Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi detalji

Božinović potvrdio: Posvojena djeca iz Konga imala su hrvatske dokumente

Zagreb: Davor Božinović nazočio primopredaji novih specijalnih policijskih vozila za prijevoz službenih pasa
Robert Anic/PIXSELL
30.12.2022.
u 12:27

- Provode se istraživanja, djeca imaju hrvatske dokumente, a oni su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija - kazao je ministar Božinović.

Četvero djece iz Konga, koju su u Zambiji posvojila četiri hrvatska para pa su potom uhićena zbog sumnje u trgovanje ljudima, imala su hrvatske dokumente.

- Više hrvatskih resora surađuje i razmjenjuju informacije koje koordinira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Provode se istraživanja, djeca imaju hrvatske dokumente, a oni su izdani na temelju odgovarajućih rješenja hrvatskih institucija - potvrdio je danas ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Pojasnio je kako su u čitavom procesu potrebna odgovarajuća rješenja institucija Konga, na temelju kojih hrvatski sudovi potom donose odluke, pa tek onda slijede upisi u matične knjige i izdavanje OIB-a, i na koncu se izdaju dokumenti.

Na naš upit je li Veleposlanstvo u Parizu ili bilo koje konzularno predstavništvo RH upisalo djecu iz Konga u putovnice hrvatskih državljana, iz MVP-a su nam odgovorili kako zahtjevi za izradu putnih isprava nisu podneseni u diplomatsko/konzularnim predstavništvima RH.

Uhićenje četiri hrvatska bračna para u Zambiji, nakon što su netom posvojili djecu iz Konga, i pritvaranje zbog sumnje u trgovanje ljudima, otvorilo je niz pitanja u našoj javnosti o posvojenju mališana iz drugih zemalja, ali i općenito o posvojenju. Potražili smo odgovore na deset pitanja kojima pokušavamo rasvijetliti situaciju u kojoj se našli naši građani. Podsjetimo, njih osmero uhićeno je prije tri tjedna. Kako pišu tamošnji mediji, preliminarna istraga pokazuje da dokumenti o posvojenju koje je navodno izdala kongoanska vlada nisu autentični. U suradnji s kolegama u Kongu, zambijske vlasti provjeravaju te dokumente.

Ključne riječi

Komentara 16

JZ
Jedan_Zagrepčanec
13:29 30.12.2022.

Zanimljivo, netko je izdao hrvatske dokumente na neviđeno. MI ostali koji smo rođeni ovdje morali smo najprije isposlovati domovnicu, koju smo dobili na temelju rodnog lista. Ovi su izdali hrvatske dokumente na temelju nekih potvrda strane i sumnjive države koja ne dopušta usvajanje svoje djece pa je jasno da su dokumetni falsificirani. Ovu ekipu su i uhitili zato što su imali falsificirane dokumente za djecu koju su kupili (da, kupili je pravi naziv). Tu ima elemenata teškog kaznenog djela i nadam se da će svi odgovorni u lancu kazneno odgovarati, a ovi iz hrvatskih državnih službi koji su u tome sudjelovali da će u zatvor uz trajnu zabranu zapošljavanja u državnim službama i službama lokalnih zajednica (županija, gradova, općina)....

M3
Miške 3
13:41 30.12.2022.

Hrvatska veleposlanstva švercaju i sa dokumentima, tako da je i mali crnac iz Konga, Hrvatina. Ali o tome se šuti,

KD
kdem75
16:47 30.12.2022.

Možemo i HDZ ruku pod ruku. Stranke iste političke opcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije