Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar: Jagoda treba ostati kod udomitelja još godinu dana

Brat male Jagode primjereno je zbrinut, tvrde socijalni radnici

jagoda
10.02.2010.
u 18:55

Od trenutka kad je djevojčica izdvojena iz obitelji i udomljena nije bilo propusta mjerodavnih službi.

Zagrebački Općinski građanski sud danas je zaprimio zahtjev Centra za socijalnu skrb za oduzimanje prava roditeljima na život s malenom Jagodom i odmah je sazvao ročište za 26. veljače, izjavila je glasnogovornica suda Maja Bilandžić.

Provjerava se pismo

To znači da će malena ostati još godinu dana s udomiteljima. Centar se nije odlučio na posljednje drastično rješenje – zahtjev da se roditelji trajno liše prava na život, odgoj i susrete s djetetom, što znači da roditelji imaju pravo viđati malenu, ali pod nadzorom. Zbog javne paranoje da će dijete završiti kod "oca silovatelja" jer je pravomoćno oslobođen zbog spolnog odnosa s djetetom, važno je reći da nadležni obiteljski suci, pouzdano doznajemo, u protekle tri godine nijednom nisu razmatrali tu mogućnost, niti je ona postojala.

To što nekome seksualno nasilje nije dokazno ne znači da će mu obiteljski sudac vratiti dijete ako je utvrđeno da je bilo zlostavljano ili zapušteno, a da roditelji nisu ništa učinili da to spriječe. Od trenutka kada je malena izdvojena u udomiteljsku obitelj nije bilo propusta mjerodavnih stručnjaka u njezinu slučaju, tvrdi nam povjerljiv izvor. Otkako je malena kod udomitelja, otac s njom nikad nije bio nasamo, niti je tražio da se vrati u obitelj. – Uredan ginekološki nalaz ne znači automatski da nije bilo seksualnog zlostavljanja, jer zlostavljanje nije isključivo penetracija, već i diranje, felacija, izlaganje pornografiji – kaže ginekologinja dr. Nives Šikanić-Dugić s Odjela za dječju i adolescentnu ginekologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb, ne ulazeći u konkretan slučaj, iako je u njemu svojedobno svjedočila.

No, kako je tužiteljstvo počelo provjeravati navode iz pisma djevojčice o tome je li zlostavljan i njezin brat, pitanje je li dječaka trebalo vještačiti čim je malena izdvojena iz obitelji. Sutkinja za mladež Lana Peto-Kujundžić kaže da bi nadležni Centar za socijalnu skrb, čim postoji sumnja da je jedno dijete u obitelji zlostavljano, trebao provjeriti jesu li i braća ili sestre zlostavljani. A za to je potrebno da stručna osoba pažljivo vještači dijete, i to ne u kući pred roditeljima, kako bi svi koji su dužni brinuti se za dobrobit djeteta bili sigurni da i drugo dijete nije žrtva. Što je učinjeno u slučaju brata djevojčice?

I brat na vještačenje?

Od srpnja 2006. do srpnja 2009. godine roditelji i on bili su pod stalnim nadzorom Centra za socijalnu skrb. Prema izvješću Centra koji smo vidjeli, istaknuto je da nisu utvrđeni nikakvi elementi zapuštanja, zanemarivanja ili zlostavljanja malog Ivice, već naprotiv, da je bila primjerena skrb roditelja, u skladu s njihovim mogućnostima.

Piše i da Ivica od 1. rujna 2009. ide u vrtić, da se uspješno prilagodio, a odgojitelji i drugo osoblje nisu primijetili nikakve naznake koje bi upućivale na to da nešto nije u redu. Navode kako su dijete redovito dovodili. No, doznajemo i da dijete nije psihijatrijski vještačeno. O tome se, pak, danas počelo razgovarati.

Komentara 9

RA
razočarani1
19:23 10.02.2010.

centri na socijalnu skrb u večini slučajeva su največi zločinci dječici.....jer su korumpirani i rade za vlastite interese a ne nažalost za interese dječice...to govorim iz vlastitih iskustva koje prolazim od centra iz zlatar bistrice.......

Avatar Vuglec
Vuglec
08:02 11.02.2010.

Zagrebački Općinski građanski sud žurne predmete u kojima se radi o zaštiti najboljeg interesa djeteta rješava nekoliko godina. Kako tek rješava one koji nisu žurni? U ovaj slučaj da se nisu upleli mediji zagrebački Općinski građanski sud bi vjerovatno rješavao sljedećih desetak godina, a sve u \"najboljem interesu djeteta\".

MM
marta martinko
15:19 28.04.2010.

vidim da više nitko ne komentira ništa po pitanju male jagode i sličnih takvih slučajeva. da li je sud utvrdio odgovornost bilo koje institucije po pitanju odabira udomitelja za djevojčicu - udomiteljica je sestra oca zlostavljača!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije