Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

BiH: HDZ i SDA najavili pregovore o izmjenama izbornog zakona

Predsjednik najveće bošnjačke stranke Izetbegović dodao je pak kako su dvije stranke sebi zadale rok "od petnaestak dana" da pokušaju naći način za provedbu relevantnih sudskih presuda vezanih za izborno zakonodavstvo.
14. studenoga 2019. u 13:40 2 komentara 664 prikaza
Čović i Izetbegović
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i Stranke deokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović najavili su u četvrtak u Sarajevu kako će otvoriti međustranačke pregovore o izmjenama izbornih pravila, čime bi se ujedno stvorili uvjeti za rješavanje krize vlasti u toj zemlji koja traje već dulje od godine.

Čović i Izetbegović TOPLO-HLADNO Izetbegović napokon protiv preglasavanja hrvatskih birača

"Dogovorili smo otpočeti proces traženja rješenja", kazao je novinarima Čović nakon sastanka kojega je održao s Izetbegovićem pojašnjavajući kako se nada da će narednog tjedna biti poznata moguća rješenja.

Izmjene izbornog zakona uvjet su kojega je HDZ BiH ranije isticao kako bi pristao na uspostavu nove vlade Federacije BiH, dok su iz SDA to odbijali. Zahtjev najveće hrvatske stranke BiH proistekao je iz činjenice da je Čović kao njen kandidat izgubio u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na izborima provedenim u listopadu 2018. pa sada inzistiraju na definiranju novog izbornog modela koji bi osigurao da se hrvatski član državnog vrha ubuduće bira isključivo glasovima Hrvata koji žive u toj zemlji.

Čović je u četvrtak ocijenio kako je ozračje u komunikaciji između dvije stranke "dosta dobro" pa se stoga i nada konačnom dogovoru, a odgovarajući na novinarska pitanja potvrdio je kako će se pritom raspravljati o obvezama koje proistječu iz svih presuda Europskog suda za ljudska prava kao i Ustavnog suda BiH kojima su identificirane diskriminatorne odredbe u izbornim pravilima i naložena njihova izmjena.

Predsjednik najveće bošnjačke stranke Izetbegović dodao je pak kako su dvije stranke sebi zadale rok "od petnaestak dana" da pokušaju naći način za provedbu relevantnih sudskih presuda vezanih za izborno zakonodavstvo.

"Cijenimo da ima šanse za dogovor", kazao je Izetbegović ali je upozorio kako samo modeli koje ponude SDA i HDZ BiH neće biti dovoljni jer se o takvim rješenjima trebaju očitovati i drugi koalicijski partneri, odnosno Demokratska fronta (DF) Željka Komšića i Savez za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Čović i Izetbegović SPREMNI NA KOMPROMISE Mijenjat će izborni zakon kako bi se spriječilo preglasavanje Hrvata?

Pritom je upozorio kako je realno očekivati tek "male korake" a ne neka spektakularna rješenja jer se za desetak dana, kako je istaknuo, ne može riješiti ono o čemu s bez rezultata pregovaralo punih deset godina.

Izetbegović je kazao kako će usporedno s pregovorima o izmjenama izbornog zakona teći i pregovori o uspostavi nove vlade Federacije BiH, dok je uspostava vlasti na državnoj razini i dalje neizvjesna jer ovisi o dogovoru sa srpskim političkim strankama kako riješiti problem približavanja članstvu u NATO-u jer one to nastavljaju odlučno odbijati podržati.

"Mislim da je krajnje vrijeme postići sporazum i kompromis jer nema dogovora bez trećega. Mislim da i tu ima nekih kretanja, no ne bih nagađao", kazao je Izetbegović.

BiH od izbora 2018. nije dobila ni novo Vijeće ministara niti vladu Federacije iako su svi rokovi za to odavno prošli, no izborni zakon BiH u takvim okolnostima ne predviđa nikakve sankcije niti mogućnost izvanrednih izbora.

Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Akademski slikar i mason Jadranko Ferko naslikao je svoj autoportret u masonskoj odjeći
KAKO IZGLEDA OBRED
Sve tajne hrvatskih masona: Rituali, simbolika, zavjeti šutnje, muško bratstvo
  • cromak:

    Opet dolaze udarne vijesti!!!!!!! od koga?????od BH mangupa i lopova!!!!!! sto da rabotimo?????bjezimo vani!!!!!! kada?????sada ili nikada.!!!!! to su vam parole u BH glavama. Tako se BH kukavice ponasaju, bjeze iz svojih kuca i domovine BH. Zbogom pameti!!!

  • Avatar southman
    southman:

    Da pokušaju implementirati sudske odluke ! Pokušaju ?