči na prodaju bilo kojeg dijela svoje imovine, Tripković napominje da bi se onda morala poštovati zakonska procedura, a potencijalni kupac morao bi se naći putem raspisivanja javnog nadmetanja. A nakon izlaska iz blokade, Institut bi stabilizirao svoje poslovanje, poručuje Tripković, na jedini mogući način – iz komercijalnih projekata koji su pred realizacijom.

>> Pogledajte video o najvećem sajmu u Hrvatskoj

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar rubinet
rubinet
16:18 10.12.2018.

A kako su uspjeli nabiti ovoliko dugova? O čemu se tu radi? Pišite malo o uzrocima,a ne o posljedicama. Tko je bio nesposoban? Je li netko otuđio novac?

PA
paramarin
16:06 10.12.2018.

Hoće li se naći kakav uporan novinar da rasvijetli noviju povijest instituta, da utvrdi na koji način se srozavao ugled te ustanove koja je uz bečki institut bila vrh vrhova u svom poslu. Tko je bacio šapu na vrijednu imovinu, ogromno zemljište iza Avenue Malla i ostalu imovinu? Kome je u interesu uništiti sve dobro što imamo zbog svojih lopovskih materijalističkih ciljeva? Gdje su ti istraživači? Jel ova odgoda stečaja samo dobijanje na vremenu da se dugovanja što više povećaju tako da se što više imovine rasproda, da ne ostane ni kamen na kamenu?! Naravno da je...zbogom brodarski...

DE
demokršćanin
18:29 10.12.2018.

Čini se da u Hrvatskoj treba ukinuti sve ono što ima tradiciju i ljude koji su stručni.Možda ćemo čitati za koji dan da treba dovesti u stečaj i Institut Ruđer Bošković,a možda bi trebalo ukinuti i sveučilišne ustanove jer su Hrvatskoj veliki teret u proračunu.Tako će se stvoriti još više za plaće neradnicima i uhljebljencima u Saboru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije