Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UHIĆENI U ZAMBIJI

Ministarstvo: Dva para su u registru posvojitelja, ali nije bilo zahtjeva za posvojenje djece iz Konga

Lusaka: Impresije iz života stanovnika glavnog grada Zambije
Bernd Von Jutrczenka/DPA
29.12.2022.
u 18:23

Ministarstvo tvrdi da nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s Konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, koja je sastavljena u Hagu 1993.

Od četiri hrvatska para uhićena u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, dva su u registru potencijalnih posvojitelja, izvijestilo je resorno ministarstvo, dodavši kako nije zaprimilo zahtjeve iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga. Ministarstvo obitelji i socijalne politike odgovorilo je Hini kako su uvidom u Registar potencijalnih posvojitelja, u njega upisana dva od četiri para, što znači da imaju pozitivno mišljenje o podobnosti i prikladnosti za posvojenje. Jedan par je u registru od 2021., a drugi od 2022. godine.

Centar za socijalnu skrb dužan je u roku od osam dana od dostave pozitivnog stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje potencijalnih posvojitelja, upisati ih u registar potencijalnih posvojitelja. Ministarstvo tvrdi da nije zaprimilo zahtjeve potencijalnih posvojitelja iz Hrvatske za posvojenje djece iz Konga u skladu s Konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem, koja je sastavljena u Hagu 1993. 

Osobe koje imaju prebivalište ili boravište u Hrvatskoj, neovisno o njihovom državljanstvu, a koje žele posvojiti dijete iz druge države ugovornice, nakon postupka pred centrom za socijalnu skrb radi utvrđivanja podobnosti za posvojenje djeteta, podnose zahtjev Ministarstvu kao središnjem tijelu, s naznakom države iz koje žele posvojiti dijete. Po zaprimanju zahtjeva, Ministarstvo rada obavještava potencijalne posvojitelje o mogućnosti međudržavnog posvojenja djeteta iz navedene države ugovornice kao i potrebnoj dokumentaciji. 

Komentara 27

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
18:33 29.12.2022.

kada lijeva haranga radi svinjarije, toga nema u novinama...pogotov ne imena. pljuc

LL
Litos(l)av
19:19 29.12.2022.

Ne vidim čemu inače ta farsa oko prikrivanja imena inicijalima kad svi znamo o kome se radi. A to što je neugodno gospodinu gradonačelniku i ekipici - ah, svakom se može dogoditi da slučajno ode u Afriku i slučajno pokuša ilegalno posvojiti dijete. Događa se.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
19:23 29.12.2022.

Ostaviti u afričkom zatvoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije