Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martin Schulz

Bivši alkoholičar i nogometaš postao 'ujedinitelj Europe'

schulz
Foto: Reuters/PIXSELL
16.05.2015.
u 18:45

Toliko je puno pio u srednjoj školi, kaže, da sam sebe ne može shvatiti

S uglednom Karlovom nagradom za doprinos ujedinjavanju Europe obješenom oko vrata predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz kreće u bitku za ostanak na toj dužnosti i nakon 2017. kada bi po dogovoru europskih pučana (demokršćana) i europskih socijalista trebao odstupiti s dužnosti i prepustiti to mjesto nekome od pučana.

Suparnici pa prijatelji

Sukladno istom dogovoru, prema kojemu polovicu petogodišnjeg mandata EP-a predsjeda pučanin, a polovicu socijalist, Schulz je i prvi put izabran za šefa EP-a 2012. godine. Dotad je, od 1994., bio jedan od brojnih potpredsjednika. Gorljiv je parlamentarac, u debatama je zadavao, ali i primao udarce, iznad i ispod pojasa: bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi jednom mu je prilikom rekao da bi bio dobar čuvar (“capo”) nacističkog koncentracijskog logora. No, vrijeme kad je morao slušati takve uvrede činilo se daleko za njim dok je prekjučer na svečanom uručenju nagrade, koja nosi ime Karla Velikog, ozarena lica slušao o sebi kao o dobrom Europljaninu i borcu za europsku demokraciju.

Schulz je prekjučer u Aachenu doživio veliko priznanje, a sada želi ostati na mjestu predsjednika EP-a sve do 2019. jer smatra da je on najbolji jamac za dobro funkcioniranje novostvorene velike koalicije pučana i socijalista u EP-u.

Schulz se na europskim izborima natjecao za mjesto predsjednika Komisije, ali pobijedio ga je protukandidat iz redova pučana Jean-Claude Juncker, no njih dvojica danas su veći prijatelji nego suparnici. Kad su euroskeptici na valu afere LuxLeaks odmah na početku Junckerova mandata pokušali izglasati nepovjerenje tom bivšem luksemburškom premijeru koji je od svoje države stvorio utočište za multinacionalke željne izbjegavanja plaćanja poreza, Schulz je zaštitio Junckera (iako ga je prije toga u kampanji pokušao pobijediti potencirajući upravo problem poreznih prijevara).

Nikada nije maturirao

Grad Aachen, u kojemu se od 1950. dodjeljuje Karlova nagrada za ujedinjenu Europu, jedva je sedam kilometara udaljen od Schulzova rodnog mjesta Würselena. Prva Schulzova postaja u politici bilo je mjesto načelnika Würselena. U mladosti je Schulz igrao nogomet i možda nikad ne bi postao političar da ga ozljeda nije udaljila od nogometne karijere. Radio je u knjižari, ali nikad nije maturirao jer je napustio srednju školu, dijelom i zbog pretjerane sklonosti alkoholu.

Toliko sam nekontrolirano pio u to vrijeme i vodio takav život da, gledajući unatrag, sam sebe ne mogu shvatiti – rekao je Schulz za njemački ARD.

>> 'Drago mi je čuti dobre ocjene EK, ali o porezu na nekretnine ćemo pričati godinama'

Komentara 2

Avatar d-ano
d-ano
10:33 17.05.2015.

Primjer jednog malog covjeka koji ima viziju necega i n aravno uporno se bori za to,sto nasi politicari nemaju ili nisu jos pronasli sami sebe naravno u cilju svih nas a ne samih sebe,,,,, ,covjek se mjenja,,,najbolji primjer u ovommjer u ovom slucaju na bolje.On je iz Würzelena manji gradic u kojem zivi mnogo naseg zivlja .

BB
brle brkić
22:19 24.05.2015.

poznati su nam taki političari alkoholičari koji prave dvosmislene zakone

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije